Още рецепти » Как да сготвим котлети

 Как да сготвим котлети

Котлети с желирани лукчета

Прoдукти: 60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г сладки мариновани лукчета, 1-2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. мащерка, сол, черен пипер, 1-2 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното, солта и черния пипер и овалваме в сместа измитите и подсушени котлети. В тиган с дебело дъно сгорещяваме 2 с.л. олио и пържим котлетите. Прехвърляме ги в глинен съд. В същия тиган доливаме останалото олио и задушаваме 5 мин ситно нарязания лук. Добавяме обелените и нарязани на ситни парченца домати, наливаме виното и оставяме сместа да къкри още 5 мин Добавяме отцедените от маринатата лукчета, както и оцета, и задушаваме още 3 мин. Поръсваме мащерката,посоляваме и подправяме с белия пипер. С този сос заливаме котлетите и наръсваме със захар.

Котлети с кашкавал

Прoдукти: 5 котлета, 200 г кашкавал, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 1/2ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-малки котлети и ги разцепваме на две. След това ги начукваме с дървено чукче и слагаме в разреза по филийка от кашкавала. Размиваме брашното във вода, така че да получим каша с гъстотата на боза. Потапяме последователно котлетите в брашнената каша, в смес от сол и смлян черен пипер, в галетата и в разбитите яйца. След това ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.

Котлет с пълнеж

Продукти за 1 порция: 200 г свинско месо от ребрената част, 1 с.л. варен мозък, 1 кисела краставичка, 1 бучка краве масло, 1 яйце, магданоз, черен пипер, малко настъргана лимонова кора, мазнина за пържене, 1 ч.л. коняк, 1 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме месото хоризонтално през средата почти до края на коста така, че да се получат два котлета, закачени един за друг. Поръсваме със сол и черен пипер. Смесваме ситно нарязаните мозък, краставичка и магданоз, маслото, жълтъка от яйцето и по малко настъргана лимонова кора, сол и черен пипер. Сместа разстиламе в разреза между двата котлета. Прихващаме свободният край на котлетите с конец и ги оставяме отлежат около 1 час. После изпържваме котлетите от двете страни и ги слагаме в затоплена чиния. Кипваме мазнината от пърженето с малко бульон или топла вода, посоляваме и отстраняваме от огъня. Застройваме със сметаната и изсипваме в чинията до котлетите. Поливаме котлетите с коняка и непосредствено преди сервирането запалваме.

Маринован котлет

Продукти за 1 порция: 1 котлет /150-200 г/ от овнешко месо, 2 с.л. олио, 1 с.л. лимонов сок, 1 с.л. горчица, 1 бучка краве масло, 1 ч.л. брашно, сол, захар, черен пипер, няколко капки коняк, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от несмилаемите му части, начукваме го от двете страни, леко го посоляваме, поръсваме с черен пипер и го оставяме да кисне 30 мин в марината от олиото, лимоновия сок, горчицата, коняка и по 1 щипка сол и захар. Отцеждаме и пържим от двете страни до златисто кафяво. Изваждаме в затоплена чиния и поръсваме с разтопеното краве масло. Към мазнината от пърженето добавяме маринатата и брашното, размито в 1-2 с.л. бульон или вода. Кипваме соса и го изсипваме в сосиера.

Овнешки котлети със сос

Прoдукти: 4 овнешки котлета, 1 ч.ч. разтопено краве масло или олио, 500 г лук, 1 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. доматено пюре, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от мазнината, докато стане златист. Добавяме доматеното пюре, размито в 1 к.ч. топла вода, черния пипер и бульона /или 1 ч.ч. топла вода/. Варим на умерен огън, докато лукът се развари /ако е необходимо, доливаме малко топла вода/. Претриваме през цедка сместа, връщаме на огъня и варим, докато сосът се сгъсти. Загряваме силно останалата мазнина, изпържваме в нея котлетите от двете страни и ги посоляваме. Заливаме ги със соса и поднасяме.

