Още рецепти » Вкусни идеи за Осмомартенското парти

 Вкусни идеи за Осмомартенското парти

Охлювчета от шунка

Прoдукти: 4 тънки филии шунка, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. ситно настърган хрян, 2-3 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пухкава пяна заедно със ситно нарязания магданоз. Прибавяме ситно настъргания хрян, посоляваме на вкус и разбъркваме. Разпределяме сместа върху резените шунка и я разстиламе на равномерен пласт. Увиваме шунката на рула, които нарязваме на парченца с дължина 1-2 см. Забождаме охлювчетата с клечки за зъби и ги подреждаме в широка чиния за сервиране.

Пъстри топчета

Прoдукти: 250 г сирене, 1 пакетче краве масло, 2-3 с.л. смлени орехови ядки, 1 скилидка чесън; зa овалване: ситно нарязан магданоз, смлени орехови ядки, счукан ким, черен пипер, печен сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна заедно с настърганото сирене. Прибавяме счукания чесън и смлените орехови ядки, които предварително сме препекли. Разбъркваме добре сместа и я оставяме на студено, за да стегне. След това оформяме малки топчета, които разделяме на три части. Едната част овалваме в ситно нарязания магданоз, втората – в ситно смлените орехови ядки, а третата – в смес от ситно смлените и запечени орехови ядки, счукания ким и червения пипер. Държим готовите топчета на студено, до поднасянето им.

Рулца от чушки с риба тон

Прoдукти: 4 големи месести чушки, 1 малка консерва риба тон в олио, лимонов сок, олио, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и отстраняваме семенната част. Поръсваме ги със сол, олио и лимонов сок и ги оставяме да престоят четвърт час. После нарязваме всяка чушка надлъжно на по три ивици. Слагаме върху всяка от ивиците по парченце от рибата и ги навиваме на стегнати рулца. Подреждаме рулцата в чиния за сервиране и ги поръсваме с олио от консервата. Украсяваме с магданозени клончета.

Бързи соленки

Прoдукти: 500 г брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. олио, 2 яйца, 1 жълтък,1 равна ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене, 1-2 с.л. ким, сол.
Нaчин на приготвяне: От брашното, киселото мляко, олиото, содата, 1 яйце и малко сол замесваме меко тесто. Оставяме го да отлежи половин час, след което го разделяме на топки. Разточваме всяка топка на кора с дебелина 5-6 мм. Отделно размесваме натрошеното сирене с второто яйце. С помощта на чаша изрязваме от корите кръгчета. Слагаме по средата на всяко кръгче малко сирене, прегъваме го и слепваме краищата. Нареждаме кръгчетата в намаслена тавичка, намазваме ги с жълтъка, поръсваме ги с ким и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

Дребни соленки

Прoдукти: 300 г брашно, 150 г маргарин, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, половин пакпулвер; подправки за гарниране: червен пипер, ким, маково семе, настърган кашкавал или едро счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: От брашното, пресято с бакпулвера, настъргания на ренде замразен маргарин, солта и захарта замесваме тесто. Към него прибавяме жълтъка и сиренето. Разточваме кора, дебела около 5 мм. От нея с дребни форми изрязваме фигурки. Намазваме ги отгоре с леко разбития белтък и ги поръсваме с някои от подправките по желание. Печем в умерена фурна до зачервяване - приблизително 20 мин.

