22.11.2017 година
Т
емата
 5007 |  0 
Бобени чорби
Боб чорба

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босилек, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме нова вода и варим първо на умерен, а след това на тих огън. След 1 час наливаме олиото и подправяме със сухите чубрица и джоджен. Когато бобът поомекне, посоляваме и прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните морков, целина и магданозен корен, както и цялата чушка. Малко преди да отстраним от огъна слагаме обелените и настъргани домати. Подправяме готовата чорба със ситно нарязани свежи подправки.

Боб чорба с цвекло и целина

Прoдукти: 150 г шарен боб, 1 глава червено цвекло, 1 малка главичка целина, 1 глава лук, 3 домата, 1 скилидка чесън, 4-5 пера зелен лук, 2 кубчета зеленчуков бульон, 25 г краве масло, магданоз, джоджен, сол.
Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме 1,5 л нова вода и възваряваме. Щом водата кипне, прибавяме кубчетата бульон и едро нарязаните цвекло и целина. Нарязваме лука на ситно и го запържваме разтопеното масло. Щом поомекне, прибавяме обелените и нарязани домати, захлупваме и задушаваме 20 мин. Изваждаме от супата омекналите цвекло и целина и ги пасираме заедно със задушените домати. Връщаме пюрето в тенжерата, добавяме счукания чесън, посоляваме и загряваме до кипваме. Сваляме супата от огъня и я оставяме да престои десетина минути. После поръсваме с наситнените магданоз, джоджен и лучени пера.

Зимна супа от фасул

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял фасул, 1 к.ч. ориз, 2 стръка праз, 2-3 с.л. олио, 3 ч.ч. зелев сок, 15-20 маслини, 1 с.л. червен пипер, сол.
Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода, след което го отцеждаме и сваряваме в малко количество вода. Поръсваме с олиото и червения пипер, наливаме зелевия сок и 4 ч.ч. прясна вода и кипваме на огъня. Прибавяме ориза, ситно нарязания праз и почистените от костилките маслини. Варим на умерен огън, докато ориза омекне. Накрая опитваме на сол и подправяме с черен пипер на вкус.

Люта боб чорба

Прoдукти: 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 2-3 домата, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 люти чушки, 3 с.л. олио, магданоз, джоджен, сол.
Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме 6-7 ч.ч. нова вода и го възваряваме на огъня. Щом кипне, сипваме мазнината, захлупваме и варим на тих огън. Когато бобът поомекне, прибавяме целите люти чушлета, както и ситно нарязаните лук, моркови и целина. Доваряваме на тих огън, като малко преди края добавяме ситно нарязаните домати, посоляваме и поръсваме с наситнени магданоз и джоджен.

Супа от зрял фасул с гъби

Прoдукти: 200 г зрял фасул, 200 г пресни гъби, 1 червена пиперка, 1 зелена пиперка, 3 моркова, 2 домата, 1 глава лук, 4-5 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 стръкче чубрица, девесил, магданоз, сол.
Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме, наливаме нова вода и варим на умерен огън. Щом поомекне прибавяме ситно нарязаните лук и моркови, а след десетина минути – нарязаните на малки парченца чушки и домати.
Нарязваме гъбите на филийки и ги запържваме в сгорещеното олио. Посоляваме, поръсваме червения пипер и брашното и разбъркваме. Разреждаме запръжката с малко бобена отвара и я сипваме в супата. Слагаме клончето чубрица, захлупваме и варим още 15 минути. Към края на варенето отстраняваме чубрицата, опитваме на сол и поръсваме с наситнените девесил и магданоз.

Мексиканска бобена супа

Прoдукти: 300 г зрял фасул (за предпочитане черен или кафяв), 1 глава лук, пресен джоджен, сол, 2 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. олио, 2 скилидки чесън.
Варим боба до пълно разваряване заедно с лука, нарязан на четири, скилидките чесън и джоджена. Когато стане готов, добавяме сол и пасираме.
В друг съд леко запържваме олиото и към него прибавяме пасирания боб. Варим още 10 минути на бавен огън. Сервираме в купички, украсен с малко сметана отгоре.