Провансалски пържени котлети

Продукти за 1 порция: 1 котлет, 1 с.л. мазнина, 2 дребни лукчета, 50 г гъби, 1 неголям картоф, 1 малък червен домат, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ракиена чашка бяло вино, 1 яйце, черен пипер, филия бял хляб, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме котлета и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме го, а към останалата мазнина добавяме доматеното пюре и виното. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Панираме филията хляб в яйцето и изпържваме в така приготвената мазнина. Лукчетата задушаваме цели в част от мазнината, картофите изпържваме, гъбите задушаваме. Готовия изпържен котлет, поръсен със сол и черен пипер, поднасяме върху изпържената филия, залят с доматения сос, а отстрани оформяме гарнитурата от лукчета, гъби и картофи. Поднасяме със зелена салата.

Свински котлети от Ломско

Прoдукти: 4 котлета, 1 с.л. горчица, олио за пържене, сол на вкус, 3-4 глави лук, 2-3 кисели ябълки, 1 щипка смляно индийско орехче.
Нaчин на приготвяне: Начукваме котлетите, леко посоляваме и ги намазваме с горчица. Сгорещяваме олиото, поизпържваме котлетите и ги оставяме на топло в тенджера с капак. Сваряваме ябълките и ги ппасираме. Овкусяваме пюрето с индийско орехче и объркваме с леко запържения ситно нарязан лук. Изсипваме сместа върху котлетите.

Свински рулца с ябълки

Прoдукти: 12 обезкостени свински котлетчета (около 800 г), 1 ябълка, черен пипер, сол, 3-4 с.л. брашно, 1 яйце, 3-4 с.л. галета, олио за пържене; зa соса: 4 с.л. кетчуп, 2 с.л. сос „Уорчестър” (или друг готов сос), 1 ч.л. горчица.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълката, отстраняваме семената и я нарязваме на 12 резенчета. Изтъняваме котлетите с дървено чукче и ги натриваме с черен пипер и сол. Слагаме върху всеки котлет по едно парче ябълка и ги навиваме на рулца. Овалваме рулцата в брашното, потапяме ги в разбитото яйце, а след това ги овалваме в галетата. Пържим ги 2-3 мин в силно сгорещено олио. Поднасяме рулцата със салата от домати и сос, приготвен от изброените продукти.

Агнешки котлети с домати

Прoдукти: 8 агнешки котлета, 2-3 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 2 ч. л. доматено пюре, половин буркан стерилизирани домати, 1 ч. ч. вода, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Натриваме котлетчетата с черен пипер и сол, и ги запържваме леко в сгорещеното олио. Изваждаме ги от тигана и в същата мазнина запържваме лука. Щом поомекне, поръсваме брашното и пържим още 2-3 минути. Прибавяме доматеното пюре и водата, посоляваме и варим до сгъстяване на соса, като бъркаме непрекъснато. После прибавяме ситно нарязаните домати, връщаме котлетите, захлупваме и задушаваме на тих огън 15-20 минути, докато месото омекне. Сервираме с картофи или ориз.

Свински котлети

Прoдукти: 4 свински котлета, 50 г масло, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, 250 мл месен бульон, 1 ч.л. горчица, 1 кисела краставичка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме в олиото нарязания на ивици лук, прибавяме брашното и бъркаме, докато добие златист цвят. Заливаме с бялото вино и бульона, посоляваме и оставяме да къкри около 20 мин. Леко начукваме котлетите, осоляваме ги и ги изпичаме от двете страни на силен огън. След това ги задушаваме в приготвения сос, докато омекнат, като при нужда доливаме топла вода. Изваждаме котлетите в чиния. Към соса прибавяме горчицата и ситно нарязаната краставица и заливаме с него месото.

Свински котлети в сметанов сос

Прoдукти: 4 свински котлета /по 200 г/, 30 г краве масло, прясно смлян бял пипер, сол, 4 с.л. ситно нарязан лук, 2 с.л. винен оцет, 1 с.л. мед, 250 мл обезмаслена сметана, 1 с.л. смесени сухи подправки за месо, 2 ч.л. естрагон, 3 ч.л. трапезна майонеза
Нaчин на приготвяне: В разтопеното масло запържваме от двете страни котлетите, които предварително сме изтънили с дървено чукче. Солим със сол и бял пипер, прехвърляме ги в тавичка, наливаме малко вода, завиваме с фолио и задушаваме във фурната 15 мин. Отделно в мазнината, в която сме пържили котлетите, задушаваме лука. Прибавяме размития в оцета мед, разбъркваме и сваляме от котлона. Прибавяме размесените майонеза и сметана, подправяме с естрагон, сол и бял пипер и връщаме на по-слаб огън, като бъркаме непрекъснато, за да не заври сосът. Готвим 3-4 мин. Разпределяме котлетите в топли чинии и отстрани сипваме от соса.

