Още рецепти » ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ

 ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ

Козунак венче с боядисани яйца
Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и нарязани бадеми, 100 г краве масло, 2 жълтъка, 3-4 с. л. сусам, 5-6 твърдо сварени яйца.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в тавичка, в средата му правим кладенче и изсипваме разтворената в купичка с малко брашно, захар и топло мляко мая. Прибавяме останалите продукти и измесваме гладко тесто, към което прибавяме настърганата кора, стафидите, предварително напоени с рома, и бадемите. Оставяме да втаса, после пак премесваме, делим на 3 части, от които разтегляме рула. Заплитаме ги и свързваме на венец. Поставяме в намаслена тавичка. Притискаме твърдо сварените яйца към тестото - те трябва да са оцветени със сладкарски бои, за да са безопасни при консумацията на сладкиша. По желание можем в горната им част да ги намаслим или намажем с яйце и поръсим обилно с кокосови стърготини. Тестото леко намазваме с разбития жълтък, не трябва да натискаме, за да не спадне, поръсваме със сусама и изпичаме в предварително загрята фурна при 200°С.

Бърз и вкусен козунак
Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая, 250 мл прясно мляко, 80 г маргарин, 100 г захар,1 щипка сол, настъргана кора от 1 лимон, 200 г стафиди, 3 с.л. коняк, 100 г нарязани орехови ядки, 1 жълтък.
Нaчин на приготвяне: От изброените продукти замесваме тесто, като накрая прибавяме напоените в коняк стафиди и орехите. Оставяме да втаса. Омесваме леко и разделяме тестото на две части. Оплитаме дебела плитка и поставяме във форма, покрита с намаслена хартия. След като втаса още веднъж и изпълни формата наполовина, намазваме с разбит жълтък и слагаме в предварително загрята на 250 градуса фурна. Печем около 35 минути.

Вит козунак
Прoдукти:5 ч.ч. фино бяло брашно, 250 мл мляко, 6 яйца, 250 г захар, 250 г свинска мас, кората на 1 лимон, 10 ореха, мая колкото кибритена кутийка, 6 локумчета, 1 ч.ч. нарязани на четвъртинки орехови ядки
Нaчин на приготвяне: Разтрошаваме маята и я поръсваме с 1-2 с.л. захар, 2-3 с.л. брашно и щипка сол. Размиваме я на гладка кашишчка с малко хладко мляко, което наливаме на тънка струйка. Покриваме съда и оставяме 15-20 мин. квасецът да шупне. Пресяваме брашното в по-дълбок и разлат съд и правим в средата дупка. Сипваме вътре квасеца, останалото мляко, част от омекналата мас, лимоновата кора и почваме да месим с намазнени ръце. По време на месенето прибавяме на части отделно разбитите яйца и мазнината. Тестото е готово, когато започне да пуска мехурчета. Разделяме го на няколко части, оформяме фитили, преплитаме ги рехаво и слагаме тук-там парченца лукум и орехови ядки. Слагаме рулата в тава, която не намасляваме, защото тестото е достатъчно мазно, покриваме ги с чиста кърпа и ги оставяме на топло да втасат. Преди да ги сложим във фурната, ги намазваме със жълтък, наръсваме ги с кристална захар и украсяваме с половинки орехови ядки. Печем в чиста затоплена на умерени градуси фурна и не отваряме печката по време на печенето. Тестото, приготвено с мас е най-пръхкаво и лесно за втасване и обработка.

Вит сусамов козунак
Прoдукти: 600 г брашно, 30 г мая, 2 яйца, 1 жълтък, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. сусамово семе, 1/2 ч.ч. захар, 1 непълно пакетче масло 4-6 с.л. течна сметана, 1/2 ч.л. смлян кардамон, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, 1 с.л. кондензирано мляко, 1 щипка канела, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното два пъти в дълбока купа и в средата правим кладенче. Натрошаваме маята, размиваме я със сметаната, която е леко позатоплена и малко брашно. След 15 минути прибавяме шупналата кашичка и постепенно изсипваме и останалите продукти: захарта, млякото, солта, подправките и част от мазнината, като другата постепенно влагаме при измесването с мазни ръце. Правим еластично тесто, което оставяме покрито 15 минути на топло място. Разточваме го на четири еднакви рула, дълги около 50 см и после всяко разделяме на три части, които заплитаме, но по краищата им поръсваме 3/4 от сусамените семена, които при плетенето остават вътре, а не на повърхността. Покриваме рулцата да втасат още малко. Преди да ги сложим във фурната, намазваме отгоре с разбития жълтък, разбъркан с кондензираното мляко. Поръсваме останалия сусам и изпичаме в предварително загрятата на 200 градуса фурна около 35 минути. Сервираме нарязания козунак на филии, в които се виждат тъмни лентички.

Домашен козунак
Прoдукти: 1 кг брашно, 7-8 яйца, 250 г захар, 100 г мас или 200 г масло, 200 мл прясно мляко, 1 щипка сол, настъргана лимонова кора, стафиди, 1 с.л. ром, 30-40 г мая, бадеми
Нaчин на приготвяне: Правим рядка кашичка от малко брашно и топло мляко и я оставяме да поистине, докато пръстът ни търпи спокойно температурата й. Размиваме маята също с малко хладко мляко и 1 ч.л. захар. Сипваме маята в кашичката, похлупваме съда и оставяме на топло да втасва. Разбиваме леко поотделно жълтъците и белтъците на яйцата, които задължително сме извадили от хладилника поне 3-4 часа преди месенето. Разтваряме захарта в остатъка от млякото на котлон и оставяме сместа да изстине. Пресяваме брашното със солта, правим в средата “кладенче” и изсипваме там квасецът, подсладеното мляко, белтъците и жълтъците, настърганата лимонова кора и с намазнени ръце започваме да месим, като на части прибавяме разтопената мазнина. Месимо интензивно, докато тестото започне да прави шупли. Покриваме го с чиста кърпа и го оставяме на топло да втасва. Накисваме стафидите в рома, докато тестото втасва, намасляваме си формите за печене, разделяме тестото в тях, като то трябва да заема 1/2 от обема им, тук там слагаме стафиди и повторно оставяме козунаците на топло да втасват, докато поизпълнят формите. Намазваме ги с разбит жълтък, тук-там набождаме попарени и обелени от люспите бадеми и ги печем в предварително загрята умерена към силна фурна. Оставяме ги да изстинат във фурната.