Многолистни соленки

Прoдукти: 350 г брашно, 150 мл вода, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 2 ч.л. лимонов сок, 1 жълтък, 125 г /половин пакетче/ маргарин, 25 г краве масло; зa пълнежа: 150 г сирене, 2 яйца, 1 белтък.
Нaчин на приготвяне: С 300 г брашно, водата, олиото, лимоновия сок и жълтъка замесваме средно твърдо тесто. Върху готовата топка тесто правим 2-3 нареза, покриваме го с влажна кърпа и оставяме да отлежи около 20 мин. Отлежалото тесто разточваме на кора с правоъгълна форма с размери 50х30 см, като ръсим с останалото брашно. Върху средата на кората настъргваме на ренде и разпределяме равномерно половината от предварително замразения маргарин. С двете странични части на кората покриваме средните две. Оставяме тестото да престои още 20 мин на студено и отново разточваме и сгъваме по описания начин като прибавяме останалия маргарин и замразеното масло. Оставяме тестото да отлежи още 20 мин и разточваме кора с дебелина 5 мм, от която изрязваме кръгове и квадрати. Във фигурките поставяме по малко от настърганото сирене, разбъркано с 1 яйце и 2 белтъка. Прегъваме леко всяка соленка без да притискаме и намазваме отгоре с разбит жълтък. Печем отначало при висока температура, а след лекото зачервяване и развиване на соленките, намаляваме температурата.

Солени пурички

Прoдукти: 250 г брашно, 200 г краве масло, 250 г кисело мляко, 1/2ч.л. амонячна сода, 1/2ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 3 белтъка, 1 жълтък; 1 яйце за намазване.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото. Прибавяме млякото, содата, разтворена в малко оцет, солта и брашното. Замесваме меко тесто, от което разточваме кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората квадратчета със страна 6-7 см. Натрошаваме сиренето за плънката, смесваме го с белтъците и жълтъка и разбиваме много добре. Разпределяме плънката върху тестените квадратчета и ги навиваме на пурички. Намазваме пуричките с яйцето, нареждаме ги в намаслена и набрашнена тавичка и ги печем в умерено загрята фурна.

Соленки “Кошнички”

Прoдукти: 1 1/2ч.ч. брашно, 1 пакетче краве масло, 2-3 с.л. кисело мляко, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 2-3 яйца, 200 г сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно с киселото мляко и солта. Прибавяме содата и брашното и замесваме меко тесто. Оформяме от тестото малки топчета /колкото орех/ и леко ги разточваме. В средата на всяка от така приготвените питки правим вдлъбнатина. Приготвяме плънка от разбитите яйца и натрошеното сирене и я разпределяме по питките. Загръщаме отгоре плънката с тестото и слагаме топките в намаслени формички /кошнички/ от алуминиево фолио. Нареждаме кошничките в тавичка и печем в умерена фурна. Обръщаме изпечените кошнички в широка чиния, отстраняваме фолиото и докато кошничките са още горещи, поръсваме със ситно настъргания кашкавал.

Соленки с маково семе

Прoдукти: 600 г брашно, 100 г краве масло, 100 мл олио, 200 г натрошено сирене, 2 яйца, 1 бакпулвер, 200 г настърган кашкавал, 1-2 с.л. маково семе, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме маслото, олиото, натрошеното сирене, 1 яйце, 1 жълтък, 1 щипка сол и пресятото с бакпулвера брашно. Омесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. Намазваме отгоре с втория разбит жълтък и поръсваме обилно с кашкавала. Отгоре поръсваме с маковото семе. Нарязваме тестото на лентички с размери 3х6 см, които нареждаме в суха тава и печем в умерена фурна до порозовяване.

Бисквити със стафиди

Прoдукти: 100 г краве масло, 100 г пудра захар, 1 яйце, 1/2к.ч. прясно мляко, 1 ч.л. бакпулвер, 100 г стафиди, 2 ванилии, 1-1 1/2ч.ч. брашно.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме в продължение на 10-15 мин заедно с пудрата захар. Продължаваме да разбиваме, като прибавяме последователно яйцето, млякото, в което сме разтворили бакпулвера, стафидите и ванилиите. Накрая прибавяме толкова брашно, че да замесим средно твърдо тесто. От тестото оформяме суджук, дебел около 2 см. Нарязваме го напречно на рулца дълги 2-3 см, които нареждаме в леко намаслена тавичка и изпичаме в умерено силна фурна.

