Още рецепти » Направете си вино от боровинки

 Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от наличието на бензоена киселина. Затова обраните плодове се оставят да престоят 5-6 дни. В това време киселината преминава частично или напълно в други съединения, които не пречат на спиртните дрожди и алкохолната фермен тация ще протече нормално.
За да се извлече по-лесно сокът, плодовете се заливат с вода (на 10 кг боровинки - 4 л вода) и се загряват до кипване. След като се охладят, омекналите плодове се пресоват през тензух, марля или по-едро ленено платно. Твърдите части се заливат с вода в съотношение 1:1 и след 24 часа отново се пресоват. Така се извлича максимално количество сок.
Сокът от първото и второ пресоване се смесва и на всеки литър се прибавя по 100-120 г захар и 2-3 г лимонена (винена) киселина, предварително разтворени в малко топла вода. Така се осигурява 8-9 градуса алкохолно съдържание на готовото боровинково вино. Добре е да се прибави по 0,3 г на литър амониев хлорид (нишадър), за да се активира алкохолната ферментация. Той може да се компенсира с прибавката на малко хлебна мая, предварително разтрита с хладка вода в чаша.
За ферментацията се използват стъклени съдове (дамаджани, буркани), през които може да се наблюдава протичането на ферментацията. Тя трае около седмица при температура около 25 градуса. Щом плодовете се утаят на дъното на съда, виното се избистря частично и се претака в бутилки, които все още не се затап-ват, понеже може да протече вторична ферментация.
Боровинковото вино ще стане интересна разхладителна напитка, ако преди консумация се прибави незначително количество студена газирана вода.
Асортиментът на напитката ще се разнообрази, ако вместо 100-120 г се прибави 200-250 г захар на всеки литър. Тогава става десертно вино, което много сполучливо може да се използва с десертите, създавайки приятна хармония във вкуса.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Рози огряват балкона

Роза в саксии! Мечта или реалност? Освен да украсява паркове, градини и арки, да цъфти в крайпътни алеи и масиви, да я произвеждат за рязан цвят и розово масло, царицата на цветята вече се налага и ка...

Как да разберем детето си?

Лъжи, неувереност, изблици на гняв - наследникът ви съвсем не е ангелчето, чакано с нетърпение и надежда цели девет месеца. Не се стресирайте, а се постарайте да намерите решение на проблемите, без да...

Пластири вместо хапчета

Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...

Заградете двора с метална ограда

Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плете...

Начало