Екзотичен козунак
Прoдукти: 1 кг фино бяло брашно, 250 г масло, 5 яйца, 375 мл прясно мляко, 375 г захар, настърганата кора на половин лимон, 3 с.л. стафиди, 3 с.л. натрошени бадеми, 3 с.л. сусам, 2 с.л. кокосови стърготини /или кафява захар/, 1/2 с.л. настъргана на ситно портокалова кора, 35-40 г мая, 1 щипка настъргано индийско орехче, 1 щипка кардамон, 1 щипка счукан карамфил, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Правим на кашичка с малко топло мляко и брашънце натрошената мая. Покриваме я и я оставяме на топло да шупне. Разбиваме с кухненска тел яйцата едно по едно на топъл котлон като постепенно прибавяме захарта. Наливаме на части останалото затоплено мляко, без да спираме биенето. Подправяме със солта и изброените подправки и настъргани цитрусови кори. Правим в брашното кладенче, слагаме сместа, шупналата мая и с мазни ръце измесваме тестото. Слагаме в него накиснатите в коняк, отцедени и оваляни в брашно стафиди. Покриваме измесеното тесто с топла и чиста кърпа и го оставяме на топло да втасва. Тестото е готово, когато щом го натиснем леко с пръст, бързо изчезва вдлъбнатината от пръста. Правим от тестото топки, във всяка от тях слагаме обелено бадемче и правим сплетени козуначета. Оформяме ги като кръг. Слагаме ги в намаслена тавичка и ги оставяме на топло да втасват. Намазваме повърхността с разбито яйце, наръсваме с кокосовите стърготини и сусама и щом изпълнят формата ги печем в загрята фурна.

Класически козунак
Прoдукти: 1 кг брашно, 300 г захар, 30 г мая, 200 г разтопено масло, 6 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.ч. прясно мляко, сол..
Нaчин на приготвяне: За да стане този козунак по-вкусен и да запази по-дълго преснотата си, замесваме маята на 2 пъти. Първо я замесваме с 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар толкова мляко, че да се получи не много гъста каша. Оставяме да бухне на водна баня, но така че да не влиза в съприкосновение с парата. След това отново я замесваме с брашно, захар и мляко до същата гъстота и отново оставяме да бухне на водна баня. Докато маята бухне, приготвяме останалите продукти, които непременно трябва да бъдат позатоплени. Разбиваме яйцата със захарта и затопляме. Затопляме и маслото. Поставяме брашното в подходящ съд за месене и затопляме в отворена фурна. Изваждаме, правим дупка в средата на брашното и изсипваме яйцата със захарта, половината от маслото и половината от млякото. Позамесваме и прибавяме маята, веднага щом бухне, без да чакаме да спадне. Прибавяме настърганата кора от лимон и малко сол. Замесваме тестото като непрекъснато топим ръцете си в останалото масло. Месим, докато тестото започне да пуща шупли. Трябва да получим доста меко тесто. Ако тестото стане твърдо, прибавяме от млякото. Когато тестото е добре омесено, поставяме тавата с тестото върху голям съд с вряща вода, която е отстранена от огъня, за да не ври повече. Козуначеното тесто втасва за около 2 часа. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си. След това вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, поръсваме с кристална захар и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна.

Козунак като кекс
Прoдукти: 1 кг брашно, 30 г мая, 300 г захар, 200 г разтопено масло, 6 яйца, настърганата кора на половин лимон, 1 ч.ч. прясно мляко, ванилия, стафиди, бадеми.
Нaчин на приготвяне: За да се запази този козунак по-дълго, замесваме маята два пъти. Най-напред я замесваме с 1 ч.л. брашно, 1 ч.л. захар и толкова топло мляко, че да се получи гъста и хомогенна кашичка. Слагаме я на умерен котлон на водна баня и я оставяме да шупне, като внимаваме да не бъде в съприкосновение с парата. После повтаряме тази процедура. Разтопяваме маслото. Брашното пресяваме в дълбок съд. Разбиваме яйцата със захарта също на топло. Брашното затопляме в топла фурна. Правим в средата кладенче и изсипваме в него половината от маслото, половината от затопленото мляко и яйчената смес. Измесваме и веднага прибавяме маята, без да я чакаме да спадне. Подправяме с лимоновата кора, ванилията, стафидите и щипка сол. Месим тестото като периодично топим ръцете си в останалото масло. Тестото трябва да почне да пуска мехурчета и да бъде меко. Ако не сме го улучили на гъстота, прибавяме още малко топло мляко. В голям съд сгорещяваме вода, козуначеното тесто прехвърляме в тава с диаметър поне на този, в който е водата, слагаме тавата върху съда с горещата вода и оставяме тестото да втасва поне 2 часа. Щом тестото удвои обема си, прехвърляме го върху намаслена повърхност за месене, измесваме наново и пълним с него кексови форми на 1/3 от обема им. Оставяме формите на топло пак да втасват. Намазваме отгоре с разбит с малко захар жълтък, набождаме обелените и леко запечени бадеми и печем в предварително загрята силна фурна.

Козунак с бадеми
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 4-5 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 250 г кристална захар, 1/2ч.л. сол, 2 пакетчета краве масло, настъргана лимонова кора, 1 щипка настъргано индийско орехче, 2 с.л. стафиди, 2 с.л. бадеми, 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в прясно мляко и я оставяме да втаса. В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче в средата. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото захарта и солта. Сипваме постепенно тази смес в кладенчето, като бъркаме с ръка. Прибавяме втасалата мая и интензивно месим като постоянно потапяме ръцете си в разтопеното масло. Когато тестото стане гладко, увиваме го в кърпа и го оставяме на топло да втаса. После отново го измесваме с намаслени ръце, като прибавяме стафидите, настърганите индийско орехче и лимонова кора. Слагаме козунака в намаслена тава и го изчакваме да втаса /трябва да изпълни тавата наполовина/. После го намазваме с разбитото яйце, набождаме отгоре бадемите и печем в умерена фурна.

Козунак с газирана вода
Прoдукти: 4 яйца, 4 с.л. кисело мляко, 8 с.л. олио, 12 с.л. захар, 1/2ч.л. сол, 6 капки оцет, 1 ванилия, 1 кг брашно, 1 затоплена газирана вода /250 мл/, 25 г мая.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в газираната вода заедно с 1 щипка захар и 6 с.л. брашно и я оставяме на топло да втаса. Разбиваме яйцата и ги смесваме с киселото мляко, олиото, захарта, солта, оцета и ванилията. Прибавяме втасалата мая и брашното и омесваме гладко тесто. Намазваме го с олио и го оставяме на топло да втаса. След това го разделяме на 6 топки, които оформяме като масури. Изработваме от масурите 2 плетеници и ги оставяме да втасат. После ги намасваме с разбитото яйце и ги поръсваме със захарта. Слагаме козунака в студена фурната и загряваме до 250°С. След 20 мин намаляваме температурата и допичаме козунака.

