Градина » Талии плуват в градинското езеро

 Талии плуват в градинското езеро

Талията /Thalia/ е красиво водно растение от сем. Цингиберацеа /Zingberaceae /. Родът включва 10 вида и носи името на немския ботаник и лекар Талер, живял през 16 век.
Най-ценна е Т. Деалбата /T dealbata / - многогодишно растение, произхождащо от Северна Америка. Има подземна грудка, от която излизат по няколко стъбла, високи до 1,5 м . Развиват се от основната обвивка. Високо пластовите остриета се отклоняват под ъгъл от обвитите им дръжки. Листата са елептични и са снабдени с по-дълги дръжки - около 25 см. През юли – октомври на върха на стъблото се появяват кичури от сини или пурпурночервени цветове, които превръщат талията в едно от най-красивите водни растения.
Талията е подхождяща за плитки води, които покриват само основата на стъблото. Растенията не понасят ниските зимни температури и през есента грудките им се зазимяват в хладни цветарници или така наречени зимници. Там те се заравят в мокра пръст.
Талията предпочита ярко слънце, влажна повърхност (до 15 л вода) и кална глинеста почва, обогатена с органична материя.
Размножава се чрез семена или чрез разделяне на коренищата. През пролетта коренищата се разделят на части, снабдени поне с един вегетационен връх, и се засаждат в открити водни площи. Желателно е засаждането и на коренищата, и на семената да става на добре осветени от слънцето места.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Станете селeкционери на цветя

В природни условия опрашването на растенията се прави от насекомите, които прелитат от цвят на цвят. Резултатът от такова опрашване зависи от случая. Ако се опрашват специално отбрани растения, може д...

Мозайка напада гергините

Мозайката по гергините е разпространена навсякъде у нас и е често срещана болест. Признаците на заболяването варират силно при различните сортове. Най-често по листата на заболелите растения нервите и...

Изсушете си праскови и смокини

Сушените праскови са рядкост на пазара, но са едни от най-трайните сушени плодове. Узрелите, но все още относително твърди праскови, първо се измиват, след което се нарязват на тънки кръгчета. Сушат с...

Късните домати са истинско предизвикателство

Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избира...

Начало