Още рецепти » Спаначени гозби

 Спаначени гозби

Бърканица

Прoдукти: 1 кг спанак, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка джоджен, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спанака (може да го смесим с лапад и киселец) с малко олио и сол. Отцеждаме и нарязваме. Смесваме ситно нарязаните копър, магданоз, пресен лук и джоджен с яйцата, киселото мляко и брашното. Прибавяме спанака, олиото, солта, черния и червения пипер. Разбъркваме, изсипваме в намазнена тавичка и печем 30 минути в умерена фурна.

Гъби със спанак

Прoдукти: 500 г гъби, 300 г спанак, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, сол, смлян черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязания на ситно лук и нарязаните на ситно скилидки чесън задушаваме в 2 с.л. олио. Прибавяме изчистения, измит и подсушен ориз. Пържим, докато оризът стане стъклен. Добавяме нарязаните на парченца гъби и нарязания на тънки ивички спанак. Задушаваме сместа на умерен огън, като бъркаме от време на време. Наливаме 4 ч.ч. топла вода и отначало на умерен, а след това на тих огън варим общо двайсетина минути. Накрая овкусяваме със сол и смлян черен пипер.

Зрял фасул със спанак

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. зрял фасул, 500 г спанак, 1 глава лук, 3 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме за 1 нощ фасула в студена вода. След това изплакваме и го възваряваме 5 мин в затворена тенджера под налягане. Прецеждаме го през гевгир, изплакваме го със студена вода и отново го връщаме в тенджерата. Прибавяме нарязания на ивички спанак и ситно нарязания лук, който предварително сме запържили в мазнината. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и наливаме 1 к.ч. вряла вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин.

Каша от коприва и спанак

Прoдукти: 400 г млада коприва, 200 г спанак, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 к.ч. смлени орехи, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 4-5 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме копривата я сваряваме в малко подсолена вода. Отцеждаме, като запазваме отварата, и пасираме копривата. Отделно в половината от олиото задушаваме нарязания на ивички спанак. В останалото олио правим светла запръжка с брашното. Разреждаме с млякото и прибавяме спанака и копривата. Доливаме с отварата от копривата и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Когато кашата се сгъсти, отстраняваме от огъня, посоляваме на вкус и поръсваме с настърганото сирене и орехите, смесени със счукания чесън. Заливаме с разтопеното масло и сервираме.

Накип от зелени треви

Прoдукти: 300 г лапад, 300 г спанак, 300 г киселец, 4 с.л. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 5-6 с.л. олио, 30 г краве масло, черен пипер, сол, лимонов сок.

Нaчин на приготвяне: Запържваме 2 с.л. брашно в 3-4 с.л. олио. Прибавяме попарените и нарязани спанак, киселец и лапад и задушаваме 5 мин. Доливаме 1 ч.ч. прясно мляко и водата, в която са били попарени листата, заедно с 2 разбити яйца. Изсипваме във форма, постлана с намазнена хартия и варим на водна баня, докато сместа се отдели от стените. Отделно запържваме 2 равни с.л. брашно в 2 с.л. олио. Прибавяме 2 ч.ч. мляко. Варим 5-6 минути. Сваляме от огъня, прибавяме маслото и останалите яйца и подправяме със сол, черен пипер и лимонов сок. С тази смес заливаме накипа.

Ориз със зеленчуци и маслини

Прoдукти: 4-5 моркова, 1 глава лук, 3 домата, 1 двойна шепа млади листа от спанак, 200 г ориз, 100 г черни маслини, 5-6 с.л. зехтин, настърганата кора на 1 портокал, 4 с.л. портокалов сок, 3 с.л. ситно нарязан пресен джоджен, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в голямо количество подсолена вода. Щом омекне, прехвърляме в гевгир и оставяме да се отцеди. Нарязваме лука и морковите на парченца, разстиламе ги в тавата и поръсваме с 2-3 с.л. зехтин. Печем 15 мин в загрята на 200°С фурна. Поръсваме портокаловата кора, нареждаме отгоре нарязаните на кръгчета домати и печем още 10 мин. Изваждаме от фурната и смесваме с нарязания спанак, обезкостените маслини и портокаловия сок. Поръсваме ориза с останалия зехтин, зелените подправки и черен пипер на вкус. Разбъркваме и изсипваме в чиниите за сервиране. Отгоре разпределяме зеленчуковата смес.

