08.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2024  |   0  
Украсете градината с лисичи опашки
Еремурусът (Eremurus), известен у нас като „лисича опашка”, представлява род много красиви и ефектни цветя, представен от около 35-40 вида. На височина достига 150-160 см. Изключително лесен за отглеждане, издържа на засушаване, на жеги и на нашите зимни студове. Всичко това прави еремуруса подходящ за нашите градини, при това без много усилия. Цъфти през юни и юли с много на брой дребни звездовидни цветчета, изпъстрени в бяло, жълто, прасковено и розово, разположени в големи, достигащи до 120 см съцветия. Формата на съцветията е на лисича опашка, от където идва и името „лисича опашка“.
Еремурусът предпочита огрените от директните слънчеви лъчи места. Същевременно е препоръчително мястото да е защитено от силни ветрове. Почвеният субстрат трябва да е богат на хранителни вещества, с добри дренажни свойства. Полива се умерено до обилно през летните жеги. След прецъфтяването поливането се редуцира. Въпреки, че еремурусът е зимоустойчив за нашите условия, добре е да мулчирате около него за предпазване от януарските студове.
Най-лесно се размножава чрез разделяне на коренищата, което се прави през 4-5 години през пролетта или есента. Размножаването със семена е трудно, тъй като те много бързо губят кълняемост. Ако все пак сте решили да се пробвате, засейте пресните семена в парник, на дълбочина 1-2 см през септември - октомври. Съдовете за сеитба трябва да бъдат с минимум 12 см дълбочина. Младите растения се пикират през пролетта през 20 см. В парник се отглеждат две години, а на третата се засаждат на постоянните си места в градината през 1 метър. Имайте предвид, че цъфтежът на размножените от семена еремуруси е след минимум 5 години.
12.07.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021