22.09.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2432  |   0  
Соя може да засеете и в задния двор
Най-важното предимство на соята пред другите зърнени бобови култури се състои в богатото й съдържание на белтъчини и мазнини. В състава й влизат 8 от незаменимите за живота на човека и животните аминокиселини. Семената са богати и на витамини, особено на каротин, витамин С, Д, Е, В1, В2 и К. Поради богатото съдържание на ценни хранителни и други вещества намират голямо приложение като храна, но и като суровина за много и разнообразни индустриални произведения.

Края на април засейте

Соята не е взискателна към предшественика, стига почвата да е добре подготвена и да съдържа достатъчни количества хранителни вещества. Високи добиви се получават от почви, които имат необходимите за растението елементи. Количеството на внасяните торове в почвата се определя според типа й, нейното плодородие и предшественика. Соята се засява със семена. За увеличаване на добивите се препоръчва семената да се третират с нитрагин в деня на сеитбата на сенчесто място. Оптималният срок за сеитба се определя от изискванията на културата към топлината за поникване. Обикновено това е края на април и началото на май. Подходящото количество семена за засяване е 0.7-0.8 кг на 100 кв. м. Ако поливате, разходът се увеличава. Високи добиви се получават при широкоредово засяване от 40 до 70 см разстояние между редовете Сеитбата трябва да се извърши на дълбочина 4-5 см.

Влагата е важна

Културата е взискателна към почвената и атмосферна влажност. Получаването на високи и стабилни добиви от нея не е възможно без напояване. Оптималният поливен режим се състои от три поливки. Първата е в периода 5-20 юли, втората - 22 юли – 5 август и третата между 10 и 15 август. При ограничени възможности за снабдяване с вода може да се пропусне първата поливка.
24.04.2014 г. / Галина Маринова
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021