22.09.2017 година
Т
емата
 7006 |  0 
Вашите рецепти за СПЕЦИАЛИТЕТИ С РИБА
ХРИСТИНА ВАСИЛЕВА, гр. РАЗГРАД

Суфле от риба

Прoдукти: 250 г риба, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1-2 жълтъка, 1 белтък, 30 г краве масло, магданоз, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистената рибата сваряваме, обезкостяваме и нарязваме на парчета. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и разреждаме с прясното мляко. Добавяме жълтъците, наситнения магданоз и солта. Слагаме и парчетата риба. С леко разбъркване добавяме разбития белтък. Изсипваме всичко в тавичка и запичаме. Поднасяме ястието топло.

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Шаран в доматен сос

Прoдукти: 1 голям шаран, 7-8 глави лук, 2-3 глави чесън, 3-4 домата, 3-4 червени чушки, 3 люти чушлета, 1,5 ч.ч. олио, сол на вкус, 2-3 зърна бахар, 7-8 зърна черен пипер, ситно нарязан магданоз.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме рибата и я нарязваме на парчета. Осоляваме, поръсваме с черен пипер и оставяме да престои на хладно около час и половина. След това печем на скара. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещено олио. Прибавяме нарязаните чушки, лютите чушлета, парчетата домати, обеления и счукан чесън, черен пипер и бахар. Като заври сосът, пущаме в него рибата. Задушаваме 20 минути на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с наситнен магданоз.

Бяла риба с гъби

Прoдукти: 600 г бяла риба, 50 г краве масло, 150 г гъби, сол на вкус, лимонов сок, 100 г заквасена сметана.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и правим малки разрези, където слагаме нарязаните на ситно гъби. На дъното на тавичка за печене слагаме малко масло, подреждаме рибата и пак слагаме масло. Изпичаме рибата, като от време на време я поливаме с вода. Печем до готовност. Изваждаме рибата и в соса прибавяме разбитата сметана, лимоновия сок и солта. Като заври махаме от котлона, сипваме в сосиера и поднасяме с печената риба.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Калкан със сланина и зеленчуци

Прoдукти: 600 г калкан или друга риба, 4 парчета сланина, 250 г моркови, 30 г масло, 1 глава лук, 100 г гъби, 30 г целина, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 5 резенчета лимон, магданоз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Подреждаме сланината на дъното на малък съд. Отгоре покриваме с нарязаните моркови, лук, целина и гъби. Посоляваме и поръсваме с черен пипер, магданоз и копър. Върху зарзавата подреждаме нарязаната на парчета риба. Най-отгоре слагаме резенчета лимон и парченца масло. Заливаме с виното, захлупваме и печем в умерена фурна около 20 минути. Махаме капака и запичаме до готовност.

Филе от бял амур с пастет от маслини

Продукти за 4 порции: 500 г филе от бял амур, 2 с.л. пастет от черни маслини, 500 г домати (може и от консерва), 1 китка магданоз, 2 стръка пресен лук, ароматизиран оцет, зехтин, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите с вряла вода, обелваме ги и нарязваме на кубчета. Подправяме с магданоз. Разпределяме доматите в 4 чинии, прибавяме по клонка магданоз и подправяме със зехтина, солта, черния пипер и няколко капки ароматизиран оцет. Разреждаме в купичка пастета от маслини с 4-5 с.л. захтин и разбиваме. Сваряваме рибното филе на пара и го намазваме с пастета. Разпределяме парчетата риба върху доматите, поръсваме с пресен лук и сервираме.

ЕЛЕНА РУСИНОВА, с. ЯМНА

Пъстърва с лук

Прoдукти: 2 пъстърви,1 к.ч. олио, 40 г краве масло, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 к.ч. лимонов сок, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата, разрязваме я на две, измиваме и я натриваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме олиото и изпържваме рибата от двете страни. Изпържваме отделно лука, нарязан на филийки, и ситно нарязания чесън. Прибавяме ги към изпържената риба и поръсваме с лимоновия сок. Задушаваме лука и рибата още 10 мин на умерен огън. Сервираме ястието горещо.

