05.12.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2797  |   0  
Усойничето ще парфюмира градината
Названието на ехиумът (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче.
У нас има разпространени няколко разновидности на усойничето. Основно то представлява едногодишно растение, с височина около 30 см, цветовете му приличат на обърнати нагоре камбанки с невероятен аромат, който привлича насекомите. Багрите са в синьо, розово, бяло и пурпурно. Растението е известно и като билка. Маслото от усойниче се използва в медицината и козметиката заради подхранващите си свойства.
За да отглеждате ехиумът, трябва да знаете, че той обича слънчевите места и там расте много бързо, макар че е устойчив на студ до минус 3 градуса. Почвата трябва да е леко песъчлива с добри дренажни свойства.
Полива се редовно от пролетта до есента и по-малко през зимните месеци, при необходимост се оросяват листата. Много рядко се налага присаждане. Височината на растения не налага използването на подпорки при по високите видове.
Ехиумът се размножава чрез семена. В началото на април се засаждат за разсад и поникват след около 2-3 седмици. В средата на май се разсаждат в саксии или в градината на мястото определено за цъфтеж на разстояние 45 см едно от друго, само така всяко растение ще разполага с достатъчно пространство за нормално развитие.
Най-често това цвете се засажда в сборни цветни групи и покрай бордюра. Прелестно изглежда ехиума в съчетание в композиции в розови тонове. Това цвете привлича много насекоми трябва да се има предвид при съчетаването и определянето на мястото му в градината и на балкона.
08.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021