Буклички със сметана

Прoдукти: 250 г брашно, 2 пакетчета краве масло, 120 мл вода, сол, 100 г брашно за поръсване и омесване на тестото, 1 яйце за намазване; зa плънката: 300 г сметана, 100 г захар за сметаната, 1 ванилия, 100 г пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: От брашното, маслото, водата и малко сол замесваме многолистно тесто. /Може да се използва готово бутер тесто/. Разточваме готовото тесто на кора и го намазваме с яйцето. С назъбена ролка изрязваме ленти с дължина 30 см и ширина 3 см. Навиваме всяка лента около конусовидна тенекиена тръбичка така, че намазаната страна да остане навън и лентата при навиването да се застъпва. Нареждаме така направените буклички на разстояние една от друга в намокрена с вода тавичка. Печем в умерена фурна до зачервяване. Изваждаме букличките от формите, докато са още топли. Оставяме ги да изстинат и ги пълним откъм широката им страна със сметаната, разбита със захарта и ванилията. Поръсваме готовите буклички с пудра захар.

Дребни сладки с шоколадова плънка

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 50 г пудра захар, 2 жълтъка, 250 г брашно, 1 ванилия; зa плънката: 1 яйце, 3 с.л. захар, половин пакетче краве масло, 2 с.л. какао, 2-3 с.л. смлени орехови ядки, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците, ванилията и пресятото брашно. Замесваме тесто. /За да станат крехки сладките, не месим дълго тестото, а само докато се заглади./ Оставяме го да престои 15 мин на студено, а след това го разточваме на кора с дебелина 5-6 мм. С малки формички изрязваме сладки, които нареждаме в суха /без да я мажем с масло/ тавичка и изпичаме в умерена фурна, като внимаваме да останат бели. Отделно разбиваме яйцето за плънката и върху огъня го смесваме със захарта и маслото, като непрекъснато бъркаме с телта. Кокато сместа кипне, отстраняваме от огъня и прибавяме какаото. Разбъркваме добре, след което слагаме смлените орехови ядки и ванилията. Изваждаме изпечените сладки от тавичката и ги слепваме две по две с приготвената плънка.

Кокосови облачета

Прoдукти: 500 г захар, 2 белтъка, 300 г кокосови стърготини, 50 г ситно накълцана лимонова кора, 1 с.л. с връх брашно, настърганата кора от 1 лимон, захарни перли.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме захарта в тенджера с 1 к.ч. вода и оставяме за 5 мин. След това възвираме течността. Отделно разбиваме белтъците на сняг и при непрекъснато биене прибавяме горещия захарен сироп. Смесваме кокосовите стърготини със ситно нарязаната захаросана лимонова кора, брашното и настърганата лимонова кора и ги добавяме към белтъците. С помощта на шприц оформяме облачета в покрита с хартия тава. Слагаме ги да съхнат 2 часа в предварително загрята фурна при температура 125°С. Украсяваме готовите облачета със захарни перли.

Лешникови макрони

Прoдукти: 4 белтъка, половин лимон, ванилия, 2 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. лешници, брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме лимоновия сок, ванилията и пудрата захар. Отделяме 2 супени лъжици от сместа, а към останалата прибавяме брашното и смлените лешници. Замесваме тесто и го оставяме малко да престои. С помощта на две лъжици правим продълговати формички, нареждаме ги в тава, покрита с хартия. Отгоре шприцоваме с отделената смес. Печем в умерена фурна.

Маслени сладки с какао

Прoдукти: 200 г краве масло, 150 г пудра захар, 1 жълтък, 400 г брашно, 40 г какао, 1 ванилия, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото заедно със захарта. Прибавяме жълтъка, какаото, ванилията и брашното. Замесваме тесто, от което късаме парченца и ги оформяме като топчета. Нареждаме топчетата в намаслена тавичка и ги печем в умерена фурна. След като ги извадим от фурната ги оставяме да поистинат и ги овалваме в пудра захар.

Орехови торбички

Прoдукти: 6 яйца, 140 г краве масло, 200-300 г брашно, 200 г счукани орехи, 150 г пудра захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото, прибавяме един по един жълтъците и брашното и замесваме тесто. Оставяме го да престои 8 часа, след което го омесваме с два от белтъците и го разделяме на 30-35 топки. Разбиваме останалите белтъци на сняг заедно със захарта. Прибавяме орехите и ванилията и разбъркваме. Разплескваме на питка всяка топка, слагаме по 1 с.л. от белтъчната смес върху питките и свиваме краищата им като баничка. Подреждаме торбичките в намаслена тава, печем ги в умерена фурна и още топли ги поръсваме с пудра захар.