Козунак с кисело мляко
Прoдукти: 1 кг брашно, 25 г мая, 4 с.л. кисело мляко, 4 яйца, 8 с.л. олио, 12 с.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 6 капки оцет, 1 ванилия, 250 мл газирана вода
Нaчин на приготвяне: Леко затопляме газираната вода и размиваме с нея, с 6 с.л. брашно и щипка захар маята. Оставяме я на топло да шупне. Разбиваме с миксер яйцата, прибавяме киселото мляко, олиото, захарта, солта, ванилията и оцета. Избъркваме добре тази смес, прибавяме маята и брашното на порции. Месим гладко тесто. Намазваме го с олио и го оставяме на топло да втасва. Разделяме го на 6 топки, от които оформяме рула. Правим от тях две по-рехави плетеници и ги оставяме на топло пак да втасват. Подреждаме плетениците в намаслена тава на разстояние една от друга, отгоре ги намазваме с разбито яйце, наръсваме ги с кристална захар и ги слагаме във фурната, без да сме я затопляли предварително. Печем отначало на 3000, след 20 мин. намаляваме на умерена температура и допичаме.

Козунак с лимонада
Прoдукти: 1 кг брашно, 4 яйца, 4 с. л. кисело мляко, 8 с. л. олио, 12 с. л. захар, 1/2 ч. л. сол, 6 капки оцет, 1 пакетче ванилена захар, 1 жълтък за намазване; за маята: мая за хляб колкото кибритена кутийка, 6 с. л. брашно, щипка захар, 1 затоплена лимонада (250 мл).
Нaчин на приготвяне: Забъркваме маята с брашното, захарта и лимонадата и я оставяме на топло да втаса. Смесваме разбитите яйца, киселото мляко, олиото, захарта, оцета, солта и ванилията и ги оставяме на топло. Прибавяме и шупналата мая и започваме измесването до получаване на гладко тесто с мехури. Намазваме го с олио и оставяме да втаса. После делим на 3 фитила, които заплитаме и разпределяме в подмазана тава, но тестото не трябва да заема целия й обем, защото се надува двойно. Тогава намазваме отгоре с разбит жълтък и поръсваме със захар. Слагаме козунака в студена фурна и печем на 300 градуса. След 20 минути намаляваме температурата.

Козунак с локумчета
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 6 яйца, 250 мл прясно мляко, 250 г захар, 250 г свинска мас, кората на 1 лимон, 30 г мая, 6 локумчета, 1 ч.ч. нарязани на четвъртинки орехови ядки
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1-2 с.л. захар, 1-2 с.л. брашно, щипка сол и толкова хладко мляко, колкото да се получи гладка и рядичка кашичка. Оставяме на топло да шупне, а през това време пресяваме в дълбок съд брашното. Правим кладенче, в което изсипваме маята и по-голямата част от маста и месим като прибавяме едно по едно разбитите яйца, захарта, настърганата лимонова кора. Месим на топка с мазни ръце. Разделяме тестото на части, правим рула, преплитаме на венец, но не стегнат, защото при втасването тестото ще се надува като разпределяме нарязаните на парченца локумчета и орехите. Покриваме тестото с кърпа и го оставяме на топло да втасва. Преди печене го намасляваме и намазваме с разбито яйце, наръсваме го със захар и с орехи. Съдът, в който печем не намасляваме, защото тестото съдържа достатъчно мазнина. Печем в загрята умерена фурна.

Козунак с малко яйца
Прoдукти: 1 кг брашно, 200 г захар, 30 г мая, 200 г разтопено масло, 4 яйца, кората от 1 лимон, 1 чаена чаша прясно мляко, сол, по желание стафиди и бадеми.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със солта и слагаме известно време в отворена фурна да се позатопли. Замесваме маята с малко хладко мляко, 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар и сол. Покриваме я и я оставяме на топло да втаса. Затопляме половината от млякото със захарта, прибавяме 2/3 от маслото, също затоплено, разбъркваме и сипваме в брашното, в което сме направили дупка. Прибавяме предварително добре разбитите и позатоплени яйца и втасалата мая, като внимаваме да сложим маята щом бухне. Месим около половин час, като си топим ръцете в останалото масло. Прибавяме стафидите, оваляни в брашното, и месим още 10 минути. Месенето да става около огъня за да се подържа тестото топло. Оставяме да втаса. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си. След това вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, и набождаме с обелени бадеми. Печем в силна фурна.

Козунак с мармалад и орехи
Прoдукти: 1 кг брашно, 40 г прясна мая, 5 яйца, 200 г краве масло, 500 мл прясно мляко, 200 г захар, щипка сол, 1 пакетчета ванилена захар; зa плънката: около 400 г мармалад от шипки, 150 г смлени орехи, 1 пакетче ванилена захар, 1 жълтък за намазване на козунака.
Нaчин на приготвяне: Натрошената мая размиваме със 100 мл мляко, 1 с. л. захар и брашно, колкото да се получи рядка каша. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва. Разбиваме яйцата със захарта, по малко прибавяме от позатопленото мляко, разтопеното масло и ванилията и отново разбъркваме. Пресяваме брашното, размесено с щипка сол, и изсипваме в тава, правим кладенче в средата, в което изсип-ваме шупналата мая. Размесваме бавно с брашното, като сипваме по малко от яйчената смес. Месим, докато тестото започне да образува мехури. Поръсваме с брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втасва. Вземаме по малко от тестото и разточваме на дебели кори с точилка върху набрашнена повърхност. Корите намазваме с мармалад, поръсваме с орехови ядки и ванилия и завиваме на руло. Поставяме в тава, намазана с масло, и оставяме тестото, докато се надуе двойно. По-късно отгоре мажем с разбит жълтък и печем в предварително загрята умерена фурна.

Козунак с орехи
Прoдукти: 2 кг брашно, 10 яйца, 500 мл прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 500 г захар, 1 ч.ч. олио, 30 г мая, сокът и кората от 1 лимон; зa плънката: 1 ч.ч. орехи, 1 к.ч. стафиди; 1 жълтък за намазване, захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята с 1 разбито яйце, 2 с.л. захар, малко затоплено мляко и брашно, след което я оставяме да втаса. На топло разбиваме яйцата със захарта и разтопеното масло. Прибавяме втасалата мая, настърганата кора и сока от лимона. Постепенно сипваме леко затопленото брашно, като потапяме ръцете си в затопленото олио. Омесваме меко пухкаво тесто с мехури и го оставяме на топло да втаса. После прибавяме към тестото орехите и стафидите и слагаме козунака в обилно намаслена тава и отново чакаме, докато втаса. Щом козунакът се надигне, намасваме с жълтъка, разбит с малко вода, и поръсваме с кристална захар. Печем козунака в умерено загрята фурна, като в началните 20 мин не отваряме фурната, за да не спадне козунакът.
По желание вместо един голям можем да направим от тестото няколко малки козунака.

