16.08.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4261  |   0  
Защо се прави прищипване на лозите
Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се отправят повече хрантелни вещества към ресите. В ранна възраст те се развиват за сметка на резервите от главината. В резултат се появява конкуренция между леторастите и ресите за хранителни вещества. Ако върховете не леторастите изразходват по-голяма част от хранителните вещества, настъпва изгладняване на ресите и те започват да се превръщат в мустаци - една от формите на изресяването, наречена източване. Подобна конкуренция може да се появи и през време на цъфтежа, когато става същинското изресяване - опадане на цветните бутони, цветчетата и младите завръзи. След 10-15 дни от прищипания летораст започват да се развиват колтуци, които от началото също растът като паразити, обаче критичният период за оформяне на ресите и достигането им до фазата е преодолян и целта, преследвана от прищипването е постигната.
Прищипването се прилага понякога и за регулиране на растежа на леторастите по плодната пръчка. Установено е, че то спомага за залагане на повече съцветия в пъпките на лозата и получаване на по-висок добив на следващата година. В опитни условия от прищипаните леторасти за една година по-късно се развиват до 55% повече реси от непрещипаните.
Слабо растящи леторасти, слаби лози и леторасти от чепове, които ще се използват през следващата година не се прищипват.
Десертните сортове Болгар, Италия, Шасла и др са склонни към източване. То е по-слабо изразено при винените и асмовидно отглеждани лози. При тях не е наложително прищипването.
Получава се по-добро завръзване и по-сбити гроздове, когато се прищипва 5-6 дни преди цъфтежа. Склонни към изресяване са някои винени сортове, като Червен мискет, Врачансик мискет, Ркацители, Тамянка, Саперави. Родовитостта на сорт Гъмза е много добра, но след прищипване в Лозарския институт в гр. Плевен е получен по-висок добив грозде от 158 до 388 кг/дка. При повечето десертни сортове прищипване през периода на цъфтежа не се препоръчва, за да се избегне образуването на много сбити гроздове, което при тях е нежелателно.
28.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022