03.12.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  7842  |   0  
Майски грижи за доматите
Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (на 7-8 см), с тях се унищожават плевелите, разрушава се кората и се подобрява аерацията на почвата. Това се прави обикновено след дъжд и поливане. Чрез разрохкването могат да се намалят поливките.
Доматите се торят с амониева селитра 2-3 пъти по 20 г/кв. м за всяко подхранване. Добре се отразява шербетуването, разтваряне на оборски тор във вода. Подхранването приключва, когато започнат да зреят първите плодове.
Нискостъблените сортове се отглеждат на телена конструкция, висока 55-60 см, а ви-сокостъблените - на висока 1,80-2,00 м конструкция или дървени колове.
Ранните домати се отглеждат едностъблено, като редовно се колтучат. През цялата вегетация се води борба срещу болести и неприятели. Обърнете сериозно внимание на листните въшки, които освен непосредствена вреда, която нанасят, като смучат сок от растенията, са и приносители на опасни вирусни болести.
08.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021