Още рецепти » Да си направим кавърма

 Да си направим кавърма



Кавърма по воденичарски

Продукти за 4 порции: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб, 1 к.ч. червено вино, сол, люти чушки по желание.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, нарязваме го на ивички и го запържваме в мазнината. Прибавяме нарязания на филийки лук и задушаваме до омекване, като от време на време добавяме по малко вода. След това прибавяме нарязаните на ивички черен дроб и гъби, виното, черния пипер, чубрицата и целите лютиви чушлета. Посоляваме, леко разбъркваме, разпределяме ястието в индивидуални гювечета и запичаме във фурна. Сервираме гювечетата веднага след приготвянето им.

Старобългарска кавърма

Продукти за 4 порции: 650-700 г свинско филе, 7-8 стръка млад праз, 2-3 червени домата, 3-4 чушки, 4 люти чушлета, 4 яйца, червен и черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме до златисто в сгорещена мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме ситно нарязаните праз, чушки и домати, като предварително сме обелили доматите. Връщаме месото и задушаваме всичко, докато остане на мазнина. Посоляваме, поръсваме с черен и червен пипер и разбъркваме. От яйцата приготвяме омлети - по един за всяка порция. Разпределяме кавърмата върху четирите омлета и ги загъваме. Поднасяме с по една люта чушка.

Агнешка кавърма

Продукти за 4 порции: 800 г агнешко месо, 4-5 глави лук, 1 пакетче краве масло, 4-5 домата, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 2 люти чушлета, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме агнешкото месо, почистваме го от грубата съединителна тъкан, измиваме го на течаща вода и го нарязваме на големи парчета. Задушаваме парчетата месо в част от маслото и малко вода, докато поомекнат. След това прибавяме лютите чушки, част от черния пипер, бахар и сол на вкус. Продължаваме да задушаваме, докато месото омекне напълно. Отделно в останалото масло и малко вода задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме при непрекъснато бъркане червения пипер, обелените и настъргани домати и накрая – агнешкото месо. Заливаме с 2 ч.ч. топла вода, захлупваме плътно и варим ястието около 30-40 мин на слаб огън. Поднасяме кавармата топла, поръсена със смлян черен пипер.

Овчарска кавърма

Продукти за 5 порции: 500 г агнешки дреболии, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 3 връзки пресен лук, 3 домата, 150 г сирене, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в малко подсолена вода. Бялата част от лука нарязваме на дребно и задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме доматите, перата на лука и магданоза, нарязани на дребно, дреболиите заедно с бульона, в който са сварени, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме ястието около 10 мин, после разпределяме в гювечета, посипваме с настъргано сирене, поръсваме с разтопено масло и запичаме в силно загрята фурна.

Кавърма кебап

Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо, 1 к.ч. олио, 3 стръка праз, 3 червени пиперки, 1 с.л. вино, 1 с.л. доматено пюре, магданоз, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на кубчета и леко го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме последователно ситно нарязания праз, почистените от дръжките и семената и нарязани на парчета чушки, размитото в малко вода доматено пюре. Задушаваме ги заедно с месото. След това заливаме ястието с виното и малко гореща вода, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и стрита чубрица и задушаваме на тих огън, докато остане на мазнина. Поднасяме ястието, гарнирано с кръгчета суров праз и клончета магданоз.

Тракийска кавърма

Продукти за 4 порции: 600 г свинско /или телешко/ месо от шол, 200 г черен дроб, 200 г стерилизирани гъби, 6 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 пиперки, 4 домата, 2 люти чушлета, 1 клонче суха чубрица, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме дроба, след което го нарязваме на кубчета. Измиваме месото, подсушаваме го и го нарязваме на кубчета. Запържваме го в половината от олиото, така че да остане на мазнина и го изваждаме. В същата мазнина запържваме нарязаните на филийки лук и чушки. Прибавяме нарязаните на кубчета дроб и гъби и задушаваме всичко, докато остане на мазнина. Тогава слагаме месото, обелените и настъргани домати, лютите чушлета, стритата чубрица и черен пипер на вкус. Наливаме останалото олио и 1 ч.ч. гореща вода, опитваме на сол, захлупваме и задушаваме 30 мин в умерена фурна. Поднасяме ястието топло, поръсено с черен пипер.

Кавърма по радомирски

Продукти за 4 порции: 600-700 г свинско месо /без кости/, 2 с.л. олио /или свинска мас/, 3-4 глави лук, 2-3 домата, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Наливаме малко вода и варим на умерен огън, като често разбъркваме с дървена лъжица. Щом водата се изпари, сипваме мазнината и запържваме месото заедно с нарязания на филийки лук. После захлупваме и задушаваме на тих огън, докато лукът омекне. Прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер, наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите, и задушаваме на умерен огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая поръсваме с черния пипер и ситно нарязания магданоз.

