13.08.2022 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  4959  |   0  
Ароматната майорана е подправка и лек
Билката се чувства добре на слънчево място и завет
Като многогодишна майораната се среща в Северна Африка, от там е пристигнала у нас. Популярна е почти в цяла Европа. Растението обича топлината и светлината, не издържа зимните студове и се отглежда като едногодишна култура. Семената поникват при 20-25 градуса. Изберете слънчево и добре защитено от вятъра място. Предпочита богати почви - черноземните и глинесто-песъчливите, с добра структура и водопропускливи. Добре се чувства наторена, но оборският тор трябва да се внася на предшественика.

От семка или от разсад

Почвата трябва да е много добре подготвена, защото семената са дребни. Те не бива да попадат по-дълбоко от 0,5 см, иначе няма да поникнат. По-подходящо е отглеждането на разсад. През март се засява в топли, полутопли или студени парници. За 1 кв. м. трябват 1,5 - 2 г семена, обикновено смесени с растителна пепел в съотношение 1:10. Сее се в редове или разпръснато. След това се покрива с пресят и много добре разложен оборски тор. Полива се със затоплена вода и парникът се покрива с рамки. Когато разсадът е на височина 4-5 см, започва закаляването. В началото постепенно, а след това постоянно се проветрява. В края на април рамките се свалят. Добрият разсад е изпечен, висок най-малко 6-7 см и с разклонено стъбло.

Засажда се в началото на май

Мястото се набраздява на разстояние 40-50 см. Растенията се засаждат по склона на браздите на 13 - 16 см едно от друго. След десетина дни празните места се попълват. Посевът редовно с окопава и полива. Подхранва се с азотен тор. Получават се две реколти.
Майораната често заболява от алтернария. Причинителят е гъба, която предизвиква кафяви петна по листата и така се влошава качеството им. Затова трябва да се взимат мерки навреме. Добре изсушените листа са със сиво-зелен цвят и приятен аромат.

Двойна употреба

Майораната е богата на етерично масло, има специфичен приятен аромат. Намира приложение в парфюмерийната и хранително-вкусовата промишленост. Изсушените листа подправят месни, зеленчукови, рибни ястия, колбаси, ароматизират вина. Но растението има и лечебни свойства. Успокоява болката, действа пикочогонно. Препоръчва се при стомашни болки, чернодробни заболявания, бронхити, сенна хрема.
05.04.2012 г. / Донка Петкова
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022