Ориз със спанак по индийски

Прoдукти: 350 г ориз, 250 г спанак, 2 с.л. олио, 100 г пържени фъстъци, 1 ч.л. смлян кориандър, 2 дафинови листа, 2 ч.л. сол, смлян черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Накисваме ориза 15 мин във вода, след което го изцеждаме много добре. Пускаме спанака го за 1-2 мин във вряща вода и го изплакваме със студена вода. Нарязваме го на ситно. Запържваме в сгорещената мазнина смления кориандър и натрошените дафинови листа, прибавяме ориза и пърржим още 4-5 мин, като непрекъснато бъркаме, за да може оризът да поеме мазнината. Добавяме спанака, разбъркваме, посоляваме и заливаме с 4 ч.ч. вряща вода. След като ястието заври, захлупваме и намаляваме огъня до най-слабо. Задушаваме 20 мин, без да отхлупваме и да бъркаме. Прибавяме фъстъците 5 мин преди оризът да е напълно готов. Отстраняваме ястието от огъня и поръсваме с черен пипер. Непосредствено преди да сервираме, разбъркваме внимателно с вилица.

Спанак с яйца и сирене

Прoдукти: 1 кг спанак, 3 супени лъжици олио, 2 връзки ситно нарязан пресен лук, 4 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, 100 г сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме спанака в подсолена вода и оставяме да се изцеди. В мазнината запържваме ситно нарязания лук, прибавяме и спанака да се позапържи и посоляваме. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото и натрошеното сирене, разбъркваме. С тази смес заливаме спанака, разбъркваме и изсипваме в тавичка. Печем в умерена фурна.

Спанак с яйца на фурна

Прoдукти: 600 г спанак, 8 яйца, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме спанака 15 мин във вряща подсолена вода и отцеждаме. Запържваме ситно нарязания лук и го прибавяме към спанака. Наливаме 1 к.ч. гореща вода, поръсваме с черен пипер и задушаваме около 15 мин на умерен огън. Когато спанакът остане на мазнина, отстраняваме от огъня, подправяме със сол и черен пипер и изсипваме в намаслена тавичка. Счукваме яйцата върху спанака, така че да запазят целостта си и запичаме 10 мин в умерена фурна. Поръсваме готовото ястие със ситно нарязан магданоз.

Спанак с кисело мляко

Прoдукти: 2 кг спанак, 5 с.л. краве масло, 5 скилидки чесън, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на тънки ивички и го задушаваме в 4 с.л. масло. Подправяме със сол и черен пипер. Счукваме с малко сол чесъна и го объркваме с киселото мляко. В голяма чиния редим пласт спанак, пласт мляко. Последният пласт трябва да е млечен. Сгорещяваме последната лъжица масло, изпържваме в нея червения пипер и поливаме ястието.

Спаначено суфле

Прoдукти: 500 г спанак, 1 ч.ч. ориз, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. галета, 3 с.л. краве масло, 4 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в прясното мляко и го оставяме да изстине. Попарваме спанака в кипяща вода и отцеждаме. Нарязваме го на ситно и го запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме галетата и посоляваме. Разбъркваме ориза с разбитите яйца и в намаслена тавичка разстиламе пласт спанак, пласт ориз, отново спанак и отново ориз. Завършваме с пласт от спанак, слагаме тук там парченца масло и запичаме в умерена фурна. Поръсваме готовото суфле с черен пипер.

