Градина » Не забравяйте Карастоянката

 Не забравяйте Карастоянката

Различни съвременни ябълкови сортове се „кипрят” по пазарните сергии и купувачите ги приемат радушно. Но мнозина с тъга си спомнят и за отглежданите в недалечното минало, които носят аромата на детството. Модни увлечения ги изхвърлиха от промишлените овощни градини, макар че доста от тях имат качества, достойни за уважение. Сред тях е и сортът Карастоянка. Почти изчезнал от седемдесетте години на миналия век, той бе отново оценен и райониран преди двадесетина години. Похвално! Само дето занемареното ни промишлено производство на плодове не е в състояние да го възприеме. Затова пък любителят няма ограничения, още повече, че посадъчен материал не липсва.
Сортът Карастоянка носи името на Теню Карастоянов, който в средата на 19-и век донесъл калем от Одринско и го присадил на ябълково дърво в двора си в с. Крън, Казанлъшко. Други стопани вземали калеми от неговото дърво и така разпространили сорта, давайки и името му.
Плодовете на този сорт са средно едри до едри. Кожицата им е гладка, плътна, лъскава, жълтозеленикава до бледожълта с интензивна матова червенина. Карастоянка се числи в групата на сортовете с червени плодове. Плодовото месо е бяло, често с червеникави нишки под кожицата на силно обагрените плодове. То е плътно, сочно, крехко, слабо кисело, почти без аромат.
Едно от най-ценните качества на сорта е трайността на плодовете. Те узряват към края на септември и в началото на октомври, стават годни за консумация през ноември и се съхраняват при обикновени условия до края на март.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Фасулев зърнояд унищожава реколтата

Фасулевият зърнояд е най-опасният стопанско значим неприятел по тази култура. Той е дребно, сиво-кафяво бръмбарче, което достига към 3,6 мм дължина. Твърдите му криле не покриват коремчето му и върху ...

Погрижете се за сакъзчето

Цяло лято и чак до късна есен един или няколко от многобройните сортове сакъзчета украсяват терасите. Това непретенциозно цвете е добре познато, но определено не омръзва и не изглежда банално. Ако се...

Избавете се от зелевата пеперуда

Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...

Глухарчето – плевел, билка или подправка?

Глухарчето (Tаraxacum officinale) е многогодишно растение. Листата образуват розетка, линейни или ланцетни, назъбени, на дялове. Цветовете са събрани в съцветие кошничка. Плодовете са дребни, на върха...

Начало