Свински котлети по фламандски

Прoдукти: 4 свински котлета, 50 г краве масло, 500 г картофи, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме половината масло в тенджерата и пържим котлетите от двете страни до зачервяване. Картофите почистваме и нарязваме на парчета. Изваждаме котлетите и на дъното на тенджерата разстиламе картофите, а върху тях – котлетите. Прибавяме сол, черен пипер и остатъка от маслото. Затваряме капака и задушаваме 10 мин.

Свински котлети с ябълки

Прoдукти: 4 свински котлета, 3 с.л. краве масло, 2 глави лук, 2 домата, 2 малки ябълки, 1 с.л. кетчуп, сушена мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетите и ги задушаваме в маслото. След това ги поръсваме със сол и черен пипер и ги слагаме върху отделни листа алуминиево фолио. Обелваме и нарязваме на ситно ябълките, доматите и лука и ги разпределяме върху котлетите. Поръсваме с кетчуп и мащерка и увиваме добре във фолиото. Печем ги около 40 мин в умерена фурна. Готовите котлети поднасяме заедно с фолиото.

Телешки котлети с доматен сос

Прoдукти: 4 телешки котлета, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1-2 зърна карамфил, 2-3 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. доматен сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата с дървено чукче, посоляваме ги и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Изваждаме ги, слагаме ги в тенджера и ги заливаме с разтопеното масло и гореща вода, колкото да ги покрие. Посоляваме на вкус и прибавяме скилидките чесън, дафиновия лист и главата лук, върху която сме наболи карамфилчетата. Варим ястието на тих огън, докато месото омекне напълно. Препичаме брашното в сух тиган и го разреждаме с доматения сок, така че да получим рядък сос, който изсипваме върху месото. Варим ястието още няколко минути и го отстраняваме от огъня. Изваждаме котлетите в чиния и ги заливаме със соса.

Агнешки котлетчета с гъби

Прoдукти: 10 агнешки котлетчета, 250 г гъби, 2 домата, 1 глава лук, 1 к. ч. сметана, 1 к. ч. бяло вино, 1/2 ч. л. черен пипер, 1 с. л. препечено брашно, лимонов сок, 2 с. л. масло, 1 к. ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме котлетчетата, заливаме с виното и оставяме да престоят 1-2 часа. Почистваме лука, нарязваме го на ситно и го задушаваме в сгорещено масло. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати и сипваме разреденото с малко вода или бульон брашно. След като заври, прибавяме сметаната, овкусяваме с лимонов сок, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан джоджен. Изпържваме маринованите котлетчета в сгорещено олио и нареждаме в съд за печене. Върху тях поставяме измитите и нарязани на ивици гъби. Заливаме с приготвения сос и запичаме на умерена температура.

Ароматно печено

Прoдукти: 8 котлета от шилешко месо, по 1/4 ч.л. червен и черен пипер, мащерка и розмарин (могат да се заменят с чубрица), 1 глава лук, сол.
Нaчин на приготвяне: Котлетите поръсваме със стритите подправки. Слагаме ги в тава, заливаме с 1 ч.ч. вряла вода и прибавяме лука, разрязан на четвъртинки. Покриваме с хартия, поръсена със сол, или с капак. Печем в умерена фурна.

Котлети с боровинки

Прoдукти: 4 свински котлета 200 г, сол, черен пипер, 2-3 с.л. олио, 200 г продълговат ориз, 75 г боровинки, 500 мл портокалов сок, 1/4 ч.л. канела, 5 г настъргана лимонова кора
Нaчин на приготвяне: С дървено чукче леко изтъняваме котлетите и ги наръсваме със сол и черен пипер. В тиган с двойно дъно сгорещяваме олиото и изпържваме котлетите. В огнеупорен намазнен съд изсипваме ориза, а отгоре подреждаме боровинките. Заливаме със смес от портокаловия сок, канелата и настърганата лимонова кора. Подреждаме котлетите върху ориза, слагаме малко от мазнината, в която сме пържили, захлупваме и печем на 180°С, докато оризът хубаво набъбне.