Козунак с повече жълтъци
Прoдукти: 1 кг брашно, 200 г захар, 30 г мая, 200 г разтопено масло, 15 жълтъка и 2 белтъка, кората от половин лимон или 1 ванилия, 1 чаена чаша прясно мляко, 1 супена лъжица каймак, сол, по желание стафиди.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното със солта и слагаме известно време в отворена фурна да се позатопли. Замесваме маята с малко хладко мляко, 1 чаена лъжичка брашно, 1 чаена лъжичка захар и сол. Покриваме я и я оставяме на топло да втаса. Затопляме половината от млякото, прибавяме 2/3 от маслото, също затоплено, разбъркваме и сипваме в брашното, в което сме направили дупка. Прибавяме жълтъците, които сме разбивали със захарта в продължение на 15 мин., разбитите на сняг белтъци и каймака. Прибавяме втасалата мая, като внимаваме да я сложим щом бухне. Месим около половин час, като си топим ръцете в останалото масло. Прибавяме стафидите, оваляни в брашното, и месим още 10 минути. Месенето да става около огъня за да се подържа тестото топло. Оставяме да втаса. Смятаме тестото за втасало, когато увеличи двойно обема си. След това вземаме тестото, поизмесваме го още малко на намазана с масло дъска и го поставяме във форми, така че да изпълни 1/3 от формите. Оставяме формите да престоят на топло, докато се изпълнят формите. Намазваме отгоре с жълтък, разбит с малко мляко и захар, и набождаме с обелени бадеми. Печем в силна фурна.

Козунак със семена и ядки
Прoдукти: 1 кг бяло фино брашно, 250 г масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. стафиди, 2 пакетчета суха мая, 10 жълтъка, 4 с.л. сусам, 4 с.л. обелено сурово тиквено семе, 4 с.л. нарязани на люспи сурови обелени бадеми, яйце за намазване, парченце портокалова кора, 1 ванилия, захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Замесваме квасец от маята, малко хладко мляко, малко брашно и 1 ч.л. захар по описания вече начин. Покриваме съда и оставяме квасеца половин час да втаса. Пресяваме брашното, правим му в средата кладенче и в него изсипваме изброените продукти и квасеца. Захарта слагаме на вкус, може да употребим и кафява захар, която е по-ароматна. Подправяме с ванилиите и настърганата лимонова кора. Измесваме гладко тесто, покриваме го с кърпа и го оставяме да втасва. Щом удвои обема си, го разделяме на две части, които оформяме като венец или като плитки. Слагяме ги в намаслена по-голяма тава и тогава слагаме в тях бадемите, стафидите и тиквените семки. Оставяме козунаците повторно да втасат около 1 час, намазваме с яйцето, което сме разбили с малко захар и наръсваме със сусама. Печем първоначално в загрята силна фурна, после намаляваме степента и довършваме на умерена температура, докато козунаците придобият леко кафеникав цвят.

Козунак със сметана
Прoдукти:1 кг брашно, 15 жълтъка, 2 белтъка, 200 г масло, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. течна сметана, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. стафиди, 30 г мая, 2 ванилии, 2 бучки захар, на които сме капнали няколко капки коняк или ром
Нaчин на приготвяне: Приготвяме квасец от маята, хладкото мляко, захар и брашно по описания вече начин. Пресяваме брашното и в дупката в средата изсипваме квасеца, разбитите добре със захарта жълтъци, сметаната и малко от добре омекналото масло. Ароматизираме с ванилията. Месим енергично с намазнени ръце като слагаме от мазнината. Накрая на месенето слагаме ароматите и разбитите на гъст сняг белтъци. Месим, докато цялата мазнина се поеме и тестото започне да прави мехурчета. Оставяме тестото да втасва на топло и оформяме от него 3 фитила. Заплитаме ги рехаво на плитка, която слагаме в намазнена тава. Тестото не трябва да заема цялата тава. Намазваме го отгоре с разбит с вилица белтък и го поръсваме със счуканите бучки захар. Захарта сме ароматизирали с алкохола от предишния ден. Печем в загрята фурна на 200 градуса.

Козунак със стафиди и бадеми
Прoдукти: 1 кг брашно, 30-40 г прясна мая, 8 яйца, 1 жълтък, 300 мл прясно мляко, 300 г захар, щипка сол, 150 г краве масло, настърганата кора от 1 лимон, 2 пакетчета ванилена захар, 50 г бланширани и обелени бадеми, 1 к. ч. стафиди.
Нaчин на приготвяне: Необходимо е всички продукти да бъдат предварително затоплени и помещението, в което ще месим тестото и ще втасва, да бъде топло. Подгряваме млякото до 30-35 градуса. Раз-бъркваме маята с малко топло мляко, 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно, за да се получи гъста кашица. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да шупне. Брашното пресяваме два пъти в предварително затоплен съд. Слагаме в голяма купа, правим кладенче в средата, прибавяме леко разбитите яйца, останалото мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 100 г разтопено масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето ръцете потапяме постоянно в мазнината. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставяме в купа, намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си. Отново омесваме тестото, като добавяме стафидите и останалата част от маслото и отново оставяме да втаса при същите условия. Може да оформим козунака плетен с 2, 3 или 4 фитила или да изпечем във форма. След оформяне и поредно втасване намазваме с разбития с малко вода жълтък и поръсваме с нарязаните на люспи бадеми или едра кристална захар. Печем козунака в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180°С.

Козунак със сушени плодове
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 6 яйца, 300 г фина захар, 40 г прясна мая, 300 г краве масло, 300 мл прясно мляко, 1 ч. л. сол, 100 г сушени плодове (кайсии, фурми, стафиди), 2 капки есенция по желание, при-мерно коняк или ванилия, 1 разбито яйце за намазване на козунака.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко мляко, пускаме по малко захар и брашно, за да получим рядка и гладка кашичка, която оставяме настрани да шупне. Яйцата разбиваме със захарта и есен-цията и леко ги загряваме, като внимаваме да не се пресекат. Към тях прибавяме втасалата мая, нарязаните на едро плодове, солта и брашното. Омесваме тестото добре, то е готово, когато започнат да излизат ме-хурчета. Покриваме с кърпа и оставяме на топло да втасва. След това премесваме отново, слагаме в намаслена форма и оставяме да втаса. Отгоре намазваме с разбито яйце, поръсваме със захар и печем първо на по-силна фурна, а към края на умерена.

