02.12.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 3740 |  0 
Консервиране на грозде
Сладко от бяло грозде

Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу.
Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сваряваме гъст сироп от захарта и 2 ч.ч. вода и го отстраняваме от огъня да се охлади. Прибавяме зърната грозде и ги оставяме да престоят в сиропа 30 мин. Варим сладкото на умерено слаб огън без да бъркаме. В края на варенето прибавяме 3-4 листенца индрише или 2-3 зрънца карамфил. Варим още 3-4 минути. Изчакваме сладкото да изстине и го разливаме в буркани.

Конфитюр от грозде

Прoдукти: 5 кг грозде, 1,250 кг захар, 3-4 листа индрише, 1 ч.л. винена киселина.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узряло грозде и оронваме зърната. Поръсваме ги със захарта и оставяме да престоят 5-6 часа. След това загряваме съда на слаб огън, докато се разтопи захарта. Засилваме огъня, варим 5-6 мин и охлаждаме. Ароматизираме с индришето и варим на умерен огън, докато сиропът се сгъсти като за сладко. От време на време с решетеста лъжица обираме изплувалите семена. Малко преди да свалим от огъня прибавяме винената киселина. Разливаме горещия конфитюр в затоплени буркани.

Конфитюр от дюли и грозде

Прoдукти: 2 кг дюли, 2 кг бяло грозде, 1 л гроздов сок, 1 кг захар, 2 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Обелваме кората и махаме семенната част на дюлите. Нарязваме ги на кубчета и ги наръсваме със захарта. Оставяме да престоят 2-3 часа. Прибавяме гроздовите зърна и гроздовия сок. Слагаме ги в съд на слаб котлон и постепенно го засилваме по време на варенето. Бъркаме непрекъснато. Изваждаме гроздовите семки, които изплуват с решетеста лъжица. Щом сиропът се сгъсти, прибавяме разтвореното във вода лимонтузу, варим с бъркане още 5 мин и сваляме от котлона. Разливаме канфитюра по бурканчетата горещ, опъваме целофан на гърлата им и затваряме с капачки.

Шарен мармалад

Прoдукти: 3 кг сладки ябълки, 3 кг праскови, 5 кг бяло грозде, 3 кг дюли, 2 кг тиква, 5 кг захар
Нaчин на приготвяне: Почистените от корите и семенната част плодове нарязваме на парченца, а гроздето оронваме. Варим всеки плод поотделно с малко вода, докато омекне добре. Поотделно ги пасираме. Смесваме пюретата, подслаждаме и варим на умерен котлон, докато мармаладът се сгъсти. Разливаме го горещ в сухи буркани, опъваме на гърлата целофан или пергамент и затваряме с капачки.

Грозденица

Нaчин на приготвяне: Напълваме 3-литров буркан с гроздови зърна до 2/3 от височината му. Прибавяме 12 с.л. захар, 12 разтворени аспирина, 1 щипка синап. Заливаме с вода и затваряме херметически. Всеки ден в продължение на един месец разклащаме.

Петмез от грозде

Прoдукти: 10 л гроздов сок, 100 г бяла пръст, индрише.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узряло сладко грозде, оронваме зърната, пресоваме ги и отцеждаме сока. Изсушаваме бялата пръст, стриваме я на прах и я изсипваме в голям съд. Възвираме гроздовия сок и го изсипваме при пръста (на 10 л гроздов сок – 100-120 г пръст). Разбъркваме, като внимаваме да не изкипи, и оставяме да се утаи. На другия ден отливаме избистрения сок и слагаме да се вари на силен огън. Щом започне да се сгъстява, слагаме няколко листа индрише, вързани на китка. Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед, след което още горещ го разсипваме в добре изсушени буркани.

