Още рецепти » Плодови ликьори

 Плодови ликьори

Боровинков ликьор

Прoдукти: 1 кг черни боровинки, 2-3 стръкчета карамфил, 1 л водка, 375 г захар.
Нaчин на приготвяне: Слагаме почистените боровинки в буркан или шише, добавяме карамфила и наливаме водката. Оставяме съда на слънце за 6 седмици. След това прецеждаме през марля и към получената течност прибавяме захарта. Разливаме в бутилки. Отвреме навреме разтърсваме бутилките. Ликьорът е готов, когато захарта се стопи.

Къпинов ликьор

Прoдукти: 600 г захар, 1 л ракия, 200 г къпини, 1 лимон, 1 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от водата и захарта и добавяме в него къпините и сока от лимона, а когато сиропът изстине, наливаме ракията. Затваряме добре. Държим 20 дни на слънце. Изваждаме плодовете и държим течността на слънце още 20 дни. Прецеждаме и наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от грозде

Прoдукти: 1 л ракия, 1 л сок от грозде, 1 кг захар, 1 с.л. натрошен черен чай, 5 дафинови листа, 5 зърна черен пипер, 1 каф.л. ванилия.
Нaчин на приготвяне: В подходящ стъклен съд смесваме всички продукти. Оставяме сместа да престои 5-6 дни, като периодично разбъркваме. След това прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки, които затваряме плътно. Ликьорът е готов след 3 месеца.

Ликьор от див пелин

Прoдукти: 2 ч. ч. пресни листа от див пелин и няколко клончета, 1 бутилка коняк, 4 с.л. захар, кори от 2 портокала.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре пелиновите листа, заливаме ги с коняк, захлупваме съда и съхраняваме на тъмно в продължение на 8 дни. Варим захарта и портокаловите кори в малко вода, докато се разтвори захарта. Охлаждаме, прибавяме изстиналата смес към коняка и прецеждаме добре през тензухена кърпа. Насипваме ликьора в малки бутилки, като във всяка поставяме по клонче див пелин. Затваряме бутилките добре. Оставяме ликьора да “зрее” 2 месеца.

Ликьор от дюли

Прoдукти: 1 л чист спирт, 1 кг дюли, 25 г канела на пръчици, 25 гвоздейчета карамфил, 5-6 бадема, 1 лимон, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на малки парченца и ги сваряваме в 1,5 л вода. Прецеждаме охладения сок и го смесваме със същото количество спирт. Добавяме карамфила, канелата, кората от половин лимон и захарта. Разбъркваме, за да се разтвори захарта и наливаме в бутилки. Завързваме отворите с марля и оставяме ликьорът да престои 40-50 дни на слънце. След това прецеждаме и наливаме в бутилки, които плътно затваряме. Нареждаме ги в легнало положение и изчакваме най-малко 6 месеца преди да консумираме ликьора.

Ликьор от зелени орехчета и боровинки

Прoдукти: 50 съвсем млади зелени орехчета, 2 л ракия, 200 г боровинки, 10 г канела, 5 г карамфил, 2 кг захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме измитите орехчета, слагаме ги да престоят 5 дни в затворен съд с ракията, боровинките, карамфила и канелата. Прецеждаме. Приготвяме сироп от водата и захарта. Смесваме с ракията и плодовете. Разбъркваме добре. Насипваме в сухи бутилки.

Ликьор от корени на иглика

Прoдукти: 1 л водка или ракия, 10 г корени от иглика, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Накисваме почистените и нарязани корени в ракията за 5 -6 дни. Прецеждаме. Добавяме изстуден сироп, приготвен от захарта и 1 л вода. Затваряме ликьора в сухи бутилки.

Ликьор от круши

Прoдукти: 1,5 л чист спирт, 1 кг круши, 1,5 кг захар, 1 л дестилирана вода, 3-4 капки крушова есенция, 5 г лимонтозу.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели ароматни круши и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с 1 л спирт и оставяме да престоят 10 дни. Отцеждаме и смесваме със сиропа, сварен от захарта и водата, лимонтозуто, есенцията и останалия спирт. Разбъркваме добре и наливаме в бутилки. Оставяме да престои 4-5 месеца преди да консумираме.

Ликьор от мащерка

Прoдукти: 2 ч.ч. цвят от мащерка, 1 л водка или ракия, 200 г захар.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме мащерката от стъбълцата и насипваме листата и цвета в бутилка. Поръсваме със захарта и наливаме водката. Оставяме на слънце две седмици. Прецеждаме и насипваме в чисти бутилки.

