Още рецепти » Предястия с шунка

 Предястия с шунка

Мус от шунка

Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в 20-25 г от маслото и разреждаме с прясното мляко. Прекарваме шунката през месомелачка и я смесваме с приготвения сос. Прибавяме сметаната, останалото масло, разбито на крем, коняка, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус и разбъркваме.

Пастет от телешко месо и шунка

Прoдукти: 400 г телешко месо, 150 г шунка, 2 с.л. брашно, 1-2 стръка зелен лук, 40 г маргарин, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме месото и го задушаваме на умерен огън, докато омекне напълно. Изчакваме да изстине и заедно с шунката го прекарваме през месомелачка. Сипваме брашното в соса от задушаването и при постоянно бъркане варим, докато се сгъсти. Щом сосът изстине, прибавяме каймата, маргарина и ситно нарязания лук. Опитваме на сол и разбъркваме.

Хайвер от шунка

Прoдукти: 300 г шунка, 1 твърдо сварено яйце, 80 г маргарин, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме шунката през месомелачка и я смесваме с маргарина. Прибавяме ситно нарязаното яйце, посоляваме и разбъркваме. Накрая поръсваме 1 с.л. ситно нарязан магданоз и отново разбъркваме.

Коктейл от гъби

Прoдукти: 600 г стерилизирани гъби, 100 г шунка, 100 г зелена салата, 300 г сметана, 1 лимон, 60 г кетчуп, 2 г черен пипер, 2 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Объркваме сметаната и кетчупа в купа. Прибавяме нарязаните на ивички гъби, нарязаната на кубчета шунка, солта и черния пипер. Разбъркваме сместа и я разпределяме в чаши за шампанско. Отгоре шприцоваме сметана и гарнираме с резенчета гъби и лимон.

Чешки коктейл

Прoдукти: 150 г шунка, 100 г кисели краставички, 1 твърдо сварено яйце, половин ябълка, половин прясна или стерилизирана капия, 80 г майонеза, 1-2 с.л. кетчуп, 3 с.л. разбита сметана, лимонов сок, лют червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката, краставичките, яйцето, капията и ябълката на дребни кубченца. Разреждаме майонезата с лимонов сок и кетчуп, прибавяме сол, червен пипер и накрая сметаната. Заливаме приготвените продукти с получената смес, разбъркваме леко и подреждаме в 4 високи чаши. Охлаждаме коктейла около 15 минути и преди поднасяне украсяваме със стръкчета магданоз.

Охлювчета от шунка

Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пухкава пяна заедно със ситно нарязания магданоз. Прибавяме ситно настъргания хрян, посоляваме на вкус и разбъркваме. Разпределяме сместа върху резените шунка и я разстиламе на равномерен пласт. Увиваме шунката на рула, които нарязваме на парченца с дължина 1-2 см. Забождаме охлювчетата с клечки за зъби и ги подреждаме в широка чиния за сервиране.

Пълнен кашкавал

Прoдукти: 500 г по-мек кашкавал, 2-3 с.л. краве масло, 1 глава лук, 4-5 изпечени червени чушки, 150 г гъби, 250 г шунка, 100 г бекон, магданоз, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките и лука на ситно. Бекона и шунката нарязваме на малки кубчета. Нарязваме шапчиците на гъбите, на филийки. Сгорещяваме мазнината и задушаваме в нея последователно лука, чушките, гъбите, шунката и бекона. Подправяме със сол, черен пипер и магданоз. Разбъркваме. Оформяме кашкавала на правоъгълно парче, топваме го в гореща вода и щом омекне, го разточваме на тънка кора. Слагаме го върху домакинско фолио, разпределяме отгоре плънката и навиваме на стегнато руло. Завързваме с конец и наръсваме със смес от черен и червен пипер. По желание в тази смес може да сложим и счукан ким. Увиваме във фолиото и слагаме в хладилник да се стегне. При сервиране нарязваме рулото на тънки филийки.

Рулади от шунка

Прoдукти: 8 тънки филийки шунка, 1 1/2 к.ч. сметана, 3-4 с.л. настърган хрян, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме охладената сметана на гъст крем, посоляваме и размесваме с настъргания хрян. Намазваме филийките шунка с така приготвената смес и ги навиваме на рулца. Слагаме в хладилника за 15-20 мин и поднасяме веднага.