Габровска кавърма

Продукти за 6 порции: 1 кг обезкостено свинско месо, 3 с.л. олио /или свинска мас/, 2-3 глави лук, 10-12 зърна черен пипер, 1 к.ч. червено вино, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го пържим 5-6 мин в сгорещената мазнина, като разбъркваме с дървена лъжица. После наливаме вода, колкото да покрие месото, захлупваме и задушаваме на умерен огън. След десетина минути прибавяме ситно нарязания лук, черния пипер и чубрицата. Посоляваме на вкус, наливаме виното и продължаваме да задушаваме, докато месото омекне напълно. По желание можем да прехвърлим кавармата в тавичка и да е запечем 15-20 мин в умерена фурна.

Кавърма с черен дроб

Продукти за 6-8 порции: 800 г свинско месо от бута, 600 г свински черен дроб, 4-5 стръка праз, 1 ч.ч. олио, 1 ч.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме в половината от олиото. След десетина минути прибавяме ситно нарязания праз, като отделяме 2-3 с.л. за поръсване. Подправяме с оцет и сол на вкус, наливаме вода, колкото да покрие продуктите, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото омекне напълно. Отделно нарязваме черния дроб на кубчета и го запържваме в останалата мазнина. Поръсваме изпържения дроб с черен пипер и сол на вкус. После разпределяме в чиниите за сервиране месото с праза, върху него слагаме изпържения дроб и накрая поръсваме отгоре с отделения ситно нарязан праз.

Телешка кавърма

Продукти за 4 порции: 600-700 г телешко месо от бута, 3-4 глави лук, 1 с.л. брашно, 3-4 домата, 1 к.ч. олио /или разтопено краве масло/, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Наливаме малко вода и варим на умерен огън, като често разбъркваме с дървена лъжица. Щом водата се изпари, сипваме мазнината и запържваме месото. След десетина минути прибавяме нарязания на филийки лук и също го запържваме. След това сипваме леко препеченото брашно. Запържваме и брашното. Прибавяме обелените и настъргани домати, поръсваме червения пипер и наливаме гореща вода, колкото да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Телешка кавърма с гъби

Продукти за 4 порции: 600-700 г телешко месо /без кости/, 1-2 глави лук, 500 г гъби, 1 к.ч. олио /или разтопено краве масло/, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1-2 с.л. ситно нарязан джоджен, суха чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го варим в леко подсолена вода. Щом поомекне, го изваждаме от водата, отцеждаме го и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. След това слагаме нарязаните на парченца гъби, поръсваме червения пипер и наливаме 1 ч.ч. от бульона в който сме варили месото. Захлупваме и варим на умерен огън, докато месото омекне напълно.

Кавърма от свински дреболии

Продукти за 4-5 порции: 200 г черен дроб, 100 г бял дроб, 100 г сърце, 100 г бъбреци, 200 г черва, 1 к.ч. олио /или свинска мас/, 5-6 глави лук, 3-4 домата, 1 ч.ч. червено вино, 10-12 зърна черен пипер, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме много добре всички дреболии. Сваряваме ги в подсолена вода, отцеждаме ги и ги нарязваме на малки парченца. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме дреболиите, обелените и настъргани домати, черния пипер и сол на вкус. Наливаме виното, захлупваме и задушаваме около половин час на тих огън. След това отстраняваме капака и варим още 15-20 мин. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Измирска кавърма

Продукти за 4 порции: 600 г телешки шол, 200 г телешки дроб, 200 г стерилизирани гъби, 6 глави лук, 1 к.ч. олио, 4 пиперки, 2 люти чушлета, 4 домата, 1 к.л. черен пипер, магданоз, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го запържваме в част от мазнината. Изваждаме месото и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук и нарязаните на ивички пиперки. Прибавяме нарязаните дроб и гъби и задушаваме 15 мин, докато останат на мазнина. Връщаме месото, прибавяме лютите чушлета и обелените и нарязани домати, наливаме останалото олио и посоляваме. Поръсваме подправките, захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Кавърма от риба

Продукти за 4 порции: 1 кг по-едра риба, 1 к.ч. олио, 2 стръка праз, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.ч. червено вино, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме рибата. Отстраняваме кожата и костите, посоляваме я и я изпържваме в сгорещеното олио. Нареждаме изпържените парчета на дъното на широка тенджера и отгоре слагаме клончета сушена чубрица. В същата мазнина запържваме нарязания на тънки колелца праз, поръсваме червения пипер и веднага сипваме 1 к.ч. топла вода, в която сме размили доматеното пюре. Посоляваме и наливаме виното. Разбъркваме и изсипваме сместа в тенджерата с рибата. Наливаме толкова топла вода, че да покрие продуктите. Захлупваме и задушаваме двадесетина минути на тих огън. Преди да поднесем поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Кавърма кебап от скумрия

