Градина » Полейте черешата след като я засадите

 Полейте черешата след като я засадите

Ако сте си купили черешови фиданки, вече е време да ги засадите. В ямките, които сте изкопали за тях, трябва да сложите по 10 кг угнил оборски тор, 100 г суперфосфат и 60 г калиев сулфат, добре смесени с почвата, с която ще се запълва ямката независимо от основното торене.
С остра овощарска ножица се опресняват некалусиралите рани на корените, а счупените се премахват. Необходими са два работника – единият поставя посадъчната дъска така, че в двата й странични вреза да попаднат двете допълнителни колчета, а в централния й врез – стволът на дръвчето. Корените на черешата се разполагат правилно в ямката. Засипват се с влажна рохкава земя, от време на време дръвчето се стръсква, почвата се притъпква добре неколкократно от периферията на ямата към дървото. След засаждането то трябва да остане отвесно, а мястото на присаждане да е 5-6 см над почвената повърхност, тоест след окончателното слягане на почвата да е на височина, на която е било в питомника.
Около засаденото дръвче се прави околостъблена чаша и то се полива с 15-20 л вода.
За да предпазите засадените дръвчета от студа през зимата, трябва да ги обвиете с амбалажна хартия, царевични или слънчогледови стъбла, но не и с полиетилен.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Боровинките да гледат на юг

Американската боровинка стана хит сред любителите градинари. Тези, които са пропуснали да си засадят растение през есента след листопада (втората половина на октомври), могат да го направят и сега, в ...

Пазете виното от кафяво пресичане

Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...

Нахранете ягодите след беритбата

Къде по-рано, къде по късно, но към края на юни почти навсякъде у нас беритбата на ягодите приключва. Мнозина любители ги изоставят и започват усърдно да се грижат за тях едва на следващата пролет. ...

Запознайте се с ятрофата

Ятрофата (Jatropha) от семейство Млечки (Euphorbiaceae) идва от горите на Централна Америка. Необикновеният й облик веднага привлича вниманието - силно издуто в основата стъбло, едри яркозелени листа ...

Начало