Руладини от шунка

Прoдукти: 250 г шунка, 250 г сирене, 3 с.л. прясно мляко, 2 с.л. настърган хрян, 2 стръка пресен лук, черен и червен пипер, листа от зелена салата, сол.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето на ситно и го смесваме с млякото, настъргания хрян и ситно нарязания лук. Подправяме с черен и червен пипер на вкус и, ако е необходимо, добавяме малко сол. Нарязваме шунката на тънки филийки, които намазваме с дебел пласт от приготвената смес и увиваме стегнато на руладини. Оставяме руладините в хладилник, за да се стегнат добре, и след това ги поднасяме върху листа от зелена салата.

Рулца от шунка с раци

Прoдукти: 200 г шунка, 150 г рачешко месо от консерва, 1 червена чушка, резен ананас, 3 с.л. майонеза, 1 с.л. кисело мляко, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рачешкото месо, ананаса и чушката на дребно. Смесваме ги и подправяме с майонезата, разбъркана с киселото мляко, поръсваме с черен пипер. Нарязваме шунката на листове и във всеки слагаме по малко от майонезената смес и завиваме на рулца, които защипваме с клечки за зъби.

Рулца от шунка със сирене “Камамбер”

Прoдукти: 4 тънки филийки шунка, 250 г сирене “Камамбер”, 1 щипка стрит розмарин, 35 г спанак, 2-3 стръка магданоз, 2 щипки бял пипер, 1 щипка стрит босилек.
Нaчин на приготвяне: Попарваме спанака във вряща вода, отцеждаме и го претриваме на пюре. С пасатор обработваме подправките, спаначеното пюре и ситно нарязаното сирене, докато получим гладка каша. Намазваме с тази каша филийките от шунка и ги навиваме на рулца. Завързваме рулцата на няколко места и ги оставяме да престоят няколко часа в хладилник. Непосредствено преди сервиране с помощта на остър нож ги нарязваме на филийки.

Смокини с шунка

Прoдукти: 30 г краве масло, 3-4 с.л. акациев мед,1 с.л. оцет от бяло вино, 2 с.л. вино мускат, 12-14 добре узрели смокини (може и сушени), 12-14 парчета шунка.
Нaчин на приготвяне: Затопляме фурната на 180 градуса. Разтопяваме маслото в тавичка на среден огън и прибавяме меда, оцета и виното. Оставяме да заври около минута и отстраняваме от огъня. Разрязваме смокините на четири и редим в тавичка. Върху тях изсипваме медната смес. Слагаме за 5 минути във фурната. Изваждаме и охлаждаме на стайна температура. Всяко парче смокиня увиваме в парче шунка.

Пълнени франзели

Прoдукти: 2 франзели, 150 г шунка, 250 г масло, 150 г варен език, 150 г кисели краставички, 3-4 твърдо сварени яйца, 1 ч.л. горчица, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна. Посоляваме. Разрязваме напречно франзелите, издълбаваме ги и ги намазваме отвътре с масло. Наситняваме езика и шунката, а краставичките и яйцата нарязваме на малки кубчета. Смесваме всички продукти с остатъка от маслото, слагаме горчицата и подправяме със сол и черен пипер. Пълним с тази смес франзелите, завиваме ги в тензух и ги прибираме в хладилника за 1-2 часа.

Пълнени краставички

Прoдукти: 1 буркан стерилизирани краставички, 5 твърдо сварени яйца, 100 г шунка, 2 сварени моркова, 2 сварени картофа, 1 к.ч. кисело мляко, 1 глава лук, 10 маслини, копър, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме краставичките по дължина, почти до края, като семенната част издълбаваме с лъжичка. Отделно претриваме с вилица 4 жълтъка и ги смесваме с киселото мляко. Към тях прибавяме дребно нарязаните моркови и картофи, белтъците, наситнените копър и лук, черен пипер, индийско орехче и сол на вкус. С тази смес пълним краставичките. Поднасяме ги гарнирани с фунийки от шунката, част от останалото яйце, маслини и копър.