Кефал с доматен сос

Прoдукти: 2 кефала, 2 к.ч. олио, половин връзка магданоз, сол; зa соса: 6 домата, 3 с.л. брашно, 200 мл олио, сол, 2 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата, посоляваме я и оставяме за 20 минути на студено. След това я измиваме и я напълваме със ситно нарязан магданоз. Намазваме с олио, увиваме я с фолио и печем в умерена фурна до готовност. Запъжваме брашното за соса в сгорещено олио, прибавяме настърганите домати, посоляваме и варим за 10 минути на умерен огън. След това наливаме млякото, поръсваме с черен пипер и оставаме да заври. Поръсваме с магданоз и заливаме рибата в чиния.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Салата от бяла риба

Прoдукти: 500 г бяла риба, 200 г майонеза, 50 г сметана, 1 глава лук, 1 резен целина, магданоз, 1 лимон, олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода заедно с олиото и едро нарязания лук. Изваждаме я и отцеждаме. След като изстине я обезкостяваме и накъсваме на дребни парчета. Смесваме майонезата със сметаната и добавяме рибата и настърганата целина. Подправяме с лимонов сок и сол на вкус. Разбъркваме добре и сипваме в прозрачни купички за сервиране.

Никулденски шаран

Прoдукти: 1 шаран (около 1500 г) , 1 връзка зелен лук, 300 г домати, 100 г орехови ядки, 100 г пресни гъби, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче краве масло, черен пипер (10 зърна), половин връзка магданоз, сол на вукс.

Нaчин на приготвяне: Почистваме шарана, посоляваме го и поръсваме с част от смления черен пипер. Задушаваме ситно нарязания лук и гъби в част от мазнината, след което добавяме нарязаните на ситно домати, смлените орехови ядки, наситнения магданоз, останалия черен пипер, виното и сол на вкус. Напълваме шарана със сместа и зашиваме. Поставяме го в намазнена тавичка и покриваме с кръгчета домати, разтопено масло и 1/2 ч.ч. вода. Печем в умерена фурна.

РОСИЦА ПЕТРОВА, гр. СОФИЯ

Пържена риба в пикантен сос

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 4 с.л. олио, 1 стрък праз (само бялата част), 4 скилидки чесън, 1 к.ч. топла вода, 3 ч.л. соев сос, 1 ч.л. оцет, 1 ч.л. вино, 2 ч.л. захар, 5 г джинджифил.

Нaчин на приготвяне: В плитък тиган сипваме олиото и изпържваме рибата от двете страни. В останалото олио добавяме 1 ч.л. оцет, 3 ч.л. соев сос и отделно запържените, напрязани на дребно праз и чесън. Прибавяме и джинджифила. Заливаме всичко с 1 к.ч. топла вода и оставяме да ври на слаб огън. Изпържените риби слагаме в тава и ги заливаме със соса от тигана. Добавяме 1 ч.л. вино и всичко поръсваме с 2 ч.л. захар. Запичаме 15 минути в умерена фурна.

Риба във фолио

Прoдукти: риба, зехтин, сол, зеленчуци по желание (гъби, моркови, лук), зелени подправки, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистената и измита риба намазваме със зехтин отвън и коремната кухина. Овкусяваме я със сол, малко магданоз, девисил, черен пипер и я пълним с нарязаните и задушени зеленчуци. Около рибата също слагаме зелени подправки. Намазваме фолиото със зехтин и завиваме рибата. Слагаме я на скара и печем 25-30 минути от двете страни.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Шаран в портокалова марината

Прoдукти: 500 г шаран (котлет или филе), 1 с.л. червен пипер; зa маринатата: 1/2 ч.ч. сок от портокал, 2 с.л. светъл соев сос, 1 с.л. лимонов сок, 1 скилидка чесън, 1/4 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. зехтин.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти за маринатата и разбъркваме добре. Нарязваме рибата на порции, потапяме я в маринатата и оставяме в хладилник. След 15 мин изваждаме рибата, разбъркваме, връщаме парчетата и държим в хладилника още 15 минути. Изваждаме маринованата риба, поръсваме с червен пипер и пържим в предварително загрят зехтин. Когато хванат лека коричка, изваждаме парчетата и ги нареждаме в тавичка. Печем по 10 минути от всяка страна на 180°С.

