Градина » Щом бегонията заспи, извадете грудките й

 Щом бегонията заспи, извадете грудките й

Бегония тубероза (Begonia tuberhybrida или tuberosa) обединява множество сортове, получени чрез хибридизация и отличаващи се с голямо разнообразие.
Особеност на този вид е, че в почвата образува грудка. Стъблото е дебело, сочно и разклонено. Листата са едри, врязани, асиметрични, покрити с власинки. Мъжките цветове са по-едри от женските. След като прецъфтят те изцяло опадват, а при женските само венчелистчетата. Най-ефектни са бегониите с грудки. Цъфтят през лятото и есента.
Грудковите бегонии прекарват зимния период в покой. Надземните им части умират. След прецъфтяването спрете поливането, отрежете стъблата, извадете грудките и ги запазете в торф. През пролетта можете „да ги събудите”, като ги засадите в подходящи съдове с влажен торф. Съхранявайте ги при температура 15-21°С и когато се появят стъбълцата и достигнат няколко сантиметра, ги пренесете в саксии с диаметър 12 см. По-късно пресадете в саксии с диаметър 20 см.
Бегониите изискват слънчево място, но се развиват добре и на полусянка, особено грудковите. Почвата трябва да бъде наторена и да се поддържа нормално навлажнена. Бегония тубероза се засажда във фигури и се отглежда като саксийни култури.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Прищипвайте цинията щом прецъфти

Цинията (Zinnia elegans) е едно от предпочитаните есенни цветя в българската градина. Тя е култура, която има многобройни сортове с различна форма и оттенък на цветовете. Растението изисква слънчево, ...

Осигурете си зелен лук до Коледа

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза уп...

Вируси могат да унищожат овошките ви

Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...

Защо зимнината потъмнява

Често направени по всички правила консерви, след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът – стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изме...

Начало