Продукти за 4 порции: 750 г филе от скумрия, 1 ч.ч. олио, 3-4 стръка праз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 2 с.л. червено вино, 5 люти чушки, магданоз, суха чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Осоляваме я, поръсваме я с черен пипер и я оставяме да престои 2 часа в хладилник. След това я изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме изпържената риба и в същата мазнина задушаваме праза, нарязан на тънки ивички /като кадаиф/. Прибавяме лютите чушлета, доматеното пюре, размито в малко вода, червения пипер, стритата чубрица и виното. Посоляваме и задушаваме още 5-6 мин. Прибавяме гъм готовото ястие рибата и внимателно разбъркваме. Преди сервиране поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пилешка кавърма

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 4-5 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио /или разтопено краве масло/, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето. Нарязваме го на порции и го изпържваме в сгорещената мазнина. Нарязваме лука на ситно и го стриваме между пръстите си със сол. Прибавяме го към месото и също го запържваме. Щом лукът омекне, поръсваме червения пипер и наливаме топла вода, колкото да покрие продуктите. Сипваме леко препеченото брашно, подправяме с чубрицата и варим на умерен огън, докато месото омекне напълно.

Пуйка кавърма

Продукти за 8 порции:2 кг месо от пуйка, 3-4 глави лук, 1-2 сухи червени чушки, 1 ч.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. винен оцет, магданоз, тарос, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките в хладка вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото на хапки и го сваряваме в подсолена вода. Нарязваме лука на филийки и го стриваме с малко сол. Сваряваме го в малко вода. Щом водата се изпари, наливаме олиото и го запържваме. Прибавяме брашното, размито в малко вода, поръсваме червения пипер и наливаме 3 к.ч. от бульона, в който сме варили месото. Разбъркваме и прибавяме месото и чушките. Поръсваме ситно нарязаните зелении, захлупваме и варим на тих огън, докато ястието остане на мазнина. Накрая подправяме с оцета.

Кавърма с яйца

Продукти за 1 порция: 200 с свинско месо от плешката, 1 с.л. свинска мас, 2 стръка праз /само бялата част/, 2-3 пиперки от туршия, 1-2 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета, посоляваме го и го изпържваме в сгорещената мазнина. С решетеста лъжица изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме до омекване ситно нарязания праз и почистените и нарязани чушки. Връщаме месото, поръсваме с черен пипер, заливаме с яйцата и пържим, докато яйцата стегнат.

Овнешка кавърма по мелнишки

Продукти за 4-6 порции: 1 кг овнешко месо, 2 глави лук, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. червено вино, 1 с.л. доматено пюре, 7-8 скилидки чесън, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парченца обезкостеното, почистено от ципи и сухожилия и измито овнешко месо и го задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме до златисто оцветяване ситно нарязания лук. При непрекъснато бъркане сипваме брашното, заливаме с виното и прибавяме размитото с малко вода доматено пюре и обелените скилидки чесън. Заливаме ястието с 2 ч.ч. топла вода и слагаме месото, дафиновия лист, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус. Варим кавърмата на слаб огън, докато остане на мазнина.

Кавърма от охлюви

Продукти за 4 порции: 30 охлюва, 2 връзки зелен лук, половин пакетче краве масло, 50 г ориз, 100 мл бяло вино, 2 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме охлювите с подсолена вода и ги варим 1 час на умерен огън. Изваждаме ги от черупките и отстраняваме задната черна част. Нарязваме ги на ситно. Отделно запържваме в разтопеното масло ситно нарязаната бяла част на лука. Наливаме 1/2 к.ч. вода, изчакваме да заври и сипваме ориза. Щом оризът набъбне, прибавяме охлювите и нарязаните пера на лука, наливаме виното, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 20 мин на тих огън. Прехвърляме кавърмата в тавичка, заливаме с разбитите яйца и запичаме в умерено загрята фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Палма де Майорка - другото име на рая

Прекрасният град Палма де Майорка има население от около 333 хил души. Столицата е заобиколена от едноименен плаж, който е с дължина около 30 км. Плайа да Палма е най-известният плаж в града и винаги ...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Бугенвилеята расте само на слънце

Бугенвилеята (Bougainvillea) поразява с великолепните си краски и богатство от цветове. Тя представлява ниско дръвче или по-често храстче. Филизите са пълзящи или катерещи се, с рядко разположени шипо...

Кортикостероидите може и да навредят

Лечението с кортикостероидни медикаменти се увеличи и разшири през последните десетилетия. Така е, защото се увеличиха заболяванията, които изискват такова лечение: бронхиална астма, алергии, ставни б...

Начало