Яхния от спанак

Прoдукти: 600 г спанак, 1 връзка пресен лук, 1 к.ч. олио, 250 г домати, половин к.ч. ориз, 1 лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ивички. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме настърганите доматите, ориза и спаначените ивички. Доливаме малко вода и посоляваме. Когато оризът се свари и ястието получи необходимата гъстота за яхния, изсипваме в чинии, заглаждаме с лъжица и гарнираме с парчета лимон.

Мусака от спанак и ориз

Прoдукти: 1 кг спанак, 1 к.ч. ориз, 60 г краве масло, 1 твърдо сварено яйце, 1-2 сурови яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. натрошено сирене, магданоз, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме спанака за 5 мин в подсолена вода. Отцеждаме и го нарязваме на ситно. Прибавяме 1 с.л. разтопено масло, нарязаното на ситно твърдо сварено яйце, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отделно сваряваме в подсолена вода ориза. Смесваме го с натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. В намаслена тавичка разстиламе пласт от оризовата смес. Върху ориза разстиламе спанак и продължаваме така, докато свършат продуктите. Най-отгоре завършваме с пласт от спанак. Заливаме мусаката с яйцата, които сме разбили заедно с млякото, слагаме тук там парченца масло и печем в умерено загрята фурна.

Руло от картофи с пъстра плънка

Прoдукти: 1 кг картофи, 500 г спанак, 2 моркова, 4 сурови яйца, 1-2 твърдо сварени яйца, 4 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. счукан сухар, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Прибавяме 3 сурови яйца, брашното, половината настърган кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Омесваме добре и разстиламе сместа върху навлажнена кърпа. Задушаваме спанака, докато омекне. Отцеждаме, нарязваме го на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме морковите, нарязани на кубчета, и също ги запържваме. Оставяме сместа да изстине и прибавяме нарязаните на кубчета твърдо сварени яйца и ситно нарязания магданоз. Посоляваме и разбъркваме. Разстиламе плънката върху картофите. Отгоре поръсваме счукания сухар. С помощта на кърпата навиваме картофения лист на руло. Слагаме го в намаслена форма за кекс. Намазваме отгоре с разбитото яйце, поръсваме с останалия настърган кашкавал и поливаме с останалото разтопено масло. Печем рулото в умерено силна фурна.

Спанак с кашкавал на фурна

Прoдукти: 200 г кашкавал, 500 г спанак, 1 1/2к.ч. олио, 2-3 домата, 2-3 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 с.л. галета, 1-2 с.л. краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ивички и го задушаваме в олиото и малко вода, докато поомекне. Прибавяме 1 с.л. галета, посоляваме, разбъркваме и пресипваме сместа в намаслена тавичка. Отгоре разстиламе настъргания кашкавал, а върху кашкавала нареждаме нарязаните на кръгчета домати. Печем 15 мин в умерена фурна. След това заливаме с яйцата, които сме разбили с прясното мляко и останалата галета. Слагаме ястието още 10 мин във фурната, за да се запече заливката.

Спанак с ориз на фурна

Прoдукти: 1 кг спанак, 3-4 стръка пресен лук /или 1 глава стар/, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 яйца, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака и го слагаме в тенджера заедно с едро нарязания лук, ориза, половината от олиото, 1 к.ч. вода, малко джоджен и сол на вкус. Задушаваме на умерен огън. Когато водата се изпари, изсипваме сместа в намаслена тавичка. Запържваме брашното в останалото олио, разреждаме с млякото и оставяме на огъня да възври. Сваляме от огъня и застройваме с разбитите яйца. Заливаме спанака със запръжката и запичаме в умерено силна фурна.

Яхния от агнешко и спанак

Прoдукти: 700-800 г тлъсто агнешко месо, 700-800 г спанак, 2 връзки пресен лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, сол, кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Измиваме агнешкото месо, нарязваме го на парчета и посоляваме. Слагаме го в тенджера с вода, колкото да го покрие, и варим, докато водата почти се изпари. Тогава добавяме ситно нарязания пресен лук и олиото, захлупваме и задушаваме без да запържваме. Изчистваме, измиваме и нарязваме на ивици спанака, прибавяме го към ястието. От време на време разбъркваме с дървена лъжица, за да не загори. Когато спанакът завехне напълно и се попари, доливаме малко топла вода. Препичаме брашното, размиваме го с малко вода и също го прибавяме към яхнията. Посоляваме и отстраняваме от огъня.