Македонска супа със зрял фасул и зеленчуци

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял фасул, 2 моркова, 1 тиквичка, 1 домат, 1 парче прясно зеле, 1 шепа коприва, 2-3 стръка пресен чесън, 4 с.л. зехтин, 1 щипка розмарин, сол.
Накисваме боба за една нощ в топла вода. На сутринта го изплакваме и го варим с 1 л прясна вода, докато омекне. Нарязваме морковите и чесъна на дребно и ги запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме обеления и настърган домат и посоляваме. Сипваме сместа при боба и варим десетина минути на тих огън. После прибавяме ситно нарязаната коприва, зелето – нарязано на ивички и нарязаната на кубчета тиквичка. Варин още десетина минути и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със стрит розмарин.

Френска супа с боб

Прoдукти: 400 г сварен бял боб (дребен), 1 тъмнозелена тиквичка, 100 г зелен фасул, 3-4 домата, 1 стрък праз, 2 скилидки чесън, 1 шепа натрошено фиде, 1-2 с.л. зехтин, 1,5 л зеленчуков бульон, 3 с.л. зелено песто, черен пипер, сол.
Нарязваме праза на ситно, тиквичката – на кубчета, а зеления фасул – на малки парченца. Счукваме чесъна и заедно с нарязаните зеленчуци го запържваме в сгорещената мазнина. Щом зарзаватът поомекне, сипваме горещия бульон и добавяме обелените и настъргани домати. Поръсваме с черен пипер и сол на вкус и варим на умерен огън. След десетина минути прибавяме отцедения фасул, натрошеното фиде и половината песто. Доваряваме супата, разливаме я в чиниите за сервиране и поръсваме отгоре с останалото песто.

Супа от зрял боб с масло

Прoдукти: 400 г зрял боб, 1 голям морков, 1 голяма глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 корен от магданоз, 1 с.л. доматено пюре, 60 г масло, 1 ч.ч. сметана, 2 жълтъка, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, сол
Киснатия 1 нощ в студена вода изчистен фасул изплакваме и отцеждаме. Варим го в тенджера под налягане с 3 ч.ч. вода на силен котлон. Щом винтилът започне да съска, намаляваме котлона и варим още 10 мин. Оставяме фасулът да изстине в тенджерата, изхвърляме му водата и наливаме 2 л чиста вода. Прибавяме нарязаните на ситно морков, лук, чесън и корен от магданоз, а също размитото в малко вода доматено пюре. Затваряме капака на тенджерата и варим още 30 мин, след като започне да съска. Изваждаме зеленчуците, пасираме ги, връщаме ги в боба и загряваме, без да позволяваме на супата да заври. Разбиваме жълтъците със сметаната и ги разбъркваме в супата. Сваляме тенджерата от котлона, посоляваме, прибавяме маслото и наръсваме с ароматните треви.

Млечна супа със зрял фасул и царевица

Прoдукти: 200 г сварен зрял фасул, 200 г царевица от консерва, 2 големи моркова, 2 картофа, 1 голяма глава лук, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 л прясно мляко, 50 г краве масло, магданоз, мащерка, черен пипер, сол.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме в разтопеното масло заедно с нарязаните на кубчета моркови. След 3-4 мин наливаме топлото мляко и бульона, разтворен в 2 ч.ч. гореща вода. Прибавяме отцедените фасул и царевица, нарязаните картофи и 1-2 щипки наситнена мащерка. Варим на тих огън, докато зеленчуците омекнат. Към края на варенето подправяме с черен пипер и сол на вкус. Поднасяме готовата супа поръсена със ситно нарязан магданоз.

Телешка супа с боб

Прoдукти: 500 г телешко месо, 250 г зрял боб, 1 морков, 1 по-голямо парче прясно зеле, 30 г краве масло, 1 дафинов лист, магданоз, чубрица, черен пипер, сол.
Нарязваме месото на хапки, заливаме с 2 л вода и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Варим на бавен огън, като периодично отпенваме. Щом месото помекне, прибавяме отцедения фасул, нарязания морков и дафиновия лист. Поръсваме със стрита чубрица и наситнен магданоз и варим още 2 часа. Слагаме нарязаното зеле и доваряваме супата, като към края на варенето добавяме бучката масло.

