Още рецепти » Спаначени супи

 Спаначени супи

Супа от спанак

Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 1 морков, 3 с.л. олио, 25 г краве масло, 1 к.ч. ориз, 2 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, 6 ч.ч. вода, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно моркова и лука и ги задушаваме до омекване в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме ситно нарязания спанак заливаме с предварително загрятата вода и се варим 10 мин. Прибавяме ориза и нарязаните на кубчета домати. Посоляваме и доваряме супата. Накрая подправяме с маслото, сваляме от огъня и застройваме с варена застройка от брашното, киселото мляко и яйцето. Поднасяме супата, поръсена с черен пипер и джоджен.
Застроиката приготвяме като разбиваме яйцето заедно с киселото мляко и брашното. Разреждаме с част от супата и загряваме на огъня при непрекъснато бъркане. След това постепенно сипваме в тенджерата като непрекъснато разбъркваме супата.

Спаначена чорба

Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2-3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме спанака. Нарязваме го на лентички и го задушаваме в олиото заедно със ситно нарязания лук. Щом поомекне, прибавяме брашното, размито в малко вода, наливаме 1 л топла вода и посоляваме. Захлупваме тенджерата и варим на умерен огън, докато спанакът омекне напълно. Накрая застройваме с разбитите в киселото мляко яйца, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме.

Спаначена кремсупа

Прoдукти: 1 кг спанак, 1,5 л зеленчуков бульон от кубче, 2-3 с.л. масло, 3 с.л. равни брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме спанака, магданоза и джоджена, заливаме ги с 1 ч.ч. прясно мляко и оставяме 20 минути на огъня да се задушат и омекнат съвсем. Изсипваме ги в гевгир и претриваме или разбиваме с миксер. Към полученото пюре наливаме зеленчуковия бульон и посоляваме на вкус. В сгорещеното масло изпържваме брашното, разреждаме с останалото прясно мляко и прибавяме към другата част от супата. Слагаме всичко на огъня да кипне. След 5-6 минути сваляме супата. Поднасяме я с изпържени хлебни хапки или с по 1/2 варено яйце.

Агнешка чорба със спанак

Прoдукти: 500 г агнешко месо, 250 г спанак, 1 връзка пресен лук, 1 к.ч. ориз, 2-3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 8-10 зърна черен пипер, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1-2 жълтъка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета и го запържваме в сгорещеното олио. Като се позачерви, посоляваме и прибавяме ситно нарязаните спанак и пресен лук. Позапържваме и тях, поръсваме с червен пипер и заливаме с 6-7 ч.ч. топла вода. Като възври чорбата, прибавяме ориза и черния пипер. Преди да свалим от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз. Застройваме готовата супа с разбитите в киселото мляко жълтъци.

Супа от спанак с картофи

Прoдукти: 300-400 г спанак, 2-3 картофа, 2 глави лук, 2-3 с.л. олио, 30 г краве масло, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ситно и го задушаваме в олиото. Наливаме 1 ч.ч. гореща посолена вода, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, прибавяме нарязания на ивички спанак и разтопеното масло. Сипваме 4 ч.ч. гореща вода и доваряваме супата. При поднасяне във всяка чиния слагаме по 1 с.л. кисело мляко.

Спанакова бурания

Прoдукти: 700-800 г спанак, 2-3 глави лук, 2-3 с.л. олио, 1 глава чесън, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. брашно, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме в сгорещеното олио ситно нарязания лук до омекване, прибавяме брашното, разбъркваме и поръсваме червения пипер. Отделно запарваме спанака във вряща подсолена вода. Изцеждаме, нарязваме го на ивички и го прибавяме към запръжката. Заливаме всичко с 4-5 ч. ч гореща вода, прибавяме счукания чесън и оставяме да уври.

Спаначена супа с фиде

Прoдукти: 500 г спанак, 2 глави лук, 1 шепа натрошено фиде, 6-7 ч.ч. вода, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака, прибавяме ситно нарязания лук, заливаме с гореща подсолена вода и варим на умерен огън. Щом спанакът поомекне, прибавяме фидето и варим още 10 мин. Подправяме готовата супа с лимонов сок и черен пипер.

