Още рецепти » Супи с топчета

 Супи с топчета

Супа топчета по селски

Прoдукти: 300 г кайма /смес/, 1 главичка лук, 1 к.ч. ориз, 100 г краве масло, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 к.ч. кисело мляко, магданоз, черен пипер сол.
Нaчин на приготвяне: От каймата и настъргания лук, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз правим дребни топчета, които овалваме в брашното. Пущаме топчетата в 8 ч.ч. вряща подсолена вода. След около 20 мин прибавяме ориза и маслото и досваряваме супата. Застройваме я с яйцата и киселото мляко и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Доматена супа с месо

Прoдукти: 30-40 г краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. оризово брашно, 2 ч.ч. настъргани домати, 150-200 г кайма, 2 жълтъка, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, листа от целина, сол.
Нaчин на приготвяне: В половината от маслото и 2 с.л. вода задушаваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, доматите и 2 ч.ч. топла вода. Щом водата заври прибавяме каймата разделена на малки топчета. Варим супата 15-20 мин на умерен огън. Прибавяме ситно нарязани магданоз и целина и останалото масло. Сваляме от огъня и застройваме с жълтъците, разбити в прясното мляко.

Картофена супа с топчета

Прoдукти: 500 г картофи, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 по-голяма глава лук, 2-3 домата, 1/2к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите, целината и пащърнака на кубчета и леко ги запържваме в сгорещеното олио заедно с половината от ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре и задушаваме сместа. Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипяща подсолена вода /или костен бульон/. Кипваме, прибавяме задушените корени и варим 15-20 мин. Отделно омесваме каймата с яйцето, останалия лук и сол на вкус. Оформяме малки топчета и ги сваряваме отделно в подсолена вода /или костен бульон/. Пускаме сварените топчета в супата и доваряваме още 5-6 мин. Към края на варенето прибавяме нарязаните на филийки домати и посоляваме. Поднасяме супата, поръсена със ситно нарязан магданоз.

Супа от карфиол с месо

Прoдукти: 250 г кайма /смес/, половин главичка карфиол, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 жълтък, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 л костен или месен бульон, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички и го варим в бульона, към който сме прибавили прясното мляко. Когато поомекне, го изваждаме и го разбиваме на пюре. Запържваме брашното в маслото, разреждаме го с бульона, връщаме пасирания карфиол и слагаме супата на огъня. Щом заври пущаме малки топчета, които сме приготвили от каймата, яйцето, черен пипер и сол. Варим 20-30 мин. Посоляваме и застройваме с разбития в киселото мляко жълтък. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Супа топчета

Прoдукти: 250 г кайма, 1/2 к.ч. олио, 1 к.ч. ориз, 1 яйце, 1 главичка лук, 1 морков, 2 с.л. брашно, 1 л вода, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 домата, 1 корен магданоз, листа от магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с малко ориз, малко ситно нарязан лук, белтъка от яйцето, черен пипер и сол. От сместа оформяме малки топчета, които овалваме в брашно и пускаме във врящата подсолена вода, в която слагаме и дребно нарязаните морков и магданозен корен, мазнината и останалата част от дребно нарязания лук. Варим на умерен огън и след 20 мин прибавяме обелените и дребно нарязани домати и останалата част от ориза. Варим още 10-15 мин и застройваме супата с варена застройка от киселото мляко, 1 с.л. брашно и жълтъка. Поднасяме я поръсена със ситно нарязан магданоз.

Супа от рибени топчета

Прoдукти: 200 г филе от риба, 50 г шунка, 50 г по-тлъста кайма, 100 г спанак, 2-3 белтъка, 1 с.л. бяло вино, половин глава лук, 1 л бульон, 1 ч.ч. вода, 1 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме рибеното филе през месомелачка. Добавяме каймата, малко вино, белтъците и сол. Разбъркваме много добре и прибавяме нарязаната на много дребни кубчета шунка. Оформяме топчета с големината на орех. Нарязваме спанака на ивички, а лука на дребно. Сипваме в тенджера бульона и водата, добавяме малко вино и сол и загряваме. След като водата кипне слагаме рибените топчета, лука и спанака. Оставяме супата да ври на слаб огън, докато се сварят топчетата.

Спаначена супа с кайма

Прoдукти: 150 г кайма (смес), 500 г спанак, 1 ч. л. сол, 1 с. л. олио, 2 щипки смлян джинджифил, щипка счукан анасон
Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджера 2 л вода. Замесваме каймата с джинджифила, анасона и малко сол (ако каймата е готова, внимавайте със солта!). Сипваме малко топла вода, за да стане каймата по-пухкава. От каймата оформяме 15-20 топчета. Нарязваме почистения и измит спанак на едро, бланшираме го в кипящата вода, която редуваме със студена няколко пъти, докато спанакът смени цвета си и стане тъмнозелен. Изваждаме спанака от врящата вода и пускаме едно по едно топчетата от каймата в нея. Варим на силен котлон около 20 мин. Прибавяме и спанака, олиото и още сол, ако е нужно, и варим още 10 мин. Готовата супа пресипваме в супник и я сервираме гореща.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Умеем ли да разговаряме с децата си

Отношенията родители - деца невинаги са лесни. Повечето възрастни смятат, че малчуганите не се интересуват от мнението им и правят точно обратното на това, което се иска от тях. Наследниците им пък се...

Мураята цъфти до края на януари

Пренесени от районите на тропическа Африка - остров Мадагаскар, тези многогодишни храстчета са отличен материал за отглеждане в саксии. Удължено-елиптичните листа са от 5 до 8 см дълги. Те са леко пок...

Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Начало