Сироп от грозде и дюли

Прoдукти: 2 кг дюли, 1 л гроздов сок, 1,5 кг захар, 1 ч.л. лимонтузу,
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на резенчета. Наливаме, че да ги покрие и варим на слаб котлон, докато дюлите омекнат. Прецеждаме сока през марля. Прибавяме гроздовия сок и захарта и варим на силен котлон, докато сиропът се сгъсти. Пет минути преди да го отстраним от огъня прибавяме разтвореното в малко топла вода лимонтузу. Наливаме горещия сироп в сухи бутилки и веднага затваряме херметически.

Петмез от грозде и тиква

Прoдукти: 1 тиква, 10 кг добре узряло грозде, 1 к.ч. дървесна пепел, 1 ч.ч. нарязани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и после ги изплакваме. Оронваме гроздовите зърна, сваряваме ги до омекване и ги претриваме през цедка. Прецеждаме получения сок и го слагаме да ври заедно с пепелта, завързана в торбичка. След 30 мин изваждаме пепелта и продължаваме да варим. Щом ширата изври наполовина, прибавяме тиквата и доваряваме на силен огън. Когато петмезът се сгъсти като пчелен мед, прибавяме орехите и варим още 5-6 мин. Изчакваме да изстине и го наливаме в буркани.

Ликьор от грозде

Прoдукти: 1 л ракия, 1 л сок от грозде, 1 кг захар, 1 с.л. натрошен черен чай, 5 дафинови листа, 5 зърна черен пипер, 1 каф.л. ванилия.
Нaчин на приготвяне: В подходящ стъклен съд смесваме всички продукти. Оставяме сместа да престои 5-6 дни, като периодично разбъркваме. След това прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки, които затваряме плътно. Ликьорът е готов след 3 месеца.

Камби, пълнени с грозде

Прoдукти: 4 кг камби, 1 кг моркови, 1 кг грозде, 1 глава целина с листата, 5-6 дафинови листа, хрян, 150 мл растително масло; за маринатата: на 1,5 л вода – 1 л оцет, 200 г сол, 150 г захар, 150 г мед
Нaчин на приготвяне: Почистваме камбите от дръжките и семето. Кипваме водата заедно с оцета, захарта, меда и 2/3 от солта. В горещата марината попарваме камбите, колкото да променят цвета си. Изваждаме ги, отцеждаме и ги поръсваме от вътрешната страна с останалата сол. Настърганите моркови и целина слагаме в марлена торбичка и варим 10 минути в същата марината. След като изстинат, смесваме ги със ситно нарязаните листа целина. С получената смес напълваме камбите, като във всяка предварително поставяме по няколко зърна грозде. Нареждаме ги в буркани, а помежду им слагаме дафинови листа и парчета хрян. Притискаме ги и заливаме с прецедената марината, а най-отгоре наливаме олио. Запечатваме бурканите и стерилизираме 10 мин.

Люти чушлета с грозде

Прoдукти: люти чушлета, едро бяло грозде, сол, захар, ябълков оцет
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави чушлета, подрязваме им дръжките и леко ги опукваме на котлон. Оронваме зърната на гроздето. Редим бурканите по следния начин: чушлета, ред гроздови зърна, отгоре наръсваме с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и така до напълването на буркана. Последният ред трябва да е от гроздови зърна. Оставяме бурканите да престоят 1 нощ. На следващия ден ги заливаме догоре с ябълков оцет. Претакаме ги последователно 3-4 дни, докато солта и захарта се стопят. Бурканите не се затварят плътно.

Краставички и грозде в оцет

Прoдукти: 1 голяма чепка бяло грозде, 500 г корнишони, 800 мл ябълков оцет, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. бял пипер, 1 ч.л. семена от копър, 1 ч.л. кориандър.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре и почистваме гроздето и краставичките. Нареждаме ги на редове във висок буркан. Слагаме да кипнат оцета, солта и подправките и заливаме с горещата марината. Оставяме буркана да престои 6 дни и съхраняваме на хладно.
08.10.2016 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020