Тестено предястие с шунка

Прoдукти: 150 г брашно, 1 с.л. олио, 1 с.л. галета, 1 с.л. лимонов сок, 3 яйца, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. суха мая, 1 ч.ч. вода, 200 г шунка, 100 г кашкавал, 100 г краве масло, 1 стрък праз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода, разбъркваме я със захарта и малко брашно и я оставяме да втаса. От останалото брашно, олиото, 1 ч.л. сол, лимоновия сок, втасалата мая, половин яйце и водата омесваме средно твърдо тесто. Разточваме тестото на кора и я слагаме в тавичка, като намазваме кората отгоре и отдолу с половината разтопено масло. Леко я запичаме и я оставяме да изстине. Нарязваме на ситно праза и го задушаваме в останалото масло. Поръсваме изстиналата кора с галета и разстиламе върху нея смес от задушения праз, ситно нарязаната шунка, останалите яйца, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Запичаме отново във фурната. Нарязваме готовото предястие на квадрати или триъгълници.

Пълнени ябълки с шунка

Прoдукти: 4 големи ябълки, 1 по-малка глава червено цвекло, 1 глава лук, 2 стерилизирани краставички, 100 г шунка, 150 г майонеза, 3 с.л. водка, 1 с.л. горчица, 1 с.л. лимонов сок, 8 листа зелена салата, 100 г бита сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги разрязваме на половинки. Отстраняваме семките и ги издълбаваме, като издълбаната вътрешност нарязваме на кубчета. Сваряваме цвеклото, изчакваме да изстине в отварата, обелваме го и го нарязваме на кубчета. Шунката и краставичките също нарязваме на кубчета. Смесваме всички нарязани продукти, прибавяме водката, горчицата и лимоновия сок, подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Напълваме ябълките с така приготвената смес и ги подреждаме върху листата от салата. Украсяваме с бита сметана и стръкчета магданоз.

Пълнено червено цвекло

Прoдукти: 4 глави червено цвекло, 200 г шунка, 4 с.л. майонеза, 4 твърдо сварени яйца, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме цвеклото и го обелваме. Подрязваме го отдолу, за да стои хоризонтално, а отгоре издълбаваме вътрешността му и го посоляваме. Смесваме издълбаната вътрешност със ситно нарязаната шунка и 1 с.л. майонеза. Подправяме с черен пипер и сол и пълним цвеклото с тази смес. След това заливаме с останалата майонеза, разредена с лимоновия сок и малко вода. Гарнираме наоколо с нарязаните на кръгчета яйца.

Пълнени яйца с мус от шунка

Прoдукти: 6 твърдо сварени яйца, 100 г шунка, 100 г гъст сос Бешамел, 4 с.л. коняк, 400 г руска салата, 2 сварени моркова, 5-6 маслини, 1 изпечена чушка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме яйцата и ги нарязваме по дължина на половинки, изваждаме жълтъците и ги размачкваме. Смиламе шунката с месомелачка. Прибавяме бешамеловия сос, коняка, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и прибавяме пасираните жълтъци. С приготвената смес пълним белтъците. Нареждаме яйцата в чинийки върху канапе от руска салата и украсяваме с клонки от магданоза, изчистените от костилките маслини, нарязаната на ивички чушка и нарязаните на кръгчета моркови.

Яйца, пълнени с шунка

Прoдукти: 5 твърдо сварени яйца, 100 г масло, 60 г сметана, 150 г шунка, черен пипер, маслини.
Нaчин на приготвяне: Обелваме яйцата и ги нарязваме по дължина. Разтриваме жълтъците и ги размесваме с размекнатото масло, ситно нарязаната шунка, разбитата сметана и черния пипер. Напълваме половинките белтъци и ги украсяваме с маслини.

