Градина » Не оставяйте зокума жаден

 Не оставяйте зокума жаден

В средата на лятото зокумът се нуждае от свеж въздух, слънце, обилно поливане и редовно подхранване. Растението трябва да е на балкона или в градината. Ако терасата ви е на южната страна на сградата, не се притеснявайте, че зокумът ще пострада. Той се нуждае от преки слънчеви лъчи. Трябва обаче да се съобразите с това, че през цялата зима растението е било на сянка и при рязкото изваждане навън има опасност от изгаряния, затова преди изнасяне на открито се държи една седмица на полусянка.
Ако се случи да завали, това е добре – зокумът обича краткия освежаващ дъжд, а освен това той ще измие листата.
Тъй като пие много вода, поливайте олеандъра обилно и следете почвата му да не пресъхва. Ако стои на слънце, може да ви се наложи да го поливате два пъти на ден.
Лятото е и най-подходящото време да размножите зокума. За тази цел трябва да отрежете полувдървесинени резници. Засадете ги в саксия с градинска почва, като можете да добавите и пясък, покрийте го със стъклен буркан или прозрачен плик и го поставете на светло, но не слънчево място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Прогонете голите охлюви с подръчни средства

Охлювите могат да се превърнат в сериозен проблем за биологичното градинарство, при което не се употребяват химически препарати. Има два вида - голи и градински охлюви. Голите причиняват най-големи по...

Засадете левизия край каменния зид

Родът на левизията (Lewisia) се отнася към семейство Тученицеви и включва 20 вида тревисти многогодишни растения са с удължено копиевидни, неопадащи през зимата листа. От голямата листна розетка излиз...

Зелен фасул се сее до края на юни

Необходими са около килограм и двеста грама семена за сто квадрата. Ако площта е малка, засаждането в гнезда е по-подходящо. Набраздете мястото на 50-60 см за ниските сортове и на 80-100 см за високит...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Начало