Котлети във фолио

Прoдукти: 800 г свинско филе, 1 глава лук, 150 г гъби, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, 4 тънки резенчета шунка, половин пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязания лук и гъбите задушаваме в маслото, прибавяме счукания чесън, а след като се изпари водата - нарязания магданоз и черния пипер. Филето нарязваме на 4 порции и начукваме всяко парче. Поставяме върху фолио за загъване. Върху всеки котлет разстиламе от плънката, покриваме с резен шунка, а върху нея слагаме още 1 с.л. плънка. Загъваме във фолиото, нареждаме пакетчетата в тавичка, сипваме малко вода и печем в умерена фурна. Поднасяме с фолиото.

Котлети с мариновани лукчета

Прoдукти: 4 свински котлета по 200 г, 50 г брашно, сол, черен пипер, 50 мл зехтин, 2 глави лук, 450 г цели консервирани домати със сока, 250 мл червено вино, 150 г сладки мариновани лукчета, 1 с.л. оцет, мащерка, сол, черен пипер, 1 с.л. захар
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, солта и пипера. С дървено чукче изтъняваме леко котлетите, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в тиган с двойно дъно в 1 с.л. зехтин. Прехвърляме ги в огнеупорен съд, отцедени от мазнината. Доливаме в тигана останалия зехтин и пържим 2 мин нарязания на ситно лук. Прибавяме нарязаните на парченца домати заедно със сока, подправяме със сол и черен пипер и готвим, докато течността поизври. Прибавяме виното, оцета и отцедените от маринатата лукчета. Готвим още 3 мин. Подправяме с мащерката. Заливаме котлетите с този сос и ги наръсваме със захарта. Захлупваме и печем 1 час на 180°С.

Котлети със сирене

Прoдукти: 4 свински котлета, 500 г домати, 4 филийки пушено сирене, 4 блокчета топено сирене, 2 с.л. течна сметана, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 50 мл олио, 1 ч.л.смлян чесън, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 ч.л. сушен риган, 1 к.л. ким, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, начукваме го леко и го запържваме от двете страни в сгорещеното олио. Подправяме котлетите с черен пипер и сол на вкус. Смесваме обелените и настъргани домати с нарязаните маслини, 2 скилидки счукан чесън и подправките. Разтопяваме сирената на водна баня, прибавяме останалия счукан чесън и сметаната и бъркаме, докато получим хомогенна смес.
В пръстен сът сипваме 4-5 с.л. от доматения сос, нареджаме отгоре котлетите и заливаме с останалия сос. Поръсваме виното и олиото, покриваме с алуминиево фолио и печем 30 мин в гореща фурна.

Котлети с фъстъци

Прoдукти: 2 кг свински котлети (цяло парче), 5 стръка праз лук, 100 г пушена сланина, 100 г обелени печени фъстъци, половин връзка магданоз, 5 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Измиваме почистения праз и го нарязваме на парченца. Измиваме магданоза и го оставяме да изсъхне. Натрошваме фъстъците на едро. С остър нож надупчваме месото на много места. Във всеки разрез боцваме по малки парченца сланина и посоляваме. Слагаме месото в огнеупорен съд и го заливаме със сгорещено олио. Захлупваме и печем 20 мин в загрята до 220 градуса фурна. Намаляваме градусите до 200 и без да отхлупваме, печем още 30 минути. Изваждаме ястието от фурната и го поръсваме с фъстъците и магданоза, нарязан ситно. Около месото нареждаме праза, посоляваме, заливаме с 1 кафена чаша топла вода и връщаме ястието във фурната да се допече и позлати.

Котлети “Фантазия”

Прoдукти: 2 свински котлета, 1 кренвирш, 1 кисела краставичка, 1/2 ч.л. горчица, 1 главичка лук, брашно, кимион, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетите, подсушаваме ги и с остър нож ги разрязваме по дължина, така че да се получат джобчета. Отделно изпържваме в малко олиоситно нарязания лук. Прибавяме ситно нарязания кренвирш, ситно нарязаната краставичка и горчицата, разбъркваме добре и напълваме котлетите с тази смес. Захващаме отворите с конец /или клечки за зъби/, овалваме ги в брашното и ги поръсваме с олио. Нареждаме ги в намаслен съд, заливаме ги с 3-4 с.л. вода, поръсваме ги с кимиона и ги печем в предварително загрята гореща фурна.