Руло със спанак и гъби

Прoдукти: 600-700 г крехко месо /филе или плешка/, 300 г спанак, 200 г гъби, 1 глава лук, половин пaкетче краве масло, 2 с.л. галета, 4 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. бяло вино, 3-4 с.л. олио, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме спанака, измиваме го и го нарязваме на ситно. Задушаваме гъбите, нарязани на парченца, и ситно нарязания лук в сгорещеното масло, докато се изпари водата. Прибавяме нарязания спанак, ситно нарязаните магданоз и копър, галетата, черен пипер и сол. Разбъркваме и задушаваме още 5 мин. Разрязваме месото и го начукваме добре, така че да се получи по-голям лист. Върху месото разстиламе приготвената плънка и нареждаме яйцата едно до друго. Навиваме месото на руло, слагаме го върху алуминиево фолио, намазваме с мазнина, поливаме с виното и загъваме фолиото. Печем в умерена фурна.

Руло със спанак и наденица

Прoдукти:1 кг спанак, 300 г сурова наденица, 1-2 яйца, 3 с.л. галета, четвърт пакетче краве масло, 50 г пушени гърди, 100-150 г сланина, 500 мл доматен сок, настъргана лимонова кора, индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме спанака. Попарваме го 5 мин във вряла вода, изплакваме го със студена вода и го отцеждаме много добре. Смесваме месото от наденицата с яйцата, галетата и подправките. Оформяме от сместа издължено руло. Приготвяме един голям и много тънък лист сланина. Слагаме го върху дъска за рязане и разстиламе върху него спанака. Отгоре слагаме месната смес и завиваме всичко на руло, което завързваме с канап, за да не загуби формата си. В подходящ съд разтопяваме маслото като прибавяме и ситно нарязаните пушени гърди. След това слагаме рулото в съда и държим на силен огън, докато сланината се позачерви. Тогава намаляме огъня, сипваме доматения сок и варим рулото около 40 мин.

Сарми от агнешки дроб

Прoдукти: 1 агнешко сърце, по 1 черен и бял агнешки дроб, 2 агнешки ципи, 2 връзки пресен лук, 250 г спанак, 1 к.ч. ориз, 1ч.ч. прясно мляко, 6-7 яйца, магданоз, черен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре дроба и сърцето, заливаме ги с гореща вода и слагаме да се варят около 15 мин. След това ги изцеждаме, оставяме ги да поизстинат и ги нарязваме на дребни парченца. Нарязваме на дребно лука и го запържваме в 2-3 с.л. олио, прибавяме нарязаните дреболии, а също така почистения, измит и ситно нарязан спанак. Разбъркваме сместа, прибавяме ориза и ситно нарязания магданоз и пържим всичко около 10 мин. След това заливаме с млякото и оставяме да поври, за да се посгъсти. Отстраняваме от огъня, посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер, а когато сместа поизстине, прибавяме 3 яйца, предварително добре разбити, и разбъркваме. Разрязваме агнешките ципи на 8 парчета. Във всяко парче слагаме част от сместа и завиваме на сарми, без да стягаме. Нареждаме сармите в тавичка със завитата страна нагоре. Заливаме ги с 1 ч.ч. от водата, в която сме варили дреболиите, и ги слагаме да се пекат в умерена фурна, като от време на време ги обливаме със соса, в който се пекат. Преди да извадим сармите от фурната, заливаме ги с 2-3 разбити яйца и ги оставяме само да се запекат.