Млечна супа със спанак

Прoдукти: 500 г спанак, 60 г краве масло, 4 ч.ч. прясно мляко, 30 г брашно, 150 г заквасена сметана, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака и го сипваме в малко количество вряща подсолена вода. Задушаваме, докато омекне, и го пасираме. Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното и я сипваме при спанака заедно с горещото мляко. Подправяме с черен пипер и сол и застройваме с разбитата сметана. Поднасяме супата с препечени хлебни кубчета.

Спаначена чорба с прясно мляко

Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. прясно мляко, 2 твърдо сварени яйца, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ивички и го пускаме в 1 л вряща вода заедно със ситно нарязания лук. Когато спанакът омекне, прибавяме брашното, което предварително сме запържили в сгорещеното олио. Варим още 5-6 мин и сипваме разтопеното масло заедно с прясното мляко. Поднасяме супата, като във всяка чиния слагаме по малко от нарязаните на кубчета яйца и поръсваме с наситнен магданоз.

Спаначена супа с кайма

Прoдукти: 150 г кайма (смес), 500 г спанак, 1 ч. л. сол, 1 с. л. олио, 2 щипки смлян джинджифил, щипка счукан анасон
Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджера 2 л вода. Замесваме каймата с джинджифила, анасона и малко сол (ако каймата е готова, внимавайте със солта!). Сипваме малко топла вода, за да стане каймата по-пухкава. От каймата оформяме 15-20 топчета. Нарязваме почистения и измит спанак на едро, бланшираме го в кипящата вода, която редуваме със студена няколко пъти, докато спанакът смени цвета си и стане тъмнозелен. Изваждаме спанака от врящата вода и пускаме едно по едно топчетата от каймата в нея. Варим на силен котлон около 20 мин. Прибавяме и спанака, олиото и още сол, ако е нужно, и варим още 10 мин. Готовата супа пресипваме в супник и я сервираме гореща.

Супа от спанак с кускус

Прoдукти: 500 г спанак, 3 стръка пресен лук, 1 к.ч. кускус, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 6 ч.ч. вода, 1 яйце, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака и лука. Задушаваме ги до омекване в олиото, към което сме добавили 1 с.л. вода. После заливаме с горещата вода, посоляваме и оставяме супата да заври. Прибавяме кускуса, а след като той се свари добавяме млякото и маслото. Отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Преди поднасяне поръсваме с настъргания кашкавал и черен пипер на вкус.

Спаначена супа със жълтък

Прoдукти: 300 г спанак, 4 ч.ч. костен бульон, 50 г краве масло, 1 жълтък, 200 г заквасена сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака, сипваме го в разтопеното масло и задушаваме 7-8 мин. Наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и варим още 5-6 мин. Прибавяме разбития със сметаната жълтък, поръсваме с наситнен магданоз и поднасяме.

Крем супа асорти

Прoдукти: 500 г спанак, 150 г масло, 1 глава лук, 50 г брашно, 3 жълтъка, 1 морков, 1 парче целина, 2 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. мляко, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и попарваме спанака. Загряваме маслото и запържваме в него ситно нарязаните лук, морков и целина. Наливаме 3-4 ч.ч. топла вода и варим десетина минути. После подправяме с черен пипер и сол и прецеждаме супата. Прибавяме накълцания спанак и доваряваме супата. Накрая подправяме с разбитите в млякото жълтъци и поръсваме с настърган кашкавал. Отделно поднасяме сварените яйца, нарязани на осминки.

Тосканска супа

Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук (1 стрък праз), 1-2 с.л. зехтин, 1 л месен бульон, 1 к.ч. прясно мляко, 1-2 с.л. краве масло, 1 жълтък, индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане златист, наливаме бульона и млякото. Добавяме нарязания спанак и варим още 5-6 мин. После прецеждаме спанака, пасираме и го връщаме в супата. Добяме маслото и застройваме с жълтъка. Едва накрая слагаме подправките.