Ликьор от обелки на ябълки

Прoдукти: 1 л силна ракия, обелките от 15 ябълки, 1 л гъст захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на малки парченца. Слагаме ги в стъклен съд, заливаме с ракията и затваряме плътно. След 2 седмици прецеждаме, смесваме със захарния сироп, разбъркваме, прецеждаме и наливаме в бутилки. Държим на тъмно и хладно място 5-6 месеца.

Ликьор от прасковени костилки

Прoдукти: прасковени костилки, вода, захар, ракия или спирт
Нaчин на приготвяне: Начукваме костилките на прасковите и заедно с ядките ги насипваме в бутилка с широко гърло. Напълваме с алкохол, разреден с равно количество вода. След два месеца прецеждаме течността и добавяме захар – от 100 до 500 г според вкуса. Филтрираме течността неколкократно до пълното й избистряне.

Ликьор от праскови

Прoдукти: 1 л силна ракия, 1 кг праскови, 1 л гъст захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели праскови, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Слагаме нарязаните праскови в стъклен съд, заливаме с ракията и оставяме да престоят на слънце 1 месец. След това прецеждаме, смесваме със захарния сироп и отново прецеждаме през гъста марля. Наливаме в бутилки и оставяме на тъмно и хладно място за 6 месеца.

Ликьор от пъпеш

Прoдукти: 1 добре узрял пъпеш, 1-2 л водка, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша и го нарязваме на кубчета. Заливаме с водката, така че изцяло да покрие парчетата. Оставяме да престои 2 седмици при стайна температура. Прецеждаме и подслаждаме със захар на вкус. Наливаме в бутилки и оставяме на тъмно и хладно място за 2-3 месеца. . След това ликьорът е готов за консумация.

Ликьор от трънки

Прoдукти: 5 л ракия, 5 кг едри и сочни трънки, 2,5 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Сипваме почистените трънки в голям стъклен буркан, като между пластовете поръсваме захарта. Завързваме отвора с марля и държим на слънце 6 седмици. После наливаме 500 мл ракия и оставяме да престои още 4 месеца. Прецеждаме, наливаме останалата ракия и кипваме на огъня. Наливаме изстиналия ликьор в бутилки, затваряме плътно и държимна хладно 6 месеца. . След това ликьорът е готов за консумация.

Ликьор от хвойна

Прoдукти: 500 г узрели плодове от хвойна, 2 л ракия или водка, 2 кг захар, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Начукваме плодовете, накисваме ги в ракията за десетина дни, като държим съда затворен. Прецеждаме и смесваме с приготвения сироп от захарта и водата. Наливаме в сухи бутилки.

Ликьор от цвят на иглика

Прoдукти: 200 г цвят от иглика, 1 л ракия, 1 кг захар, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта във водата и варим, докато остане 500 мл течност. Добавяме игликата, която предварително сме накиснали във вода за половин час. Наливаме ракията. Разбъркваме добре и наливаме в сухи бутилки. След 20 дни прецеждаме.

Ликьор от шипки

Прoдукти: 1 кг добре узрели шипки, 500 г захар, 3 л ракия.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шипките на две, почистваме семенната им част и измиваме добре власинките. Слагаме шипките в дамаджана, наливаме ракията и добавяме захарта. Държим на слънце две седмици, като отвреме навреме разклащаме. Когато захарта се стопи, прецеждаме добре и наливаме в сухи бутилки.

Малинов ликьор

Прoдукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 л ракия, 2 л вода.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме горещ сироп от водата и захарта. Пасираме малините, сипваме ги в сиропа и доваряваме. Оставяме да престоят едно денонощие. Прецеждаме, добавяме ракията и разбъркваме добре. Затваряме в сухи бутилки.

Малинов ликьор с ром

Прoдукти: 1 кг малини, 2 ч.ч. захар, 1 л водка, 100 мл ром.
Нaчин на приготвяне: Смачкваме леко почистените малини, посипваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Изсипваме ги в стъклена дамаджана или голям буркан, заливаме с водката и рома и оставяме да стоят 1 месец при стайна температура, като отвреме навреме разклащаме. След това прецеждаме през гъста цедка и затваряме добре в бутилки.

Ментовка

Прoдукти: 1 л водка, 1 шепа изсушена мента, 250 г захар, 1 ч. ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Слагаме ментата да кисне една седмица във водката. Прецеждаме. Смесваме със сироп, приготвен от захарта и водата. Разбъркваме добре. Затваряме в сухи бутилки.

