20.10.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3036  |   0  
Последни грижи за късните домати
Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви доузряват, обрани и поставени на подходящо място. И зелените влизат в употреба. Какво е необходимо сега да се направи за тях?
Още в първите дни на септември прекършете върховете им, така както се постъпва и с ранните домати. Това ще ускори наедряването и узряването на плодовете. Няма значение колко съцветия са развити на стъбло – може да са 3, може 4, даже и пет. Важно е да не закъснявате. При по-късно прекършване се формират дребни плодове, които само пречат на образувалите се вече да наедряват. Премахнете и израсналите колтуци.
В началото на септември, ако прецените може, да подхраните пестеливо с малко амониева селитра и суперфосфат, съответно по около 20 и по около 10 г на 10 кв. метра. Много добре ще е вместо минерални торове да направите поливка с разреден оборски или птичи тор. Впрочем не пренебрегвайте поливането. През септември, ако няма валежи, може да ви се наложи да поливате 2-3 или 4 пъти. Поливането е от голямо значение за нормалното наедряване на плодовете. Почвата трябва да се поддържа нормално влажна. Засуши ли се, поливка или дъжд ще предизвикат напукване на плодовете.
Грижа за късните домати е и навременната им беритба. Тя започва през септември и продължава през октомври. Ранна слана може да обезсмисли положения труд. Затова трябва редовно да се следят метеорологичните прогнози. Има ли опасност от слани, обират се и всички добре развити зелени плодове. Те ще доузреят в касетки или други съдове, поставени на закрито. По растенията остават само дребните плодове. Ако опасността от слана се размине и отново се установи добро време, дрбните плодове доста наедряват, защото нямат конкуренти в изхранването. Все за нещо ще ги употребите.
01.09.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021