Мусака от агнешки котлети и ориз

Прoдукти: 800 г агнешки котлети, 1 и 1/2 ч.ч. ориз, 2 връзки зелен лук, масло, олио, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме агнешките котлети с дебелина 1,5 см. Начукваме ги с черен пипер и сол и оставяме да престоят 2 часа. Почистения и измит ориз изпържваме в масло заедно с 2 връзки ситно нарязан пресен лук. В тавичка нареждаме ред от агнешките котлети, върху тях ориз и пак котлети. Заливаме с вода и олио и печем в силна фурна. Готовото ястие нарязваме с остър нож на парчета и поднасяме с гарнитура.

Печени телешки котлети

Прoдукти: 4 телешки котлета, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. бяло вино, 60 г шунка, 1 малка глава лук, 3 моркова, 3 с.л. галета, магданоз, лимонов сок, риган, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко телешките котлети и ги намазваме със смес смес от лимонов сок, смлян черен пипер, стрит риган и сол. Изпържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови до пожълтяване в маслото, разтопено в огнеупорен съд, слагаме котлетите и ги изпържваме от двете страни. Наливаме виното и 1 к.ч. топла вода, върху всеки котлет слагаме по 1 с.л. ситно нарязана шунка, поръсваме със смес от галета и много ситно нарязан магданоз, нареждаме парченца масло и печем в слаба фурна до омекване. Сосът трябва малко да се поизпари. Поднасяме котлетите в огнеупорен съд.

Пълнени агнешки котлети

Прoдукти: 8 агнешки котлета без кост, 500 г пресни моркови, 1 к.ч. олио, 30 г краве масло, червен и черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко котлетчетата и ги поръсваме с черен пипер и сол. Нарязваме морковите на тънки пръчици и ги разпределяме върху котлетчетата. Поръсваме със ситно нарязан магданоз. Завиваме котлетите и ги завързваме с конец. Намазваме ги с масло и ги пържим до зачервяване в сгорещената мазнина. Нареждаме изпържените котлети в тавичка, заливаме ги с 1 ч.ч. гореща вода и 1 с.л. разтопено масло и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Пълнени котлети

Прoдукти: 1 кг свински котлети, 150 г кус-кус, 150 г гъби, 80 г краве масло, 60 г кашкавал, 2 моркова, 1 голяма глава лук, 2 печени червени чушки, 50 г брашно, 1 твърдо сварено яйце, 1 сурово яйце, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: На срещуположната на реброто на котлета страна цепваме с остър нож джобче. Наръсваме със сол и черен пипер. Сгорещяваме 2/3 от маслото и задушаваме в него нарязаните на ситно лук, моркови и гъби. Оставяме сместа добре да изстине и прибавяме накълцаните на ситно чушки, настъргания на едро ренде кашкавал и наситненото варено яйце. Поръсваме със сол и черен пипер, разбъркваме добре и прибавяме суровото яйце. Избъркваме повторно. Пълним с тази плънка джобчетата, защипваме ги с метални шишчета или клечки за зъби, овалваме ги в брашното и ги подреждаме в намаслена тавичка. Наливаме много малко водичка /или вино/ и печем в умерена фурна. Отделно сваряваме кус-куса в подсолена кипяща вода, отцеждаме и го подправяме с малко масло. Разпределяме го по порциите като канапе за котлетите.