Боб чорба с агнешко месо

Прoдукти: 500 г агнешко месо, 1 ч.ч. стар боб, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 домат, 1-2 щипки червен пипер, магданоз, сол.
Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме, наливаме 6 ч.ч. прясна вода. Прибавяме нарязаното на хапки месо, както и ситно нарязаните лук, чесън, морков и домат. Варим чорбата на умерен огън, докато продуктите омекнат. Към края на варенето посоляваме и поръсваме с червения пипер и ситно нарязан магданоз.

Боб чорба с колбаси

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 40 г свинска мас, 1 к.ч. брашно, 100 г колбаси, 1 малка глава лук, черен и червен пипер, оцет, сол.
Накисваме боба за няколко часа в студена вода. Сваряваме го в същата вода. Изпържваме ситно нарязания лук в маста, поръсваме с брашното и правим светла запръжка. Сваляме от огъня, прибавяме червен пипер, наливаме веднага вода, разбъркваме и сваряваме. Прибавяме омекналия боб заедно с бульона, в който сме го варили, колбасите, нарязани на колелца, и варим още малко. Посоляваме, подкиселяваме, поръсваме с черен пипер и възваряваме.

Бобена чорба с пушен бут

Прoдукти: 200 г зрял фасул, 200 г пушен бут, 1 малък морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 2-3 с.л. мазнина, 2-3 с.л. брашно, 3 с.л. заквасена сметана, 1 малка глава лук, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Накисваме фасула за 1 нощ в 1 л студена вода и го сваряваме във водата, в която сме го киснали. Когато поомекне, прибавяме месото и продължаваме да варим. Изваждаме омекналото месо.
Запържваме ситно нарязания лук в сгорещената мазнина. Прибавяме леко препеченото брашно и също го запържваме. Поръсваме червения пипер, разреждаме запръжката с 1 ч.ч. топла вода и я сипваме в чорбата. Продължаваме да варим на умерен огън, като четвърт час преди да отстраним от огъня прибавяме нарязаните на кубчета кореноплоди. Накрая връщаме нарязаното на кубчета месо, подправяме със сметаната, посоляваме на вкус и отстраняваме от огъня.

Черкезка супа

Прoдукти: 1 к.ч. жито, 1 к.ч. зрял боб, 1 ч.ч. царевица, 1 глава лук, 200 г сварено пилешко месо, 6 ч.ч. бульон, 4 с.л. краве масло, 1 люта чушка, 4 домата, джоджен, магданоз, сол.
Накисваме от вечерта в студена вода боба, житото и царевицата. Сутринта прецеждаме, заливаме отново със студена вода и варим, докато продуктите омекнат /около 1 час/.
В отделен съд запържваме ситно нарязания лук и обелените и нарязани домати. Прибавяме и нарязаната люта чушка. Изсипваме запръжката в супата и разреждаме с бульона. Варим 15 мин, прибавяме свареното и накъсано пилешко месо и варим още 15 мин. Накрая посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязани джоджен и магданоз.

Пъстра рибена супа

Прoдукти: 400 г рибено филе, 400 г сварен бял боб, 6 домата, 1 глава лук, 1 голям картоф, 1 червена пиперка, 1 скилидка чесън, 4 с.л. зехтин, 1 л зеленчуков или рибен бульон, магданоз, черен пипер, сол.
Нарязваме лука на ситно и го слагаме в блендер заедно с чесъна и нарязаната чушка. Наливаме половината от зехтина и пасираме. Прехвърляме сместа в голяма тенджера и задушаваме 2-3 мин, като периодично разбъркваме. Наливаме горещия бульон, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим десетина минути на тих огън.
В останалия зехтин задушаваме нарязаните домати. Изчакваме да поизстинат, поръсваме с черен пипер и сол на вкус и ги претриваме през цедка. Сипваме ги при картофите и прибавяме нарязаното рибнено филе и отцедения фасул. Поръсваме с наситнен магданоз и доваряваме супата.