Пастички от бишкоти

Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 50 г краве масло, 1 жълтък, 4 с.л. пудра захар, 2 с.л. какао, 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка заедно с маслото, размекнато до стайна температура, и 2 с.л. пудра захар. Бием, докато получим гладък крем. Сваряваме прясното мляко заедно с какаото и останалата пудра захар. В широка и плитка чиния настъргваме на ситно ренде шоколада. Разрязваме всяка бишкота на 4 парчета, след което слепваме две по две парчетата, като ги намазваме помежду им с приготвения крем. После ги потапяме в охладения млечен сироп и ги овалваме в настъргания шоколад. Държим пастичките на хладно място, докато ги сервираме, за да не се разтопи шоколадът.

Портокалови сладкишчета

Прoдукти: 1 голям портокал, 1 ч.л. коняк, 125 г захар на бучки, 6 жълтъка, 600 мл бита сметана, захаросани лимонови резенчета.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кората на половината портокал с помощта на белачка за картофи и я слагаме във вряща вода за 2 мин. Извеждаме я и прибавяме коняка, сока от портокала, захарта и жълтъците. Разбиваме с миксер. Слагаме сметаната на котлона и нагряваме, докато заври и прибавяме постепенно сместта с портокаловата кора. Изсипваме в чашки за крем карамел, нареждаме ги в тава, пълна до половината с вода и печем на 160С ок. 30 мин. Сервираме ги топли или охладени.

Целувки с настърган шоколад

Прoдукти: 3 белтъка, 1 щипка сол, 200 г пудра захар, 1 ч.л. лимонов сок, 100 г смлени орехови ядки, 100 г настърган шоколад, 2 с.л. какао, 1 щипка смлян карамфил, 50 г разтопен шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на пяна. Прибавяме солта и лимоновия сок. Сипваме лъжица по лъжица захарта, като продължаваме да разбиваме, докато получим пухкава смес, към която прибавяме смлените бадеми, настъргания шоколад, какаото и смления карамфил. От тази смес шприцоваме върху намаслена тавичка бисквитки дълги 4 см и широки 3 см. Печем ги в умерена фурна около 15 мин, след което ги оставяме да изстинат. Потапяме изстиналите целувки от едната страна в разтопения на водна баня шоколад.

Сарми с майонеза

Прoдукти: 4 листа от прясно зеле, 3 пакетчета сирене “Крема”, 2 моркова, 3 с.л. смлени орехови ядки, 5 с.л. майонеза, 4 скилидки чесън, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме сиренето с майонезата. Настъргваме морковите и чесъна и го смесваме с ореховите ядки и майонезата. Посоляваме, разбъркваме и от получената смес завиваме в зелевите листа четири стегнати сарми. Оставяме готовите сарми за 10 часа в хладилник, а след това ги нарязваме на тънки кръгчета.

Гъбки от яйца

Прoдукти: 6 яйца, 400 г майонезена салата, 3-4 стерилизирани краставички, 1-2 маслини, 3 малки домата, 2 с.л. майонеза, магданоз.
Нaчин на приготвяне: В подходящо плато оформяме канапе от майонезената салата. Отгоре закрепваме твърдо сварените и обелени яйца, предварително отрязани от страната на по-тъпия връх. Върху всяко яйце поставяме като шапчица половин домат, изчистен от семето. Върху домата с тънък шприц правим точки от майонезата. Около канапето и яйцата правим украса с клонки от магданоза, ивички от маслините и кръгчета от краставичките.

