31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  5492  |   0  
Премахвайте редовно ластуните на ягодите
Характерна особеност в анатомията на ягодата е образуването на ластуни. Така се наричат видоизменените стъбла, коит израстват от пъпки, разположени в пазвите на листни дръжки. Наричат ги още и мустаци. На известни разстояния по тях се образуват възли, от които покарват корени и листа. Така се образуват розетки, които дават началото на ново растение.
Тази толкова полезна за размножаването и оцеляването вида особеност има и своите негативни страни. Ластуните се развиват за сметка на пластични вещества, които изсмукват от майчиното растение, потискат образуването на плодни пъпки, възпрепятстват наедряването на плодовете, намаляват добива. Освен това ластуните извличат влага, затрудняват борбата с плевелите, болестите и неприятелите. Ето защо те трябва редовно да се премахват. Правете това с помощта на ножица или остро ножче. Не късайте, защото може и да изтеглите младите растения, когато почвата е лека, а и при разкъсни рани вероятността за навлизане на гнилостни микроорганизми в тъканите на растението е по-голяма.
В годината на засаждането се премахват всички ластуни. На следващата може да се запази някой и друг за попълване на празни места, като се насочи ръчно в желаната посока.
15.05.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023