Изискано предястие

Прoдукти: 600 г шунка, нарязана на филийки с дебелина 1.5 см, 50 г масло, 1 к.ч. кленов сироп, 60 г дижонска горчица, 200 г захар, 70 г горчица на прах, 25 г нишесте, 6 яйца, 250 мл ябълков оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Затопляме грила. Нареждаме шунката на скарата и отгоре я намазваме с кленовия сироп и разтопеното масло /вместо кленов сироп може да използвате течен карамел /. Печем 5 мин обръщаме парчетата, намазваме ги с мчасло, дижонска горчица и кленов сироп и печем още 3 мин. В купа смесваме захарта, горчицата на прах и нишестето. В друга купа разбиваме добре с миксер яйцата. Объркваме двете смеси , прибавяме оцета и изсипваме сместа в тенджерка с двойно дъно или правим водна баня. Варим соса 10 мин., като бъркаме непрекъснато. Слагаме шунката върху кухненска дъска, разрязваме всяко парче на четири, подреждаме в плато, заливаме със соса и сервираме това предястие горещо.

Пъстро предястие

Прoдукти: 4 домата, 4 малки краставици, 2 твърдо сварени яйца, 300 г шунка, 30-40 г краве масло, 1 к.ч. сварен ориз, 1 топло пушена риба, 1 майонеза, листа от зелена салата, лимонов сок, черен пипер, няколко листенца целина, сол.
Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачетата на доматите и ги издълбаваме. Пасираме рибата и я смесваме с по-голямата част от майонезата. С половината от тази смес напълваме доматите и ги захлупваме с капачетата. Обелваме краставиците и ги издълбаваме. Прибавяме към останалата смес от риба и майонеза ориза, разбъркваме и пълним краставиците с новополучената смес. Обелваме яйцата и ги разрязваме на половинки. Изваждаме жълтъците, натрошаваме ги и ги смесваме с разбитото на пяна масло, черен пипер и сол. С тази смес пълним белтъците. Нарязваме шунката на 5 филийки, като едната я нарязваме ситно. Нарязваме на ситно целината, смесваме я с останалата майонеза, ситно нарязаната шунка и лимонов сок. Разстиламе сместа върху филийките шунка, които навиваме на рулца. Нареждаме всичко в елипсовидна чиния върху листа от зелена салата и поднасяме.

Филийки от шунка

Прoдукти: 4 тънки филийки шунка, 20 г краве масло, 3-4 с.л. чернодробен пастет, 1 кисела краставичка, маслини, зелени листа от лук.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна, прибавяме пастета и ситно нарязаната краставичка и разбъркваме добре. Правим фунийки от шунката и ги пълним с приготвената смес. Подреждаме филийките в подходяща чиния и украсяваме с ивички от маслините и зеления лук.

Шунка със сметана

Прoдукти: 200 г сметана, 100 г отцедено кисело мляко, 200 г шунка, 2 кисели ябълки, 2 с.л. кетчуп, лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги нарязваме на кубчета. Нарязваме шунката на ситно и я смесваме с ябълките. Разпределяме сместа на дъното на 4 широки стъклени чаши. Отделно смесваме киселото мляко, сметаната, кетчуп, лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме сместа и с нея заливаме шунката и ябълките.

Желирана шунка

Прoдукти: 300 г шунка, 250 мл червено вино, 2 твърдо сварени яйца, 25 г желатин, 2 моркова, 2 червени мариновани пиперки, 2 кисели краставички, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме желатина в 250 мл студена вода. Прибавяме виното, черен пипер и сол на вкус. При непрекъснато бъркане загряваме течността, докато заври. Отстраняваме от огъня и оставяме желето да се охлади. Нарязваме шунката на малки кубчета. Сваряваме морковите в подсолена вода и ги нарязваме на тънки кръгчета. По същия начин нарязваме краставичките и пиперките. Изплакваме с вода кръгла къдрава форма за кекс и наливаме в нея малко от полутечното желе. Изчакваме десетина минути желето да стегне и нареждаме отгоре различни формички от яйцата, краставичките, морковите и пиперките. Заливаме с желето още един пласт с дебелина около 2 см. Нареждаме отгоре половината от шунката, а върху шунката – останалите зеленчуци. Покриваме с останалата шунка, заливаме с останалото желе и оставяме формата да престои 1 нощ на хладно. На следващия ден потапяме формата за кратко във вряща вода и объщаме желето в широка чиния за сервиране.

