16.05.2021 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  3007  |   0  
Калатея
Calathea
Родът Калатея включва едни от най-красивите представители на семейтво Марантови (Marantaceae). Името идва от гръцката дума “calathos”, която означава кошница и е свързана с факта, че в родината си растенията служат за кошничарски материал. Всичките около 130 вида калатеи произхождат от тропическите гори на Новия свят и Океания. Това са многогодишни тревисти растения, чиято височина достига до 1 метър. Високо се ценят в декоративното цветарство заради красивите си едри листа, които могат да бъдат гладки или с кадифена повърхност, зелени или пъстри, овални, елиптични, заострени, тесни или широки. При някои видове листата имат строго геометричен рисунък, което се среща много рядко в растителното царство. Зеленият фон може да е много светъл (почти бял) до много тъмен. Върху него ефектно се очертават триъгълни или овални петна, ивици, понякога съчетани с изпъкващи розови или бели жилки. Понякога листата са толкова тънки, че жилките им прозират и създават още по-силен ефект.
Почти всички калатеи имат подземни разклонения и само тези, върху които се образуват цветовете, се показват повече или по-малко над почвата. Най-ефектни са тези калатеи, които имат само по един напълно развит лист в розетката.
В родината си калатеите растат в заблатени места по бреговете на реките и езерата, под сянката на дъждовните тропически гори. Поради това и условията, които изискват, за да растата добре в домовете ни, са подобни. Най-важното е въздушната и почвената влажност да бъдат високи. Най-много страдания им причинява сухият въздух, затова трябва да се пулверизират редовно с мека затоплена вода. Добър микроклимат се получава, когато саксията се слага върху подложка, пълна с влажен мъх или торф или просто с вода. А ако имата възможност да ги гледате в аквариум, ще решите оптимално този проблем.
Калатеите са топлолюбиви. Температури под 17 градуса могат да им причинят заболяване, докато повишението, даже и над 30 градуса, е благоприятно. Много е важно да не ги излагате под дирекни слънчеви лъчи, за да запазите яркостта на багрите и големината на листата.
Младите калатеи се пресаждат всяка пролет, а възрастните – през 2-3 години. Подходяща е почвена смес от листовка, торф и пясък в съотношение 6:3:2. Част от листовката може да се замени с добре прегорял оборски тор. Саксията трябва да се дренира добре – до ¼ от обема й трябва да се запълни с парчета от керамични саксии, счупени тухли или едър пясък. При пресаждането се извършва и разделяне на подземното стъбло за размножаване.

Тайните на успеха

Светлина: Разсеяна, без пряко слънчево огряване.
Вода: Обилно поливане с топла мека вода.
Влажност на въздуха: Много висока.
Подхранване: Само през лятото с торове за листнодекоративни растения.
04.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021