Риба в тесто

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. брашно, лимонов сок, сол, черен пипер, соев сос и олио за пържене

Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на дълги ивици, мариноваме го в лимоновия сок и подправките и оставяме за 30 мин. От млякото, яйцата и брашното приготвяме тесто (малко по-гъсто от тесто за палачинки). Потапяме в него филетата и пържим до златисто в силно сгорещена мазнина.

ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ

Риба с маслини

Прoдукти: 1 голяма риба, 2-3 глави лук, 2-3 моркова, 2 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. горчица, няколко зърна черен пипер, дафинов лист, 10-15 маслини.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибата по дължина. Махаме средната кост и натриваме месото с лимонов сок, черен пипер, горчица и сол. Слагаме я в намазнена тава и я покриваме с кръгчета лук и моркови. Около нея нареждаме маслините, заливаме с доматен сок и малко вода и печем до готовност.

Рибена чорба

Прoдукти: 250 г речна риба, 1 с.л. брашно, 2 моркова, 1 глава целина, 5 с.л. олио, 1 глава лук, черен пипер, сол, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно морковите, целината и лука. Заливаме ги с 6-7 чаши вода, добавяме мазнина кипваме на котлона. Прибавяме размитото в студена вода брашно и рибата, нарязана на дребно. Посоляваме чорбата и варим до готовност. Поднасяме я, поръсена с черен пипер и магданоз.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Шишчета от риба

Прoдукти: 1 кг океански лефер (филе), 2 с.л. олио, 4 бр. домати, 1 глава лук, 1 лимон, 1 ч.ч. сос тартар, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на кубчета филето, поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да престои 20 минути. Нанизваме рибата на шишчета, намазваме хубаво с олио и печем. Поднасяме с гарнитура от домати и лук нарязани на кръгчета и парче лимон. Отделно сервираме сос тартар.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Риба плакия

Продукти за 6 порции: 2 кг толстолоб (бяла риба, бял амур), 2 буркана стерилизирани домати, 300 г печурки, 3-4 глави лук, 150 г олио, 1 ч.ч. бяло вино, 3-4 дафинови листа, 14-15 зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, сол, магданоз, лимон.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата отвън и отвътре, посоляваме леко и оставяме на хладно. Задушаваме в олио и малко вода дребно нарязания лук, гъбите и намачканите домати. Подправяме с черния пипер, дафиновия лист, бахара, наситнения магданоз и виното. Задушаваме 10-15 минути. Слагаме рибата в подходяща тавичка, около нея разстиламе задушените зеленчуци и украсяваме с резенчета лимон. Печем в умерена фурна.

Бърза маринована риба

Прoдукти: 1,3-1,5 кг паламуд (скумрия, херинга) 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет, 15-20 зърна черен пипер, 7-8 зърна бахар, 4-5 дафинови листа, сол, лимон.

Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от главите, опашките и вътрешностите и измиваме хубаво. Нарязваме я на парчета около 2 пръста. Нареждаме в един ред в по-широка тенджера. Заливаме с олиото, оцета и добавяме черния пипер, дафинов лист и сол на вкус. Варим на тих огън, докато остане на мазнина. Като изстине подреждаме в буркан, като между парчетата риба слагаме парченца лимон (без кората). Отгоре сипваме малко от останалото олио. Готова е веднага за консумиране.

ПЪРВОЛЕТА НАКОВА, гр. СОФИЯ

Солен кекс от тиквички и риба тон

Прoдукти: 2 средно големи тиквички, 100 г твърдо краве сирене, 1 консерва риба тон, 6 яйца, 4-5 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, половин връзка магданоз, половин връзка копър, 1ч.ч. готварска сметана, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. овесени ядки, 6 с.л. олио, 1/2 ч.л. сода за хляб, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна и добавяме течната сметана и содата. След това слагаме олиото, разбъркваме и сипваме брашното. Прибавяме овесените ядки, настърганите на едро ренде тиквички, нарязаните на ситно зелени подправки, натрошеното сирене и накрая рибата. Разбъркваме добре и изсипваме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем в предварително загрята до 200°С фурна.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Риба с коричка от зелени подправки

Прoдукти: 600 г рибено филе, 2 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер, 1 връзка магданоз, мащерка, 4 с.л. масло, 6 с.л. галета, 2 с.л. горчица, масло за намазване на формата.

Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната до 200°С. Тавата намазваме с масло. Поръсваме рибата с лимонов сок, натриваме със сол и черен пипер и я поставяме във формата. Листата на магданоза нарязваме на ситно, а на мащерката ги накъсваме. Загряваме маслото, добавяме галетата и пържим около 2 минути. Прибавяме зелените подправки, сол и черен пипер. Намазваме рибата с горчица и върху нея разпределяме галетата. Печем до златисто на средна фурна около 20-30 минути.

Моруна с кашкавал

Прoдукти: 500 г риба, 2 с.л. масло, 2 с.л. брашно, вода, 1 връзка магданоз, галета, 150 г кашкавал
Нарязваме рибата на средно големи парчета, заливаме с гореща вода и варим 10 минути. Отделно запържваме в маслото брашното, докато се зачерви. Разреждаме с вода, слагаме нарязания магданоз и оставяме соса до ври 10 минути. Нареждаме рибата в тавичка, заливаме я със соса, поръсваме с галета и кашкавал и печем във фурната 15-20 минути.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Вретено от бяла риба

Прoдукти: 1 кг филе от бяла риба, 200 г гъби, 1 к.ч. нарязани орехови ядки, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, сол, черен пипер, 1 зелена салата, половин връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Оформяме филето като шницели и леко го начукваме. Поръсваме шницелите със сол, черен пипер и лимонов сок. Задушаваме в маслото нарязаните лук, гъби, орехови ядки и магданоз. Разпределяме охладената смес върху филетата и навиваме на рула. Нареждаме в намаслена тавичка, заливаме с виното и изпичаме. Поднасяме рулата върху лист от зелена салата.

Вкусна риба капитан

Прoдукти: 1 риба капитан, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, 2 с.л. зехтин, босилек, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на шайби. Натриваме ги леко с черен пипер и щипка сол. Слагаме малко босилек. Подготвените рибни шайби потапяме в марината от 1 ч.ч. бяло вино, 2 с.л. зехтин и сок от половин лимон. Престояват 20 минути, изваждаме ги и ги нареждаме в тавичка. Зариваме с маринатата и върху всяко парче слагаме кръгче лимон или домат. Покриваме тавичката с фолио. Печем рибата до готовност.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА

Риба лютика

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 500 г домати, 6 червени чушки, 1 глава лук, 5 скилидки чесън, 120 мл олио, лимонов сок, 5-6 зърна бахар, черен пипер, 1 дафинов лист, 100 мл бяло вино, 1 люта чушка.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции и я мариноваме в лимоновия сок и черния пипер. Оставяме да престои 1 час. Нарязваме доматите на дребно, счукваме чесъна с малко сол, нарязваме чушките на парчета, а лукът на накълцваме. Сгорещяваме половината от олиото и задушаваме зеленчуците. След това сипваме виното и чесъна, подправяме с черен пипер, дафинов лист и бахар. Разбъркваме всички продукти и прехвърляме в намазнен огнеопорен съд. Отгоре нареждаме парчетата риба, поливаме с останалото олио и печем на 180°С около 30 минути.

Кюфтета от бяла риба

Прoдукти: 1 кг филе от бяла риба, 250 г сварени и пасирани картофи, 1-2 яйца, 2 глави лук, 120 г галета, 30 г масло, магданоз, сол, черен пипер, брашно за паниране и олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата и я объркваме с картофите, накълцания лук, яйцата, галетата, маслото и подправките. С мокри ръце оформяме кюфтета, овалваме ги в брашно и пържим в сгорещено олио. Сервираме със зелена салата с маслини.
29.11.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017