Градина » Овошките обичат фасула

 Овошките обичат фасула

Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обогатяват почвата с азот. И тикви можете да засаждате в свободните пространства край дърветата. Ранните зеленчуци – лук, чесън, салата, репички, ранни домати и ранно зеле също са подходящи да се отглеждат в междуредията. Може да настаните там ранни картофи, защото ще освободят място още през юли и няма да изпият водата на овошките. По тази причина няма да е лошо да си направите и леха моркови.
Не засаждайте край дърветата пипер, праз, зеле, късни домати. Всички те не могат да растат без вода, а късните поливки през есента са вредни за овошките, особено младите, защото растежът им се удължава и има опасност от измръзване през зимата.
В никакъв случай под дърветата не трябва да се отглеждат житни култури. Те образуват плътна мрежа от корени и по този начин изпомпват хранителните вещества и влагата от почвата. Това е особено опасно за младите дръвчета, защото житните съседи изяждат азота и фосфора от почвата. Маслодайните култури и многогодишните фуражни тревни растения също пият водата и изсмукват хранителните вещества от почвата. Те не са подходящи да растат между дърветата в сухи райони.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Спасете лимона от щитоносните въшки

Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да з...

Подреждайте внимателно растенията в двора

Известно е, че растения, които растат редом едни до други, взаимно си влияят. Някои си помагат в битката срещу вредителите, но други съвсем не могат да се понасят. Картофите, засадени между ябълките...

Лещата се сее в началото на март

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...

Защо листата на доматите пожълтяват

Това се случва при т.нар. бактерийното изсъхване на доматите, което се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява...

Начало