Козунакът на баба Яна от Берковица
Прoдукти: 1 кг брашно, 6 яйца, 300 г захар, 200 мл прясно мляко, 200 г краве масло, кората и сока на половин лимон, 20 г мая, сол, стафиди и бадеми (по желание).
Нaчин на приготвяне: Маята разкисваме в малко мляко с по 1 щипка сол и захар, разбъркваме с малко брашно и оставяме на топло да втаса. Брашното пресяваме и правим на венец. Яйцата разбиваме и прибавяме към брашното. Прибавяме и половината от разтопеното масло. Постепенно прибавяме млякото и захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока на половината лимон. Тестото замесваме, докато поеме всичкото брашно и след това измесваме като прибавим и останалото масло. Тестото трябва да стане гладко и да започне да пуска мехурчета. Завиваме го и оставяме да втаса. Когато е готово, поставяме в предварително намазани с масло форми. Може да сплетем плитка. Поръсваме със стафидите, които леко притискаме. Оставя се пак да втаса. После намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар, може да набодем с бадеми по желание. Печем в умерено загрята фурна.

Козуначени венчета
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 300 г краве масло, 300 г захар, 6 яйца, 2 пакетчета ванилена захар, 500 мл прясно мляко, 30 г прясна мая; зa плънката: 200 г захар, 350 г стафиди, канела.
Нaчин на приготвяне: Стопяваме маслото и го разбиваме със захарта. Разтваряме маята в прясно-то мляко, смесваме продуктите и прибавяме брашното (ако е необходимо, слагаме още малко брашно). Омесваме тестото, докато започнат да излизат мехури. Оставяме го да втасва на топло. От втасалото тесто откъсваме малки парчета и всяко разточваме на дебела правоъгълна кора. Дългия край на тази кора поръс-ваме със захар, канела и стафиди. Навиваме на руло и завиваме на кръгче, като геврече. Намазваме тавичка за печене с масло, нареждаме козуначените венчета и ги оставяме да втасат. След около 30 минути ги намазваме с разбит жълтък и поръсваме със захар. Печем в умерена фурна.

Козуначени възли
Прoдукти: 1 кг брашно, 5 яйца, 200 г захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая, 150 мл олио, настъргана кора от лимон, 1 яйце за намазване, кристална захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в прястното мляко. Изчакваме да понабъбне и прибавяме яйцата, които сме разбили със захарта, олиото, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме тесто, завиваме го с кърпа и го слагаме в хладка вода да втасва. Щом изплува на повърхността на водата, тестото е готово. Късаме от него топки с големината на яйце и с ръце ги оформяме на пръчки, дебели около 1 см. Завързваме ги на възел и ги нареждаме в намаслена тавичка. Намазваме ги с разбитото яйце, поръсваме ги със захарта и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Козуначени възли с малки вафлички
Прoдукти: 1 доза втасало козуначено тесто, 17-18 ореха, 5-8 малки вафлички, 1-2 белтъка, разноцветни захарни пръчици, масло или кокосова мазнина, захар
Нaчин на приготвяне: От козуначеното тесто късаме топки, големи колкото орех и оформяме фитили с дебелината на пръст. Нарязваме ги на пръчици и в средата на всяко слагаме половинка от орех и парченце от малка вафличка. Завързваме на възли, така че да се скрие пълнежа. Отгоре намазваме с разбит белтък и овалваме в кристална захар. Подреждаме в намаслена тава и печем на умерена температура. Готовите сладкишчета поръсваме с разноцветни захарни кристалчета, кокосови стърготини или счукано кашу.

Козуначено руло
Прoдукти: 2 яйца, 250 мл прясно мляко, 2 с.л. смес от олио и свинска мас, 1 к.ч. захар, настъргана лимонова кора, 1 щипка сол, хлебна мая, 200 г брашно, смлени орехи.
Нaчин на приготвяне: Забъркваме маята на рядка каша с малко прясно мляко, 1 с.л. захар и малко брашно. Оставяме на топло 45 мин, за да втаса. С втасалата мая и останалите продукти замесваме меко тесто и отново оставяме да втасва. Разточваме на дебела кора, намазваме с мармалад и смлени орехи и навиваме на руло. Слагаме в намазана кексова или продълговата форма. Оставяме да втасва. След това намазваме със жълтък и печем в умерена фурна.

Кокосов козунак
Прoдукти: около 700 г брашно, 5-6 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. кокосова мазнина, 1 пликче кокосови стърготини, 1 к.ч. бели стафиди, мастика или кокосов ликьор, 2 ванилии, 40 г мая захар, 1 щипка кардамон, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Всички продукти за козунака трябва да са стояли 3-4 часа на стайна температура. Брашното трябва да е фино и пресято със солта. По описания вече начин правим тесто, което щом почне да пуска мехурчета, оформяме на топка, покриваме го с чиста кърпа и го оставяме на топло да втасва. След около час го премесваме. Слагаме кардамона и ванилиите. Подсушаваме накиснатите в алкохола стафиди и от тях ръсим при двете месения. Тестото разделяме на части и сплитаме на три плитки, които слагаме като венец в по-голяма намазана кръгла форма. Оставяме го повторна да втаса, наръсваме го с кристална захар и кокосови стърготини и го печем в загрята умерена фурна.

Кокосови козуначета със сирене и бонбон
Прoдукти: 1 доза втасало козунчено тесто, 1 пакетче сирене “Крема” или прясна, несолена извара, 1/2 ч.ч. бита сметана, 1/2 ч.ч. кокосови стърготини, 3-4 с.л. пудра захар, 2 пликчета ментови желе бонбони, 5 бучки захар, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: От тестото разточваме кора върху наръсена с нишесте повърхност, която режем на парченца. Във всяко слагаме по малко от пълнежа, приготвен от сиренето, размесено с ароматизираната сметана, 2/3 от кокоса и захарта. В средата на всяко парченце слагаме ментов бонбон и завиваме внимателно. В намаслена с кокосова мазнина тава редим соленките, отгоре ги намазваме с битото яйце, наръсваме с кокосови стърготини, счуканите на едро бучки захар и изпичаме в умерена фурна.

