05.12.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1457  |   0  
Украсете градината с инкарвилеи
Екзотичната инкарвилея расте по странен начин. В началото на май се появяват цветоносните стъбла, а в началото на лятото се отварят цветовете, които приличат на цветовете на глоксинията. Листата на растението се появяват след цветовете. Инкарвилеята (Incarvillea) е от сем. Бигнониеви (Bignoniaceae) и произхожда от Централна и Източна Азия (Хималаите и Тибет). На височина достига до 50 см. Цъфти от май до септември в бяло, лилаво и розово, като цветовете много напомнят тези на глоксинията.
Изберете за инкарвилеята слънчево или полусенчесто място в градината или на балкона. Засадете я през пролетта – март, април. Преди засаждане добавете компост към почвата. Почвеният субстрат трябва да бъде богат на хранителни вещества и с много добри въздухо- и водопропускливост. При отглеждане в саксия осигурете добър дренаж за оттичане на водата. Поливайте обилно по време на активния период през лятото. Поне веднъж месечно подхранвайте с торове за цъфтящи цветя. Наесен отбележете мястото на инкарвилеята с пръчка, тъй като през зимата увяхва изцяло.

Размножаване:

Инкарвилеята се размножава чрез семена през пролетта. Засява се в песъчлива почва на дълбочина 2 – 5 мм. Семената покълват за десетина дни при температура около 20 градуса. След появата на първите истински листа, инкарвилеята се пикира. На постоянните си места в градината растенията се засаждат на разстояние около 30 см едно от друго. Инкарвилеята трудно понася пресаждането, затова се старайте да не разбутвате корените.
Размножаване е възможно и чрез стъблени резници през юли, но е трудно и с променлив успех.
15.03.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021