Спаначена чорба с картофени галушки

Прoдукти: 500 г спанак, 3-4 с.л. олио, 2-3 стръка пресен лук, 2-3 картофа, 30 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на ситно. Слагаме го в тенджера със сгорещеното олио и задушаваме заедно със ситно нарязания пресен лук. Когато се поизпари водата и спанакът омекне, посоляваме и наливаме 7-8 ч.ч. вода. Оставяме чорбата да ври на умерен огън. Отделно сваряваме картофите и докато са още горещи ги обелваме и намачкваме с вилица. Посоляваме, прибавяме маслото, 1 яйце и толкова брашно, че да получим гъста смес. Когато спанакът е почти сварен, гребваме с чаена лъжичка от картофената смес и пускаме във врящата чорба. Отначало пускаме 1-2 галушки, ако се разсипят в чорбата, прибавяме още брашно към картофите. Варим чорбата, докато галушките изплуват на повърхността. Тогава застройваме с разбитото с киселото мляко яйце и отстраняваме от огъня.

Спаначена супа с месо

Прoдукти: 500 г кости за бульон, 300 г крехко агнешко месо, 3 ч.ч. ситно нарязан спанак, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2 с.л. ориз, 4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го слагаме в тенджерата заедно с костите. Наливаме 6-7 ч.ч. студена вода и варим, докато поомекне. Прецеждаме бульона и връщаме месото в него. Отделно задушаваме в маслото ситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязаните спанак и чесън и продължаваме да задушаваме още 5 мин. След това сипваме спанака в супата. Щом заври, прибавяме ориза. Накрая сипваме размитото с малко топла вода брашно, посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня.

Супа от агнешка глава със спанак

Прoдукти: 1 агнешка глава, 500 г спанак, 1 връзка зелен лук, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме агнешката глава да се вари в 2 л подсолена вода. След като се посвари, изваждаме главата, обезкостяваме и връщаме месото в тенджерата. Прибавяме нарязания спанак. Отделно в сгорещеното олио запържваме ситно нарязания пресен лук. Когато лукът се позачерви, прибавяме брашното, а като се позапържи и то, поръсваме с червен пипер и изсипваме в супата. Оставяме да поври 15 мин, сваляме от огъня, поръсваме със ситно нарязан магданоз и застройваме с яйцата, разбити в киселото мляко.

Супа от пъстърва със спанак

Прoдукти: 500 г пъстърва, 500 г спанак, 1-2 домата, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. препечено брашно, половин пакетче краве масло, 1 парче корен от хрян, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака на дребно. Сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме рибата на кубчета и слагаме да се вари в спаначения бульон заедно с настъргания лук и обелените и ситно нарязани домати. Когато рибата омекне, прибавяме доматеното пюре, размито с малко топла вода и сварения спанак. Доваряваме супата още 5-6 мин, сгъстяваме я с препеченото брашно, размито с малко топла вода, посоляваме и подправяме с настъргания хрян и препърженото масло.

Зелена супа с печурки

Прoдукти: 500 г спанак, 150 г киселец, 1 стрък праз, 200 г пресни печурки, 50 г ориз, 1 с.л. брашно, 1 с.л. червен пипер, 2 с.л. олио, 1 яйце, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме спанака, киселеца и праза ги заливаме с 5-6 ч.ч. вряща вода. Прибавяме ориза и варим на умерен огън. Нарязваме гъбите на филийки, задушаваме ги в олиото и малко вода и ги прибавяме към омекналите зеленчуци. Посоляваме и доваряваме супата. Запържваме брашното и червения пипер в сгорещеното олио и сипваме запръжката в тенджерата. Накрая смесваме разбитото яйце с малко бульон и добавяме застройката към супата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Децата и играчките за възрастни

Ние всички поощряваме в своите деца стремежа по-скоро да пораснат, да станат самостоятелни. И им купуваме играчки за възрастни, водим ги на ресторанти… Не е ли още рано за това? Всяко дете няма ...

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

Направете си каскада от ягоди

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и впечатляват с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с б...

Засадете лешник в градината си

Едно от най-противоречивите като културно овощно растение е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство...

Начало