Конячен козунак
Прoдукти: 1 кг бяло брашно, 40 г прясна мая, 250 г захар, 250 мл прясно мляко, 250 г мас или олио, 6 яйца, настърганата кора и сокът от 1 лимон, 50 мл коняк, 1 разбито яйце за намазване, кристална за-хар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд натрошаваме маята, размиваме я с малко мляко и захар, по малко поръсваме брашно, за да получим рядка кашичка, която разбъркваме с дървена лопатка или лъжица. Покриваме с кърпа и оставяме на топло място да втасва. Яйцата разбиваме с останалата част от захарта и млякото, маста, кората, сока от лимона и коняка. Брашното пресяваме на купчинка, в средата на която пра-вим кладенче. Яйчената смес изсипваме в него и замесваме тесто. Измесваме поне половин час. Поръсваме с брашно, покриваме с кърпа и оставяме да втасва на топло. След това размесваме и разстиламе в подходяща тава. Съда не намасляваме, защото в тестото се съдържа мас. Оставяме да втасва, после намазваме с яйце и ръсим захар, преди да сложим във фурната. Печем на умерена температура (180°С) до готовност.

Плетени козунаци
Прoдукти: 2 кг брашно, 750 г масло, 150 г бадеми, 75 г орехови ядки, 250 г кристална захар, 35 г мая, 750 мл прясно мляко, малко хладка вода за маята, 10 яйца, 1 с.л. настъргана лимонова кора, мармалад за намазване, ликьорен фондан за заливане
Нaчин на приготвяне: Натрошената мая заливаме с малко хладка вода и слагаме около 300 г брашно. Разбъркваме до получаването на гъста и гладка каша, покриваме съда и оставяме маята да шупне. Пресяваме брашното, вземаме 2/3 от него и правим в средата кратер. Предварително разбиваме на топло яйцата със захарта. Изсипваме квасеца в кратера, слагаме яйцата, половината от маслото, добре омекнало и млякото. Измесваме го добре и го оставяме да втасва. Втасало, го прехвърляме в по-голям съд и му прибавяме остатъка от брашното, млякото, ситно начуканите ядки и цитрусовите стърготини. Тестото, което измесваме, трябва да е много твърдо. Оставяме го да почине 1 час. Разточваме го с дебела точилка и в центъра слагаме остатъка от маслото. Загъваме навътре и го обтягаме загънато 3 пъти. Готовото тесто оформяме с намазнени ръце на фитил с дебелина на показалец. Нарязваме го на парчета с дължина 25-30 см. Сплитаме ги три по три като плитка. Нареждаме ги в намаслени и набрашнени кексови форми и ги оставяме на топло да втасват. Щом изпълнят формите, ги печем в силна фурна. Вадим ги още топли, намазваме ги с кайсиев мармалад, оставяме ги да изстинат и тогава ги мажем с ликьорен фондан. Фондана приготвяме от 500 г захар, 200 мл вода, 50 г глюкоза и ликьор по избор. Варим всичко без ликьора на силен котлон с бъркане, като внимаваме сместа да не заври. Сваляме от котлона, ароматизираме и когато почти изстине, почваме да я бием интензивно до получаването на мека и хомогенна глазура. Фонданът е готов, когато топчица от него почти не залепва за пръстите ни.

Богати старовремски козунаци
Прoдукти: 5 кг брашно, 80 г мая, 30 мл хладко мляко, настърганата кора на 2 лимона и 1 порто-кал, 120 мл гроздова ракия, 2 с.л. ром, 1 щипка настъргано индийско орехче, 1 ванилия, 15 цели яйца и 40 жълтъка, 800 мл прясно мляко, 800 г пудра захар, 1/2 равна ч.л. сол, 400 г размекнато и 400 г разтопено масло, още 350 мл прясно мляко, бадеми за поръсване, яйца за намазване, мазнина и брашно за формите.
Нaчин на приготвяне: В купа слагаме настърганите цитрусови кори, индийското орехче и ванилията, заливаме ги с двата вида алкохол и ги оставяме да покиснат. Пак в по-голяма купа натрошаваме маята, заливаме я с 30 мл хладко мляко, разбъркваме я с брашно на гладка гъста каша, отгоре поръсваме с брашно, захлупваме съда и го оставяме на топло да втасва. Пресяваме три пъти брашното. В трети съд разбиваме целите яйца и жълтъците на пяна, наливаме 800 мл мляко, слагаме 800 г пудра захар и солта. Слагаме съда на леко затоплен котлон и хубаво разбъркваме. В съда със шупналия квасец наливаме 400 мл хладко мляко, разбъркваме добре и пак прибавяме малко брашно, докато се получи гъста каша. Пак се покрива и се оставя още веднъж да втаса, докато квасецът увеличи тройно обема си. Готовия квасец изсипваме в яйчена-та смес, слагаме напоените цитрусови кори заедно с алкохола, добавяме 400 г много добре омекнало на стайна температура масло, което сме нарязали на тънки филийки, половината от брашното и хубаво разбъркваме около минута. След това прибавяме още 750 г пресята пудра захар и постепенно, на части - остатъка от брашното. Сипваме още 400 г разтопено масло и 350 мл хладко мляко и доомесваме тестото. Когато започне да прави балончета, го прехвърляме в голям съд, покриваме го с чиста покривка и го оставяме на топло да втасва. Месенето трябва да става бързо и енергично, за да не изстине тестото. Намазняваме и набрашняваме козуначените форми, разпределяме на 2/3 от обема им тестото, нареждаме обелените цели или нарязани на люспи бадеми, намазваме с яйце и пак оставяме на топло да втасва. Печем козунаците в загрята по-силна фурна, като по време на печенето избягваме да я отваряме, за да не спаднат козунаците. От то-ва тесто може да се направят рула с орехова плънка.

