05.12.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2622  |   0  
Запазете лозовия материал през зимата
Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да бъдат съхранявани до пролетта. Специализираните в производството на лозовов посадъчен материал фирми разполагат със специални хранилища. За любителят най-подходящото място е избеното помещение, където трябва да насипете леко влажен (10%) чист речен пясък. Лозичките се връзват в снопчета, поставят се етикети с името на сорта. Пясъкът се разстила на пода в пласт от около 10-15 см. Върху него се нареждат снопчетата, изправени или леко наклонени, но се внимава корените да бъдат разстлани. Едновременно с нареждането празните места около снопчетата се запълват с пясък на височина около 10 см.
Най-благоприятната за съхранението температра е от 2 до 6°С. Допустими са отклонения до 2°С, но не бива да се допуска понижение под нулата, защото се появава т. нар. чернилка – почерняване и загиване на кората. Грижата е предимно в поддържането на температурата. Ако тя е по-висока, през нощта трябва да се отворят вратите и прозорците, за да навлезе по-хладен въздух, а сутринта плътно да се затворят. Има ли пък опасности от понижение, трябва да затоплите. При просъхване на пясъка, периодично навлажнявайте. Изпаряващата се от пясъка влага поддържа и по-висока влажност на въздуха, а това пък предпазва откритите части на лозичките от засъхване. Не бива да се допуска и преовлажняване на въздуха, защото започват да се развиват плесени.
В практиката се налага да се съхраняват не само вкоренени лозички, но и лозови резници, които ще послужат за произвеждане на облагородени или вкоренени лозички. Съхраняват се по същия начин и при същите условия.
17.12.2013 г. / Тодор Хърсев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021