Орехова настойка

Прoдукти: 1 л водка, 400 г зелени орехчета, 400 г захар, 10 костилки от праскови, 2-3 карамфила,1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Срязваме орехчетата на четири и ги заливаме с водката. Оставяме да престоят на слънце 1 месец. Прецеждаме и прибавяме захарта, костилките от праскова, карамфила и канелата. Разбъркваме, за да се стопи захарта и оставяме сместа да престои още 1 седмица, като всеки ден разклащаме съда. Накрая прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки, които затваряме плътно. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

Плодова настойка

Прoдукти: 1,5 л водка, 500 г зрели плодове от офика, 1 кг ароматни зрели ябълки, 300 г захар.
Нaчин на приготвяне: Събираме офиката след първите студове – трябва да е леко замръзнала. Измиваме я и подсушаваме. Нарязваме ябълките на кръгчета. В стъклен буркан с широко гърло нареждаме пластове от ябълка и офика, като между тях обилно поръсваме със захар. Заливаме с водката, така че да покрие плодовете. Завързваме гърлото на буркана с марля и оставяме на стайна температура за 2-3 месеца. Прецеждаме настойката през двойна марля и наливаме в стъклени бутилки.

Хвойнова настойка

Прoдукти: 1 л ракия, 50 г плодчета от хвойна, кората на 2 лимона, 1 с.л. джинджифил на прах, 1 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме хвойната с ракията и оставяме да престои 2 седмици. След това прецеждаме и слагаме в ракията лимонената кора. След 5 дни изваждаме кората и сипваме захарта, размесена с джинджифила. Държим сместа 2 седмици на слънчево място. Прецеждаме , наливаме в бутилки и съхраняваме на хладно място.

Хвойновка с мед

Прoдукти: 1 л гроздова ракия, 40 г хвойнови плодове, 5 г канела, 200 г мед, 100 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Слагаме плодовете в ракията, добавяме канелата и затваряме добре. Държим на слънце 4-5 дни и прецеждаме. Добавяме приготвения сироп от разбития във водата мед. Разбъркваме добре. Затваряме в сухи бутилки.

Ябълков ликьор

Прoдукти: 25 големи ябълки, 4 л силна ракия, 2 л захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме ябълките на едро ренде и ги заливаме с ракия, така че да ги покрие. Оставяме на слънце 1 месец. След това прецеждаме, като изстискваме ябълките. Смесваме със захарния сироп, като спазваме пропорцията: на 1 л изцедена течност – 500 мл захарен сироп. Прецеждаме отново и наливаме в бутилки. Ликьорът е готов след 6 месеца.

Ликьор от смесени плодове

Прoдукти: 5 л водка, 1 кг ягоди, 1 кг кайсии, 1 кг малини, 1 кг вишни, 1 кг касис, 2,5 кг захар.
Нaчин на приготвяне: В голям стъклен съд нареждаме плодовете по реда на узряване – ягоди, кайсии /без костилките/, вишни, малини, касис. След всеки пласт поръсваме с 500 г захар. През цялото време държим буркана на слънце. Две седмици след като сме сложили последните плодове, наливаме водката. Затваряме плътно буркана и го прибираме на тъмно и хладно място. След 1 месец прецеждаме в бутилки, затваряме плътно и държим на тъмно още 3-4 месеца. След това ликьорът е готов за консумация.

Къпинов ликьор с водка

Прoдукти: 1 кг къпини, 3 л водка, 2 г карамфил, 2 г канела, 700 г захар, 1 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Заливаме с водката къпините заедно с подправките и киснем 15 дни в добре затворен съд, като разклащаме често.Сваряваме сироп от захарта и водата и го оставяме да изстине. Пасираме къпините, както са във водката и прецеждаме. Смесваме с изстиналия сироп, разбъркваме и наливаме в сухи бутилки.

Водка с касис

Прoдукти: 1 л водка, 10 с.л. млади листенца и пъпки от касис.
Нaчин на приготвяне: Събираме съвсем млади и мънички листенца и пъпки от касис. Заливаме с водката и оставяме сместа да престои на слънце десетина дни. Напитката трябва да стане тъмнозелена. След това прецеждаме през плътна марля. Наливаме водката в бутилки, които запечатваме и държим на хладно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Всяка трета жена e жертва на ендометриоза

Каквото и да ни предлага новото време, основната функция на жената, както преди, си остава майчинството. И целият женски организъм е силно зависим от детеродната способност. Не последна роля за пробле...

Смученето на олио – лекарство за целия организъм

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Ето какво пише за този метод на лечение д-р И. Н. Каракул от киевския Съюз на ...

Десертни рула

Бисквитено руло Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; зa блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с...

Ястия с кайма

Агнешки кюфтенца Прoдукти: 1 кг агнешка кайма, 2 глави лук, 300 г зелени пиперки, 2 белтъка, 4 лимона, 50 г корени от джинджифил, 8 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. стрити листа от кориандър, 1 щ...

Начало