Още рецепти » Как да сготвим талиатели

 Как да сготвим талиатели

Талиатели огретен

Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. настърган пармезан, 1 с.л. ситно нарязан лук, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в половината от мазнината заедно с каймата. Щом каймата се запържи, наливаме виното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Когато течността се поизпари, прибавяме доматения сок и оставяме сместа да ври 45 мин на тих огън. Изчакваме да изстине и добавяме разбитите яйца и наситнения магданоз. Отделно сваряваме пастата в голямо количество подсолена вода. След това я отцеждаме и запържваме с останалия зехтин. Покриваме дъното на намаслена тавичка с половината талиатели, отгоре разстиламе половината кайма и поръсваме с половината пармезан. Покриваме с остатъка от пастата, разстиламе отгоре другата кайма и заливаме със смес от сметаната и останалия пармезан. Печем 15-20 мин във фурна, загрята до 200°С.

Талиатели с гъби

Прoдукти: 260 г талиатели, 300 г гъби, 200 мл сметана, 50 мл прясно мляко, 15 г масло, 1 кубче пилешки бульон, 1 ч.л. остра горчица, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шапките на гъбите на по-големи парчета и ги пържим в сгорещената мазнина 5-6 мин на силен котлон, като бъркаме непрекъснато. Подправяме със сол и черен пипер. Смесваме сметаната, млякото и горчицата. Подправяме със сол, черен пипер и стрития бульон и загряваме. Прибавяме в топлата смес гъбите и ситно нарязания магданоз. Свъряваме талиателите в кипяща подсолена вода, отцеждаме и топли ги объркваме с гъбената смес. Гарнираме с пюре от ябълки и портокали.

Талиатели с мак

Прoдукти: 260 г талятели, 100 г краве масло, 75 г маково семе, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пастата в подсолена вряща вода, отцеждаме и я връщаме на топлия котлон. Слагаме повече от половината масло, посоляваме и бъркаме, докато маслото се разтопи. Сгорещяваме останалото масло и на умерен котлон пържим 3-4 мин маковото семена. Разпределяме пастата в топли чинии и отгоре поливаме с изпържения мак.

Талиатели с картофи

Прoдукти: 400 г талиатели, 2 големи картофа, 2 с.л. ядки /орехи, лешници или бадеми/, 100 г настърган кашкавал, 3-4 с.л. зехтин, 1-2 скилидки чесън, 1-2 стръка босилек, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно босилека, чесъна, магданоза и ядките. Счукваме всичко в хаванче. Добавяме зехтина и настъргания кашкавал. Подправяме с черен пипер и сол и разбъркваме много добре. Обелваме картофите, нарязваме ги на осминки и ги варим в подсолена вода. След 5 мин добавяме талиателите и варим заедно 10-15 мин. Отцеждаме и разбъркваме с приготвения сос. Украсяваме с клончета босилек.

Талиатели със сметанов сос

Прoдукти: 400 г талиатели, 100 г пушени гърди, 1 с.л. зехтин, 1 ч.ч. сладка сметана, 100 г настърган кашкавал, 1 ч.л. майорана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме талиателите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме гърдите на кубченца и ги запържваме в сгорещения зехтин. В друг съд загряваме сметаната и сипваме в нея настъргания кашкавал. Бъркаме, докато се разтопи. Добавяме пушените гърди и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Разпределяме талиателите в чинии за сервиране, заливаме със сметанов сос и поръсваме с майорана.

Талиатели с чери доматчета

Прoдукти: 1 пакет талиатели, 300 г чери доматчета, 4-5 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. балсамов оцет, 1 шепа листа от пресен босилек, черен пипер, сол, настърган пармезан.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматчетата и ги разрязваме на половинки. Смесваме ги с нарязания на филийки и овкусяваме с оцет, зехтин, черен пипер и сол. Разстиламе сместа върху хартия за печене и печем 30 мин във фурна, загрята до 200 градуса. Сваряваме пастата в подсолена вода и я отцеждаме. Прибавяме доматчетата, разбъркваме, поръсваме с накъсани листенца босилек и настърган пармезан и сервираме.

Талиатели с пилешко и бекон

Прoдукти: 400 г талиатели (1 пакет), 4 броя пилешки гърди без кожа, 200 г бекон, 200 г замразен грах, 8 с.л. сухо бяло вино, 2 с.л. зехтин, 10 с.л. готварска сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме зехтина в тиган с дебело дъно и сипваме нарязаните на кубчета пилешко и бекон. Пържим на силен огън 4-5 мин. като разбъркваме. Наливаме виното и кипваме на силен огън. Варим, докато течността изври. Прибавяме размразения грах и сметаната и готвим още 3-4 мин. Сваряваме пастата в подсолена вода, отцеждаме и я изсипваме в тигана при месото. Разбъркваме, загряваме 2-3 мин и сервираме веднага.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Заемайте се вече с пролетните цветя

Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в...

Грижи за детската кожа

Младите майки трудно устояват на разнообразната бебешка и детска козметика, която залива пазара. Все пак нуждае ли се от нея невръстната кожа? Отговорът е: „да" между 0 и 3 години, „не" межд...

Помогнете на несръчните

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Начало