Градина » Отгледайте си едроплоден дрян

 Отгледайте си едроплоден дрян

Дрянът е един от първите предвестници на пролетта. Със своите многобройни и красиви съцветия той е станал символ на радостта, щастието и младостта, а с изключителната здравина на дървесината и голямото дълголетие (до 100 години) – на здраве, дълъг живот и плодородие.
Диворастящият дрян е широко разпространен у нас от Черноморието до планините. От тези естествени находища се събират големи количества дренки, които се използват в хранително-вкусовата промишленост.
Като културно растение едроплодният дрян е разпространен главно в домашните градини. Там се настаняват сортове като Казанлъшки крушовиден, Панчаревски цилиндричен, Шуменски продълговат и Лионска слава.

Засадете поне две растения

При дряна се срещат както храстовидни, така и дървовидни форми. В градините се отглеждат предимно дървета, които достигат на височина повече от 8 м. Корените са много силно разклонени, но плитко разположени и не заемат голям обем от почвата. Дрянът не е много взискателен към климатичните условия. Вирее на различни почви. Поради по-слабо развитата му коренова система, торенето и напояването са много важни, въпреки че проявява добра сухоустойчивост. Може да се отглежда и на затревени площи, но най-добре се развива, когато мястото се обработва. Предпочита по-топлите места. През зимата издържа до минус 28 градуса, но поради ранното развитие понякога могат да се получат повреди по цветовете и завръзите. Безплодие е възможно поради лошо опрашване и оплождане. Установено е, че някои форми не се самоопрашват и затова в градината е желателно да се засаждат поне по две растения от различни форми.
Беритбата започва, след като плодовете придобият естественото си червено оцветяване, без да се чака да потъмнеят и омекнат.

Присадете на спяща пъпка

Качествата на едроплодния дрян се запазват само при вегетативно размножаване. Основният начин е чрез присаждане на спяща пъпка през юли-август. За подложка се използват семеначета от дряна. Семената поникват много трудно и изискват продължителна подготовка – около 20 месеца. Поради това през първата година след засяването поникват много малка част. Едва на втората поникват повечето семена, а някои от тях – чак на третата година. Засяването може да стане през есента или рано напролет. Подложките са годни за присаждане, когато достигнат дебелина 8-10 мм.
Размножаването може да се извърши и чрез отводи. Използват се млади леторасти, които не са от подложката. Превиват се дъговидно и се закрепват с дървена кука в изкопаната ямка, като част от върха им остава над почвата. За по-добро вкореняване се премахва част от кората в зоната на извивката. Положеният летораст се покрива с рохкава и богата почва и редовно се полива. Понякога се налага отводите да се отделят от майчиното растение чак на втората година.
Грижите за дряна се изразяват в ежегодно подхранване рано напролет с азотни торове и на две-три години с добре угнил оборски тор. Правят се и периодични резитби за просветляване и подмладяване. При засушаване задължително се напоява, което е особено важно в периода на наедряване на плодовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отгледайте си сладки картофи

Бататът (Ipomea Batatas L.), известен у нас още под името сладък картоф, произхожда от тропическите райони на Америка. У нас се отглежда ограничено в Ивайловградско, Петричко, Санданско. Това е многог...

Ако ще гледате праз, време е да засаждате

У нас празът се отглежда предимно при напояване във фитарии. Преди разсаждане на разсада на постоянно място се прокарват напоителни вади и фитарии. Засаждането на готовия разсад се извършва от 25 юн...

Паламидата се събужда през февруари

Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Г...

Торенето има своите тънкости

Градинарите често внасят минералните торове, без да обърнат внимание на времето. А трябва да се знае, че в студ подхранването има незначителен ефект. Причината за това е, че хранителните вещества труд...

Начало