08.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2187  |   0  
Кога е време за пресаждане?
В късите мрачни зимни дни стайните растения се развиват бавно и съвсем не растат. Затова не трябва да бързате с пресаждането им.

Има едно изключение

Когато саксията е много тясна и корените са се преплели. Заради задържането на водата в тях, те могат да загният. Торовете също се разпределят неравномерно, като се натрупват в опасни концентрации. Растенията страдат. Ако ситуацията е такава, веднага пресадете растенията, не чакайте пролетта. Новите саксии не трябва да бъдат прекалено големи: достатъчно е само диаметърът им да е с 10-15% по-голям от този, който са имали старите. Така например, ако диаметърът на старата саксия е бил 20 см, то на новата трябва да бъде с 2-3 см по-голям. Използвайте свежа почва за стайни растения от високо качество, която съдържа равномерно разпределени хранителни вещества в концентрации, които не са опасни за корените. Такава почва е почистена от семената на плевелите.
Пресаждайте растенията, като се стремите да не повреждате препретените корени. Можете само внимателно да разплетете краищата на корените, за да могат по-бързо да се разположат в новата почва.

Внимавайте с кактусите

За да хванете кактуса и да го извадите от съда, за да го пресадите, трябва да имате или дебели ръкавици, които не могат да бъдат пробити от бодлите на растенията, или пък да вземете две четки. Те трябва да са с меки косми, за да не нараните растението. Сложете ги от двете страни на кактуса и го захванете. След това го извадете и поставете на новото място. Можете да използвате този метод както за големи, така и за малки растения.

21.01.2015 г. / Тонка Маринова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021