29.06.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  5648  |   0  
Искате ли да си завъдите корейска ела?
Корейската ела е гордост за всеки двор. С невероятните си пурпурно-лилави шишарки привлича като магнит погледите на всички минувачи и изпълва стопаните със заслужено самочувствие. Растението идва от планините на Южна Корея и остров Джеджу. Този район се характеризира с голямо количество валежи , хладно и влажно лято и тежка снежна зима.
Дървото достига височина 10-18 м и диаметър на ствола 0,7 м. Кората му е гладка, но с мехури от смола и има сиво-кафяв цвят. Листата са игловидни, сплескани, дълги 1-2 см. и широки 2-2,5 мм и дебелина 0,5 мм. Те са гланцирано тъмнозелени отгоре и с две широки, ярко бели лентички на устицата отдолу. Леко назъбени на върха и оформят спирали върху клончетата. Шишарките са дълги 4-7 см и широки 1,5-2 см. Цветът им е тъмно лилав, а отгоре са покрити с разкъсано фин розовосив мъх.
Корейската ела се отглежда върху богати, леко кисели и добре дренирани почви. Трябва да се избягват влажните почви. Дърветата растат слабо в тежки глинести почви. Растението е студоустойчиво и може да бъде отглеждано във всички части на България. Расте изключително бавно.
Корейската ела страда най-вече от замърсяването на почвата, което се наблюдава в големите градове. Появяват се заболявания като сърцевидно гниене в стъблото, кореново гниене и ръжда. Вредителите, които нападат корейската ела са: короядите, смърчовите червеи по пъпките, листните въшки и др.
23.02.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022