Градина » Леденчето обича много слънце

 Леденчето обича много слънце

Как и при какви условия се отглежда захарното калдаръмче и как се размножава?
Пита Надежда Павлова от Пловдив


Г-жо Павлова,
Растението с това сладко име е известно повече като леденче (Mesembryanthemum). Всъщност това са много видове растения с тлъсти стъбла и листа, произхождащи от пустините на Южна Африка. Стъблата им се стелят върху почвата, като образуват красив килим. Дребните сплеснати сочни листенца са бледозелени или жълтеникави. Те отразяват слънчевата светлина така, че целите блестят като разпилени захарни кристалчета. Допълнителна прелест им придават и дребните като малки маргаритки цветчета, които понякога много плътно покриват растенията, а при някои сортове са рядкост. Обагрени са различно, най-често са розови, цикламени, но биват и жълти или бели.

Много красиво, но не и много взискателно

Това може да е “визитната картичка” на леденчето. Родено сред пустинята и до сега предпочита леки песъчливи дренирани почви. Мястото обаче задължително трябва да е огрявано от слънцето. То разтваря цветчетата си само на слънце, затова го наричат и обедно цвете. Размножава се чрез семена, които се засяват през април. При температура 15С пониква за една седмица. На постоянно място се разсажда, когато премине опасността от слени. Но вие можете да го размножавате и като разделяте растенията по всяко време на годината. Достатъчно е да вземете една клонка и да я поставите в подходяща почва.
Най-често леденчето може да ви радва в алпинеуми или на места с бедни почви, където другите цветя биха страдали. От него можете да оформите красиви бордюри и да го засаждате край пътеки. Много често е предпочитано за покриване на почвата в големи саксии с голи и погрознели стъбла. Подходящо е и като елемент при оформяне на висящи кошнички.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Преборете зелевата пеперуда без препарати

Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...

Зелен фасул виси на низи

Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...

Време е за размножаване на касиса

Ако искате да размножите касиса, пък и другите разновидности и сортове френско грозде, имайте предвид, че краят на листопада е най-добрият момент, а най-сполучливият начин е вкореняването на резници. ...

И тиквите боледуват

Тиквата е една от малкото култури, които не страдат от много вредители, но и тя не е пощадена от природата, защото болестите, които я нападат, може напълно да съсипят реколтата. Най-вредоносна е...

Начало