Цветен козунак с кафява захар и капучино
Прoдукти: 1 кг брашно, 1/2 ч.ч.кафява захар, 200 мл мазнина, 6-7 яйца, 30 г мая, 2 с.л. суха смес за капучино, 1 ч.л. ром, 2-3 щипки сол, 2 капки есенция по желание, примерно капучино или коняк, 1 брой бяла глазура за сладкиши, около 150 г, 3-4 с-л. крокан, орехи или стафиди
Нaчин на приготвяне: Оставяме маята на топло, после я размиваме по традиционния начин, останалите продукти също трябва да са със стайна температура. Изсипваме брашното с щипката сол в тавичка, размесваме го със сухата смес за напитка капучино и правим кладенче. В него слагаме втасалата смес по традиционния начин, изсипваме разбитите яйца със захарта, обработени на края на печката, към които наливаме млякото, половината мазнина и ароматите след маята. Започваме да измесваме с мазни ръце. Това продължава, докато употребим всичката мазнина и тестото започне да образува мехури. Оставяме го да втасва, като следим да увеличи двойно обема си. През това време намасляваме обилно стените на подходяща форма, за да не залепва тестото. Късаме питки, които измесваме леко върху дъска, заплитаме ги на сложна плитка, правим и украси, но фитилите не трябва да са тънки, а дебели. Постоянно пъхаме четвъртинки от орехи или едри стафиди. Оставяме във форма, като трябва да заеме около 1/3 от нея, за да може да се надуе добре. Отгоре намазваме с разбит белтък с бяла захар. Изпичаме в силна фурна, докато се зачерви. Разтапяме бялата глазура, разливаме я отгоре и заравняваме, а когато тя стегне, поръсваме с кафява или счукана карамелизирана захар.

Шоколадов козунак
Прoдукти: 5 ч.ч. фино брашно, 1 1/2 ч.ч. течно масло, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 7 с.л. бели стафиди, 3 с.л. натурален или млечен шоколад, 3 с.л. бял шоколад, 2 с.л. “Пина колада”, 1 ч.л. сол, 6 яйца, 50 г мая, 10-15 бели череши от сладко, 1 яйце за намазване, мазнина за тавата
Нaчин на приготвяне: С малко мляко и брашно размиваме маята на кашичка и я оставяме да втаса. Разбиваме яйцата със захарта. Пресяваме брашното със солта, правим в средата “кладенче” и слагаме квасеца, яйчената смес, млякото, малко от течното масло и малко от алкохола. Месим енергично като добавяме мазнина и алкохол. Тестото трябва да пуска мехурчета, а мазнината напълно да се поеме. Оставяме тестото да втасва 1 час на топло. Повторно премесваме, слагаме стафидите, пак оставяме да втасва и тогава го разделяме на две части. Правим два фитила, в които пъхваме оваляните в брашно череши. Те хлътват навътре. Подреждаме козунака в намаслена тава, по-голяма от обема му, намазваме го с разбито яйце и го печем на 2000 фурна. Топлия козунак поръсваме първо с настъргания тъмен, а после и с настъргания бял шоколад. Те се смесват от горещината. Леко ги набраздяваме с клечка за зъби. След 15 мин. наръсваме с кокосови сктърготини, завиваме с кърпа козунака и го оставяме да изстине във фурната.

Кулич - козунак по руски
Прoдукти: 500 г бяло брашно, 200 мл хладко прясно мляко, 1 пакетче прясна мая, 100 г краве мас-ло или свинска мас, 3 яйца, 100 г захар, щипка сол, 100 г микс от сушени плодове, 50 г бадеми.
Нaчин на приготвяне: Смесваме 4-5 с. л. брашно, 2 ч. л. захар, маята, млякото и разбъркваме, докато се получи гъста каша. Покриваме с кърпа и оставяме за около 30 минути да шупне. Пресяваме останалото брашно в голяма купа. Правим кладенче в средата и изсипваме шупналата мая. Добавяме яйцата, останалата захар и щипка сол. Замесваме меко тесто, като добавяме постепенно разтопеното краве масло. Оставяме да втаса, после пак премесваме и добавяме стафидите и нарязаните на ситно сушени плодове. Стафидите можем предварително да накиснем в малко ром да набъбнат. Бадемите поставяме на дъното на намаслена форма за кекс. Слагаме във формата и тестото и оставяме за около 1 час на топло да втаса и да удвои обема си. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 45 минути. По желание можем да приготвим целувчена смес от 2 белтъка и 5 с. л. захар, разбити на сняг. Намазваме отгоре кулича и печем в слаба фурна. Готовия козунак посипваме с цветни захарни пръчици.

Македонски козунак
Прoдукти: 1 кг брашно, 500 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 30 г мая, 6 яйца, 1 ванилия, настъргана лимонова кора, сушени плодове
Нaчин на приготвяне: В съда, в който ще месим козунака, пресяваме брашното. Размиваме маята с 1/2 ч.ч. хладко подсладено мляко и малко брашно на гладка кашичка. Бием яйцата и захарта до побеляване, наливаме млякото, ароматизираме и слагаме част от олиото. Правим в брашното кладенче, в която изсипваме маята, прибавяме останалите продукти и започваме бъркането. Месим с намаслени ръце, докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета. Наръсваме го с брашно, покриваме го с чиста топла кърпа и го оставяме на топло да втасва. Втасалото тесто накъсваме на топки, които измесваме повторно и слагаме в тях оваляни в нишесте или брашно стафиди, сушени кайсии, портокалови или лимонови кори. Измесваме на рула, сплитаме ги и ги слагаме в обилно намазнена тавичка. Оставяме на топло да втасва и щом тестото удвои обема си, намазваме отгоре с разбито яйце и печем в загрята умерена фурна.

Плетен великденски козунак от Пелопонес
Прoдукти: 7-8 ч.ч. пресято брашно, 2 ч.ч. + 2-3 с.л. прясно мляко, 50 г прясна мая или 2 пакетчета суха, 1 3/4 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени бадеми, 1 ч.л. сол, настърганата кора на 1 портокал, 2 с.л. ситно смлян анасон, 1/4 ч.ч. зехтин, 5 яйца.
Нaчин на приготвяне: Стопляме млякото и го изсипваме в купа. Добавяме маята, 1 ч.ч. брашно и 1/4 ч.ч. захар. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за 1 час да втаса. В голяма купа смесваме 7 ч.ч. брашно, смлените бадеми, солта, останалата захар, портокаловата кора и анасона. Правим кладенче в средата. Добавяме сместа с маята и още зехтина и разбитите яйца. Бъркаме от центъра към краищата на купата, докато оформим тестото.
Поръсваме плота с брашно и месим тестото, като добавяме още брашно, ако е необходимо, докато стане гладко тесто и не лепне по ръцете. Слагаме го в намазана с олио купа, покриваме с кърпа и оставяме в топло помещение, без въздушно течение да втаса (докато увеличи двойно обема си) за минимум 2 часа. Разделяме тестото на 6 малки топки и разточваме всяка на около 30 см дълго руло и с диаметър 5 см. слагаме три рула, съединяваме краищата им и сплитаме плитка. Съединяваме краищата в другия край. Слагаме две яйца между ивиците на плитката. Повтаряме процедурата и правим втория козунак. Поставяме козунаците в намазана с масло тавичка, покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 2 часа да втаса (да увеличи обема си двойно).
Загряваме фурната до 190 градуса. Разбиваме жълтъка с малко мляко и с четка мажем повърхността на козунаците. Отгоре поръсваме с тънко нарязани бадеми. Печем около 40-45 минути до златисто-кафяво.