Мозайка от шунка

Прoдукти: 600-700 г шунка, 2-3 моркова, 200 г зелен фасул, 500 г желе /аспик/, 25 г желатин, 50 г стелиризирани гъби, 1-2 белтъка от твърдо сварени яйца, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Използваме остатъци от шунка, които нарязваме на малки кубчета. Прибавяме зеления фасул, нарязан на малки парченца, и морковите, нарязани на кубчета. Покриваме дъното на форма за ордьоври с част от полузамразеното желе. Когато желето се втвърди, разстиламе върху него нарязаните на кубчета стерилизирани гъби , част от морковите и зеления фасул и ситно нарязаните белтъци. Посоляваме леко и заливаме с останалото желе. Смесваме останалите с шунката, разстиламе ги върху желето, заливаме ги с разтворения във вода желатин и иставяме да желират. След това обръщаме формата в кръгла чиния. Украсяваме с клончета от магданоз.

Пикантна торта за мезе

Прoдукти: 200 г брашно, 150 г краве масло, 2 яйца, 1 бакпулвер, 1 с.л. прясно смлени корени за супа, черен и червен пипер, сол; зa плънката: 3 яйца, 3 с.л. кетчуп, 250 г ситно нарязана шунка, 1 ч.ч. изцедено кисело мляко, 2 с.л. нишесте, 1 глава лук, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме гладко тесто от маслото, брашното, яйцата, смлените корени за супа, бакпулвера, сол, черен и червен пипер. Оставяме го да престои около 30 мин и след това го разстиламе на дъното на намаслена форма за торта, като околовръст оставяме ръбче с височина 2 см. Отделно приготвяме плънка от разбитите яйца, кетчупа, ситно нарязаната шунка, лука, настърган на ренде, изцеденото кисело мляко, нишестето, ким и сол на вкус. Разстиламе плънката върху тестото и печем тортата в предварително загрята умерена фурна, като през първите 5-6 мин я покриваме с хартия.

Солена торта с варено месо

Прoдукти: 25 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладко прясно мляко, 550 г брашно, 1 пакетче разтопено краве масло, 4 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 150 г шунка, 100 г краве масло, 200 г варено свинско месо, 200 мл бульон от вареното месо, 30 мл олио, 2 глави лук, черен пипер; зa гарниране: 16 тънко изрязани филийки шунка, 1 твърдо сварено яйце, 1-2 кисели краставички, 1-2 с.л. галета, 700 г извара.
Нaчин на приготвяне: Размиваме в млякото с малко брашно и я оставяме да втаса. Омесваме тесто от брашното, втасалата мая, маслото, яйцата и солта. Оставяме го да втаса в намаслена форма за торта. После изпичаме блат в умерено загрята фурна и го оставяме да изстине. През това време шунката на дребни парченца и я размесваме с разбитото масло. Отделно нарязваме лука наситно и го изпържваме в олиото заедно с нарязаното на парченца месо. Разрязваме изстиналия блат хоризонтално на 3 пласта. Между първия и втория пласт разстиламе шунката, а между втория и третия – изпърженото месо. Заливаме тортата с бульона, който сме подправили с черен пипер. Оставяме я на хладно да стегне. После я намазваме с отварата, а отстрани покриваме с галетата. Украсяваме тортата в средата с резенчета от яйцето, наредени като цветче. Около тях нареждаме кръгчета от киселите краставички, а по края слагаме навитите на рулца филийки от шунката.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гарнирани пити (пици)

Пица “Маргарита” Прoдукти: 500 г готово тесто, 360 г домати, 2 скилидки чесън, 12 листенца пресен босилек, 180 г сирене “Моцарела”, 120 мл зехтин, захар, черен пипер, сол Нaчин на приготвян...

Градина без алергии

Контактът с природата е неизчерпаем източник на сили и добро настроение. Но прекараните часове в зелените покои на градината могат да бъдат опасни за много от нас. Зачервени и насълзени очи, парене и ...

Терасата става зелена стая за отдих

Обичам да си пия кафето на двора сред цветята, около мен да има много зеленина, а вечер да седя до късно в градината на свещи. Колко пъти сте чували съседките ви да мечтаят на глас. Не се отчайвайте, ...

Отгледайте си сами разсад за цветя

Времето на засяване на семената за разсад зависи от скоростта на развитие на растенията Най-ранният срок е средата на януари-началото на февруари, най-късният – края на април: • в средата н...

Начало