Пълнени свински котлети

Прoдукти: 6 по-дебели свински котлета, 200 г сварен черен дроб, 3 резенчета пушено сирене, 6 едри зелени маслини, 12 по-големи гъби, 3 глави лук, магданоз, 1-2 малки стръка целина, черен пипер, кимион, 2 счукани карамфилчета, 2 с. л. зехтин, краве масло, 1/4 ч. ч. сухо бяло вино, 1/2 ч. ч. топла вода
Нaчин на приготвяне: Срязваме с остър нож много внимателно обезкостените котлети, така че да се образува джобче. Начукваме ги с дървено чукче, като внимаваме да не ги разкъсаме. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и кимион. Посоляваме много леко джобчетата и отвътре. Слагаме ги в хладилника захлупени с капак. Слагаме мазнината в тенджера, прибавяме 1 с. л. топла вода и 2 глави ситно нарязани лук. Похлупваме и задушаваме. След като се изпари водата, прибавяме половината от гъбите, нарязани на малки кубчета. Ако е необходимо, доливаме още малко вода. След като отново остане на мазнина, прибавяме нарязания на малки кубчета дроб. Разбъркваме и наливаме 3 с. л. вино. Като поври сместа и остане пак само на мазнина, сваляме от огъня, добавяме маслото и бъркаме, докато се стопи. Прибавяме останалото количество черен пипер, кимиона, карамфила, ситно нарязания магданоз, нарязаните на кубчета маслини и пушеното сирене. Всичко разбъркваме добре и напълваме котлетите с тази смес, защипваме отворите с клечки за зъби и ги подреждаме в подходяща тавичка, а отгоре ги поръсваме с третата глава лук, нарязана на колелца и с останалите гъби, нарязани на ивички. Наливаме останалото вино и топлата вода до покриване на котлетите. Ако е нужно слагаме още малко мазнина. Завиваме тавичката с фолио и печем в силна фурна. След 40 мин отвиваме фолиото, обръщаме котлетите, пак ги завиваме и ги запичаме и от другата страна. От време на време поливаме със соса. При сервиране на котлетите, гарнираме с варени картофи, поръсени с праз или зелен лук.

Телешки котлети по селски

Прoдукти: 5 телешки котлета /около 1 кг/, 2-3 с.л. брашно, 250 г варена сланина от гърдите, 150 г арпаджик, 1 глава чесън, 1 к.ч. олио /или 1 пакетче краве масло/, 750 г картофи, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетите. Подсушаваме ги, поръсваме ги със сол и черен пипер и ги пържим в от двете страни до златистокафяво. Нарязваме сланината на правоъгълничета. Почистваме арпаджика и запържваме лукчетата както са цели, докато се зачервят. Сваряваме картофите в подсолена вода, обелваме ги, нарязваме ги на филийки и ги посоляваме. Нареждаме котлетите в подходящ съд, около тях подреждаме изпържения арпаджик и нарязаните картофи. Поръсваме със счукания чесън, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Захлупваме и задушаваме 5-6 мин в умерена фурна.

Телешки котлет с шунка и вино

Прoдукти: 4 телешки котлета, 80 г шунка, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 4 с.л. олио, 2 глави лук, 2 моркова, 40 г краве масло, 2 с.л. галета, 1-2 зърна хвойна /по желание/, 2 с.л. лимонов сок, риган, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изтъняваме котлетите с дървено чукче и ги намазваме със смес от лимоновия сок, счуканата хвойна, риган, черен пипер и сол. Оставяме ги да престоят 20-30 мин, след което ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио. Изваждаме ги и в същата мазнина изпържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови. Разстиламе изпържените зеленчуци в тавичка и върху тях нареждаме котлетите. Заливаме с виното и с 1 ч.ч. гореща вода. Слагаме върху всеки котлет по малко от ситно нарязаната шунка. Поръсваме със смес от галетата и ситно нарязан магданоз. Слагаме и по парченце от маслото и запичаме в предварително загрята слаба фурна, докато месото омекне и течността се поизпари.

Свински котлети в було

Прoдукти: 4 по-големи котлета /около 1 кг/, 1 пакетче краве масло, 1-2 глави лук, 1 яйце, черен пипер, индийско орехче, сол, 4 парчета свинско було /или палачинки/.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го позапържваме. Измиваме и подсушаваме котлетите. Внимателно отделяме месото от ребрата, като запазваме костите. Прекарваме го през месомелачка, прибавяме запържения лук, яйцето, малко настъргано индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Омесваме и оформяме от сместа 4 питки с формата на котлети. Забождаме във всеки котлет по едно ребро и ги увиваме в було /или палачинка/. Потапяме така подготвените котлети в разтопеното масло и ги изпичаме бавно на умерено слаба скара.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Музиката и здравето на детето

Приобщаването към музиката трябва да започне от най-ранно детство, но за много родители това е обучаването в различни музикални школи и досадни многочасови упражнения на цигулка и пиано. Безспорна е...

Магията на възрожденския двор

Макар и скромна по размери, нашата страна се радва на невероятни природни забележителности, богата история и великолепни архитектурни паметници, запазени до наши дни. Уникалността на българския бит, к...

Какво причинява детския церебрален паралич?

Травми по главния мозък по време на бременността може ли да предизвикат появата на болестта? Вярно ли е, че тя може да порази не само децата? Ст. Я. от И. Състояния, които са близки до церебрал...

Начало