Спанак с ориз и салам

Прoдукти: 1 кг спанак, половин пакетче краве масло, 150 г ориз, 1 глава лук, 200 г салам, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме спанака, измиваме го и го пущаме за 2 мин във вряща вода, след което го изцеждаме през гевгир, нарязваме го едро и го смачкваме. Изсипваме го в тенджера под налягане и наливаме 2 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим спанака 15 мин. След това го изваждаме и отново го изцеждаме през гевгир, а тенджерата измиваме и подсушаваме. Загряваме маслото в подсушената тенджера и запържваме изчистения, измит и подсушен ориз. Наливаме 1 ч.ч. вода или бульон, прибавяме спанака, ситно нарязаните лук и салам, посоляваме и подправяме на вкус с лимонов сок и черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин.

Пиле със спанак

Прoдукти: 1 пиле, 1 кг спанак, 1 глав лук, 4 домата, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме леко в мазнината нарязаното на парчета пиле. Прибавяме ситно нарязания лук, малко след това обелените и нарязани домати и червения пипер. Посоляваме и заливаме с гореща вода. Варим на тих огън до омекване на месото. Прибавяме изчистения, измит и нарязан на едро спанак. Оставяме да поври около 10 мин. Сгъстяваме ястието с брашното, размито в малко студена вода, и варим още 5-6 мин.

Миди със спанак

Прoдукти: 2 кг миди, 50 г краве масло, 200 г спанак, 1 глава лук, 2 с.л. сметана, 1 л вода, 1 с.л. оцет, 1 щипка шафран, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме добре измитите миди, разбъркваме, наливаме топлата вода, захлупваме и задушаваме десетина минути. После изваждаме мидите и продължаваме да варим течността, докато намалее наполовина. Прибавяме оцета и разбитата сметана, подправяме с шафрана, черен пипер и сол на вкус. Отделно нарязваме почистения и измит спанак и го задушаваме в останалото масло. Разстиламе спанака в намаслена тавичка, а отгоре разпределяме мидите, които сме извадили от черупките. Заливаме ястието със соса от мидите и запичаме 5-6 минути.

Риба със спанак

Прoдукти: 1 кг бяла риба, 1 кг спанак, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1/2к.ч. олио, 1-2 с.л. галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата, отстраняваме кожата и костите, накъсваме я на дребни парченца и посоляваме на вкус. Отделно сваряваме спанака в подсолена вода и оставяме да се отцеди. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от олиото. Прибавяме брашното и когато се зачерви слагаме отцедения и ситно нарязан спанак и счуканите скилидки чесън. Наливаме около 1 к.ч. топла вода и оставяме сместа да поври 3-4 мин. В намаслена тавичка нареждаме последователно ред спанак, ред риба, като най-отгоре завършваме със спанак. Поръсваме с галетата и останалото олио и запичаме 15 мин в умерено силна фурна.

Риба със спанак и гъби

Прoдукти: 600 г филе от бяла риба, 1 глава лук, 1 к.ч. бяло вино, 60 г краве масло, 2 с.л. трохи от сух хляб, 4-5 с.л. сметана, 4-5 гъби, 500 г спанак, черен пипер, лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме в тавичка половината от маслото, прибавяме ситно нарязания лук, нареждаме посолената риба и заливаме с виното. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем в умерена фурна. Отделно нарязваме спанака на ситно и го слагаме в елипсовидна чиния. Заливаме с останалото масло, в което сме изпържили до зачервяване хлебните трохи. Върху спанака нареждаме рибните филета. Към соса, който се е отделил при печенето на рибата, добавяме сметаната, сварените и ситно нарязани гъби, лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Заливаме с него ястието и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...

Как се правят пелмени

Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...

Шонбрун – гордостта на Виена

В пътеводителите за Виена задължително присъстват три двореца – Шонбрун, Хофсбург и Белведере. Сред тях най-красив и най-популярен безспорно е Шонбрун. Със своята великолепна архитектура, разкошно обз...

Проветрявайте, за да сте здрави

С основание се страхуваме от замърсения градски въздух вън от дома ни, но уви, много често забравяме, че между стените на нашето жилище също се крият опасни за здравето вещества. Най-лошото е, че пора...

Начало