Зеленчукова супа с боб и наденички

Прoдукти: 250 г сварен бял боб, 250 г наденички, 100 г ориз, 2 глави лук, 1-2 тиквички, 1 буркан белени домати, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, риган, сол.
Почистваме ориза и го сваряваме в 2 ч.ч. подсолена вода, след което отцеждаме. Нарязваме на ситно чесъна и лука, тиквичките нарязваме на парченца, а наденицата – на колелца. Отцеждаме доматите, като запазваме сока.
Сгорещяваме мазнината и запържваме лука, тиквичките и наденичките. Прибавяме чесъна, доматения сок и ситно нарязаните домати. Поръсваме с риган, черен пипер и сол, наливаме горещия бульон и кипваме на огъня. Захлупваме и варим десетина минути. След това прибавяме отцедения фасул и варим още 5-6 мин. Разпределяме сварения ориз в чиниите за сервиране и заливаме с готовата супа.

Кремсупа от зрял фасул

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, 1-2 глави лук, 1 парче целина, 1-2 моркова, 1 с.л. брашно, 40 г краве масло, сол.
Накисваме фасула за 1 нощ в студена вода, след което го отцеждаме. Сваряваме го в подсолена вода заедно с едро нарязаните лук, моркови и целина. Когато продуктите омекнат, претриваме супата през цедка.
Запържваме брашното в разтопеното масло и заливаме супата с приготвената запръжка. Варим още десетина минути. При поднасяне гарнираме с изпържени хлебни кубчета.

Пикантна бобена кремсупа

Прoдукти: 800 г сварен червен фасул, 1 глава лук, 3 стръка целина (без листата), 2 скилидки чесън, 1 зелена люта чушка, 1 червена люта чушка, 2 с.л. зехтин, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, магданоз, сол.
Нарязваме на ситно лука, чесъна, стъблата целина и зеленото люто чушле. Пържим ги в сгорещената мазнина, докато поомекнат. После сипваме отцедения фасул и горещия бульон, опитваме на сол, захлупваме и варим на тих огън. След 15 мин оттегляме от огъня, изчакваме супата да изстине и пасираме на гладко пюре. Ако е необходимо разреждаме с малко бульон.
Загряваме готовата супа, разпределяме я по чиниите и поръсваме с наситнен магданоз и ситно нарязаното червено чушле.

Кремсупа от зрял фасул с кренвирши

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял фасул, сол, 1 стрък праз, 1 глава лук, 1 клонче чубрица, 5-6 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, черен пипер, кренвирши, малко олио за изпържването им.
От вечерта накисваме фасула с 1/2 ч.л. сол. На другия ден го измиваме, наливаме му студена вода и слагаме да кипне на силен огън. Изливаме водата, измиваме фасула, наливаме му студена вода и добавяме нарязаните на ситно праз и лука, чесъна и клончето чубрица. Оставяме всичко да се вари до сваряване на фасула. Когато е вече готов, прецеждаме и претриваме през цедка или гевгир и връщаме в тенджерата.
Запържваме брашното в олиото и го прибавяме към супата. Посоляваме и варим още 5-10 минути. Нарязваме на дребни парченца кренвиршите и ги препържваме в сгорещено олио. Поднасяме крем супата, поръсена с черен пипер и препържени кренвирши.

Супа от зрял фасул с грис

Прoдукти: 150 г зрял фасул, 1 главичка лук, 1 с.л. масло, 1/2 с.л. брашно, 1/2 с.л. грис, 150 мл прясно мляко, 1 яйце, сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз, киселина по желание и крутони за гарниране.
Сваряваме фасула в подсолена вода, отцеждаме и го пасираме. Загряваме маслото и пържим в него до поруменяване брашното. Прибавяме гриса и пържим и него още 3-4 мин. Разреждаме с топлото прясно мляко, бъркайки непрекъснато, докато получим гладка каша. Сваляме запръжката от котлона и я разбъркваме с бобеното пюре. Наливаме от водата, в която е врял фасулът, така че да получим желаната гъстота на супата и я клокваме още веднъж. Оставяме я да поизстине и тогава я застройваме с разбитото в киселината яйце. Наръсваме с магданоз и гарнираме с крутони.
27.02.2013 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2017