Градина » Защо се прави прищипване на лозите

 Защо се прави прищипване на лозите

Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се отправят повече хрантелни вещества към ресите. В ранна възраст те се развиват за сметка на резервите от главината. В резултат се появява конкуренция между леторастите и ресите за хранителни вещества. Ако върховете не леторастите изразходват по-голяма част от хранителните вещества, настъпва изгладняване на ресите и те започват да се превръщат в мустаци - една от формите на изресяването, наречена източване. Подобна конкуренция може да се появи и през време на цъфтежа, когато става същинското изресяване - опадане на цветните бутони, цветчетата и младите завръзи. След 10-15 дни от прищипания летораст започват да се развиват колтуци, които от началото също растът като паразити, обаче критичният период за оформяне на ресите и достигането им до фазата е преодолян и целта, преследвана от прищипването е постигната.
Прищипването се прилага понякога и за регулиране на растежа на леторастите по плодната пръчка. Установено е, че то спомага за залагане на повече съцветия в пъпките на лозата и получаване на по-висок добив на следващата година. В опитни условия от прищипаните леторасти за една година по-късно се развиват до 55% повече реси от непрещипаните.
Слабо растящи леторасти, слаби лози и леторасти от чепове, които ще се използват през следващата година не се прищипват.
Десертните сортове Болгар, Италия, Шасла и др са склонни към източване. То е по-слабо изразено при винените и асмовидно отглеждани лози. При тях не е наложително прищипването.
Получава се по-добро завръзване и по-сбити гроздове, когато се прищипва 5-6 дни преди цъфтежа. Склонни към изресяване са някои винени сортове, като Червен мискет, Врачансик мискет, Ркацители, Тамянка, Саперави. Родовитостта на сорт Гъмза е много добра, но след прищипване в Лозарския институт в гр. Плевен е получен по-висок добив грозде от 158 до 388 кг/дка. При повечето десертни сортове прищипване през периода на цъфтежа не се препоръчва, за да се избегне образуването на много сбити гроздове, което при тях е нежелателно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

От колко светлина се нуждае разсадът

Наближава време е за производство на разсад за зеленчуковите култури. Без осветление в условията на къс ден растенията обаче ще се развиват по-слабо и ще боледуват често. Само с осветление поливането ...

Сега се сее зелето, което пълни кацата

Сега е време за сеитба на късното зеле. Използват се различни сортове. Кьосе 17 е с вкусни зелки, подходящи за кисело зеле, но е много чувствително на мана. Балкан е най-разпространеният у нас сорт за...

Засейте резенето направо в лехата

Резенето може да се отглежда като едногодишно, двугодишно и многогодишно растение. Било е известно на египетските лекари, почитали са го и древните китайци, индуси, римляни и араби. Плиний Стари пише,...

Погрижете се за лука в градината

Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Ко...

Начало