Още рецепти » Консервиране на праскови

 Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови

Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на парченца, изсипваме в разлата тава и ги слагаме в силна фурна. Ако прасковите не са съвсем узрели, наливаме 1 к.ч. гореща вода. Щом плода поомекне, наръсваме със захарта и внимателно разбъркваме. Печем, докато лъжицата започне да прави пътечка по дъното на тавата. Малко преди да извадим конфитюра добавяме размитото във вода лимонтузу. Разбъркваме внимателно, наливаме в сухи и затоплени буркани, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Компот от праскови

Прoдукти: 3 кг праскови, 1 л вода, 600 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, накисваме ги във водата за 3-4 часа и прецеждаме. Добавяме захарта и лимонената киселина. Разбъркваме до пълното разтваряне на захарта и с този сироп заливаме подредените праскови в бурканите. Стерилизираме 15 мин.

Мариновани праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 500 мл сухо бяло вино, 10 мл винен оцет, 1 пръчка канела, 8 зърна бахар, 4 цвята индийско орехче, 1 ч. л. кориандър, 1 дафинов лист, 2 стъбла копър, 500 г кафява захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, разрязваме ги на две и отстраняваме костилките. Смесваме виното и оцета и в тази марината задушаваме прасковите, след което ги изваждаме и отцеждаме. Винената отвара оставяме да ври заедно с останалите подправки (без дафиновия лист и копъра) 20 минути на слаб огън. Връщаме плодовете в сместа, прибавяме дафиновия лист и копъра и варим още 4 минути, след което отделяме плодовете. Редим ги в буркани и заливаме с прецедения сироп. Затваряме и стерилизираме 30 минути.

Праскови в черешова ракия

Прoдукти: 500 г едри праскови, 7 с. л. пудра захар, 150 мл черешова ракия, 400 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Продупчваме внимателно прасковите отстрани. Слагаме в тенджера водата да заври, добавяме 4 с. л. захар и плодовете. Варим 4 минути и изваждаме прасковите. Отделяме 250 мл от отварата, сипваме в нея черешовата ракия и останалата захар и оставяме да поври 2 минути. Връщаме плодовете и варим още 3 минути. Подреждаме в буркани, заливаме с отварата и веднага затваряме и обръщаме.

Стерилизирани праскови без захар

Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, охлаждаме, обелваме, нарязваме на половинки и почистваме от костилките. Редим плътно в буркани, като на всеки буркан добавяме по 2-3 счукани костилки. Заливаме с хладка вода, затваряме и стерилизираме 30 минути.

Сладко от праскови

Прoдукти: 1,5 кг праскови, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките праскови нарязваме на четвъртинки. Поръсваме ги с половината захар и оставяме да престоят 5-6 часа. Варим сладкото 10 мин, сваляме от огъня, добавяме останалата захар и оставяме прасковите отново да престоят 5-6 часа. Доваряваме до окончателното сгъстяване на сиропа.

Конфитюр от цели праскови

Прoдукти: 6 кг праскови, 2 кг захар, 600 мл вода, 200 мл ром, 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, без да им вадим сотилките. Пускаме ги във врящ сироп, приготвен от захарта и водата. Варим ги 10 мин и оставяме да престоят 1 денонощие. На другия ден доваряваме. Малко преди да свалим конфитюра от огъня, добавяме лимонената киселина, а когато изстине – рома.

Мармалад от праскови

Прoдукти: праскови, захар
Нaчин на приготвяне: Избираме зрели праскови, почистваме ги от костилките и ги сваряваме с малко вода. Пасираме. На 1 кг каша добавяме 500 г захар. Варим мармалада, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъното на съда. След като изстине насипваме в буркани.

Мармалад от праскови и сливи

Прoдукти: 7 кг сливи, 3 кг праскови, 4 кг захар
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете, сваряваме ги поотделно и ги смиламе с месомелачка. Пасираме. Варим двете каши заедно, като добавяме захарта. Варим, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъното на съда.

Желе от праскови

Прoдукти: 2,5 кг праскови, 700 г захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките. Сипваме вода, колкото да ги покрие, и варим, докато променят цвета си. Пасираме плодовете и прецеждаме сока. Варим го със захарта, докато няколко капки от сиропа, поставени върху суха чиния не се разливат. Прибавяме лимонената киселина и варим още няколко минути. Насипваме желето горещо в сухи буркани и ги затваряме веднага.

Желе от касис, портокали и праскови

Прoдукти: 2 кг касис, 600 г праскови, 5 портокала, 800 г захар, 2 л вода
Нaчин на приготвяне: Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа. Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин. Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.

Нектар от праскови

Прoдукти: добре узрели праскови, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките и ги смиламе през машинка, която да отделя люспите. Изсипваме в дълбок съд и наливаме вода, докато получим желаната гъстота. На 1 л нектар сипваме 350 г захар. Разбъркваме до разтваряне на захарта, наливаме в бутилки и стерилизираме 5 мин.

Сироп от праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 1 кг захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете. Ако те са сладки, ги начукваме и ги прибавяме към плодовете. Наръсваме прасковите със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме и варим сиропа на силен огън до сгъстяване. Прибавяме лимонената киселина и варим още 5 мин. Наливаме сиропа горещ в бутилки и го съхраняваме на хладно.

Ликьор от прасковени костилки

Прoдукти: прасковени костилки, вода, захар, ракия или спирт
Нaчин на приготвяне: Начукваме костилките на прасковите и заедно с ядките ги насипваме в бутилка с широко гърло. Напълваме с алкохол, разреден с равно количество вода. След два месеца прецеждаме течността и добавяме захар – от 100 до 500 г според вкуса. Филтрираме течността неколкократно до пълното й избистряне.

Ликьор от праскови

Прoдукти: 1 л силна ракия, 1 кг праскови, 1 л гъст захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели праскови, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Слагаме нарязаните праскови в стъклен съд, заливаме с ракията и оставяме да престоят на слънце 1 месец. След това прецеждаме, смесваме със захарния сироп и отново прецеждаме през гъста марля. Наливаме в бутилки и оставяме на тъмно и хладно място за 6 месеца.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ГОДЖИ БЕРИ има уникални свойства!

Според китайската медицина, годжи бери (лициум, мерджан) е плод, който е сладък на вкус и с неутрален характер; влияe на дробовете, бъбречните канали и засилва Ин енергията. Плодовете могат да се ядат...

Дизайнът на малката градина

За да се овладее пространството на малката градина, е необходимо майсторство и креативно творческо виждане. В същност малкото пространство има няколко преимущества, които не са характерни за голямата ...

Пролетни баници

Клин със спанак Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 кг спанак, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. ориз, 250 г натрошено сирене, 7 яйца, сол. Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, 1/2ч.л. сол, 1...

Как да сготвим равиоли

Вегетариански равиоли Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 3 яйца, 1 к.ч. вода, 1 щипка червен пипер, 1 щипка сол; зa плънката: 100 г натрошено сирене, 1 яйце, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, 1 с.л. галет...

Начало