Полски козунак
Прoдукти: 5 жълтъка, 120 г пудра захар, 150 мл прясно мляко, 1 кубче мая, 500 г брашно, половин пакетче разтопено краве масло, 1 пакетче ванилия, шафран, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Жълтъците разбиваме със захарта на водна баня, докато сместа побелее и се сгъсти. Маята разтваряме в малко топла вода и прибавяме заедно с прясното мляко, брашното, ванилията, шафрана и щипката сол към жълтъчната смес. Разбъркваме добре. Последно прибавяме разтопеното масло и след ново основно разбъркване, изсипваме сместа в намазана с масло форма. Оставяме да втаса, след което печем в умерена фурна.

Унгарски козунак
Прoдукти: 1 кг брашно, 30 г мая, 100 мл подсладено прясно мляко, 500 мл силно подсладено червено вино, 100 г краве масло, 6 жълтъка, 500 мл прясно мляко, щипка сол
Нaчин на приготвяне: Правим закваска от маята и подсладеното мляко. В дълбока съдинка слагаме виното, в друга – неподсладеното мляко, в което сме сложили стопеното масло, жълтъците и солта. Разпределяме закваската поравно в двата съда. Разделяме и брашното и замесваме меко, “копринено” тесто. Оставяме тестата на топло да втасват. В намаслена форма за печене разстиламе на пласт с дебелина 1 см най-напред млечното тесто. Върху него разстиламе виненото тесто и навиваме на руло. Разполовяваме напречно на две парчета. Слагаме парчетата в намаслена тавичка, отгоре ги намазваме добре с разтопено масло и ги оставяме на топло да втасват около половин час. Направеното по този начин тесто може да се напълни с плънка, приготвена от 300 г захар, 100 мл прясно мляко, 200 г смлени орехи, като 200 г от захарта се карамелизира, залива се с млякото и се вари до разтварянето на захарта. Този карамел се нанася върху млечното тесто, покрива се с виненото и се завива на руло, но не се реже на две, а се оформя като венец. Плънката може да се направи и от смлени орехи, попарени с подсладена вода или мляко или смесени с ябълково пюре. Козунакът се пече в предварително загрята умерена фурна.

Чешки козунак
Прoдукти: 125 г краве масло, 80 г захар, 2 жълтъка, 1 цяло яйце, 600 г брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 щипка сол, 30 г мая, ванилия, 50 г стафиди, 1 ч.л. захар за закваската
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в хладкото мляко и 1 ч.л. захар и я оставяме да шупне на топло място. Разбиваме на пяна 60 г омекнало масло с 30 г захар и двата жълтъка. Добавяме цялото яйце, ванилията и бием с миксера, докато не получим пухкава, лека смес. Събираме млечната и маслената осмес и ги изсипваме в пресятото със солта брашно. Месим твърдо ткесто. Ако е необходимо, прибавяме още малко брашно. Правим тестото на топка, покриваме го с чиста кърпа и го оставяме да овтаса. Разточваме го на правоъгълна кора, която намазваме с остатъка от маслото, което сме разтопили. Прегъваме я на плик и премесваме. Разделяме тестото на девет равни части, разточваме ги на ивици, слагаме ги три по три една върху друга и ги сплитаме. Плитката правим на венец, отгоре подреждаме измитите и оваляни в малко брашно, за да не потънат стафиди, слагаме го в намаслена и набрашнена кръгла козуначена форма и печем в загрята умерена фурна.

Чешки козуначени възли
Прoдукти: 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 200 мл олио, 2 с.л. захар, 30 г мая, 1 парче лимонова кора, 700-800 г брашно
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с хладкото прясно мляко и я оставяме на топло да шупне. Пресяваме брашното със щипка сол, правим в средата “кладенче” и наливаме шупналата мая, а после и олиото. Прибавяме яйцата, захарта, настърганата лимонова кора и измесваме еластично тесто. Щом започне да прави мехурчета, го правим на топка, завиваме го в кърпа и го пускаме в съд с хладка вода. Тестото е втасало, когато изплува на повърхността на водата. С намаслени ръце от тестото оформяме топчета, колкото орех и пръчици, дебели един пръст. Завръзваме на възел пръчиците около топчетата, овалваме ги в едра захар, нареждаме ги в намазнена и набрашнена тава на разстояние едно от друго и ги печем в предварително загрята умерена фурна.

Швейцарски козунак
Прoдукти: 300 г брашно, 20 г мая, 1 л прясно мляко, 160 г масло или маргарин, 4 жълтъка,75 г захар, 1 ванилия, 4 с.л. стафиди, 1 с.л. ром, настърганата кора на 1/2 лимон, галета
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладко мляко, прибавяме разтопеното масло, захарта, ванилията, рома, настърганата лимонова кора и накрая – разбитите жълтъци. В купа пресяваме със щипката сол брашното и изсипваме горните продукти. Бъркаме с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените на съда. Прибавяме измитите, отцедени и оваляни в брашно стафиди. Оставяме тестото за известно време да престои на хладно място. Изсипваме го в намаслена и наръсена с галета форма за печене и го оставяме на топло да втасва. Щом удвои обема си го печем в предварително загрята умерена фурна около 1 час. Вадим внимателно полуизстиналия козунак от формата, завиваме го с чиста кърпа и го оставяме съвсем да изстине. Поръсваме го с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Етъра - неподвластен на времето

Преди 47 години - на 7 септември 1964, на 8 км южно от Габрово отваря врати първият в България действащ музей на открито. Заслугата е на габровеца Лазар Донков, чийто барелеф е разположен в центъра на...

Перперикон – град, изсечен в скалите

Ако все още не сте разгледали древния град Перперикон, време е да го направите. Изцяло изсечено в скалите архелогическото чудо се намира само на 20 километра от град Кърджали. Препоръчително е разходк...

Практични идеи за вашата вила

Предлагаме ви няколко изпитани и прости идеи за вилата, които можете да реализирате сами, без да търсите помощта на професионалисти и без да влагате много пари за скъп ремонт и нови мебели. Всичко, ка...

Вашите ястия в глинен гювеч

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК Свински джолани в глинен гювеч Прoдукти: 2-3 свински джолана (в зависимост от размера на гювеча), 1 ч.ч. бяло вино, 3 глави лук, 5-6 моркова, 1 глава целина, 5-...

Начало