Коктейлни кюфтета

Прoдукти: 2 пакетчета сирене “Крема”, 2 ч.ч. настърган алабаш, 2 ч.ч. настъргано червено цвекло, 1 малко жълто морковче, 3-4 с.л. бита кисела сметана, 2-4 с.л. майонеза, магданоз, 2 стръка копър, 2 скилидки чесън, 10-12 с.л. счукани тиквени семки.
Нaчин на приготвяне: Използваме цвекло, което сме държали десетина дни на тъмно и хладно място. Настъргваме го и го объркваме с наситнените копър и чесън. Претриваме с вилица 1 пакетче сирене с майонезата, съединяваме двете смеси и подправяме на вкус. С мазни ръце оформяме кюфтенца, които овалваме в счуканите тиквени семена. По същия начин приготвяме кюфтенца от алабаша, моркова, останалото сирене, сметаната и магданоза. Предварително обаче напръскваме зеленчуците с лимонов сок, за да не потъмнеят. По този начин приготвяме бели и розови кюфтенца. Държим ги 2-3 часа в хладилник, преди да поднесем.

Колелца от грис

Прoдукти: 600 мл прясно мляко, 120 г грис, 60 г натрошено сирене, 30 г краве масло, 1 яйце, настъргано индийско орехче, магданоз, черен пипер, сол, краве масло за намазване, настърган кашкавал за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото, посоляваме го, прибавяме подправките и при непрекъснато бъркане постепенно сипваме гриса. Варим, докато получим гъста каша. Отстраняваме от огъня, прибавяме маслото, разбитото яйце и настърганото сирене и разбъркваме добре сместа. След това я разстиламе на пласт с дебелина 1 см в тавичка, която предварително сме изплакнали със студена вода. След 2 часа, когато сместа е изстинала много добре, с помощта на чашка изрязваме колелца с диаметър 4 см. Подреждаме колелцата в намаслена тавичка и върху всяко колелце поръсваме разтопено масло и настърган кашкавал. Запичаме ги до пожълтяване в предварително загрята умерена фурна, украсяваме ги с клончета магданоз и ги поднасяме веднага.

Ордьовър от гевреци

Прoдукти: 5-6 геврека, 1 пакетче краве масло, 1 ч.л. черен пипер, 1 с.л. червен пипер, 1 ч.л. кимион.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гевреците на кръгчета и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху всяко кръгче слагаме по парченце масло и поръсваме с кимион, червен и черен пипер. Запичаме кръгчетата съвсем леко във фурната.

Печено картофено пюре

Прoдукти: 600 г картофи, 2 жълтъка, 60 г краве масло, 1 щипка пудра захар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода. Обелваме ги, докато са още горещи, и ги пресоваме. Прибавяме жълтъците и брашното, поръсваме със захар, черен пипер и сол и омесваме много добре, за да получим гладка каша. После с помощта на шприц оформяме малки звездички. Нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в много гореща фурна.

Пикантни сусамени гевречета

Прoдукти: 4-5 сусамени геврека, 60 г краве масло, сол, счукан ким
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гевречетата на пръстени с дебелина 3 см, леко намазваме с масло едната им страна и ги подреждаме върху застланата с пергаментова хартия решетка на фурната. Наръсваме със счукан ким и печем на 180° до поруменяването на хапките.

Мариновани в чай яйца

Прoдукти: 8 твърдо сварени яйца, 1 с.л. настъргана портокалова кора, 2 с.л. черен чай, 50 мл соев сос, 1 зърно анасон, 10 зърна черен пипер, 1-2 с.л. захар, 1 ч.л. сол
Нaчин на приготвяне: Леко начукваме черупките на сварените яйца, без да ги белим и ги слагаме в тенджера заедно с чая и подправките, покриваме ги с 2-3 пръста вода, възвираме и веднага намаляваме котлона. Варим яйцата около 45 мин на слаб котлон, докато станат равномерно кафяви. Сваляме съда от котлона, оставяме водата да изстине и 1 нощ я държим заедно с яйцата в хладилника, за да се мариноват добре. Непосредствено преди сервиране ги обелваме и ги подреждаме върху подложка от зелена салата. Украсяваме с майонеза.

Пълнени яйца с млечна майонеза

Прoдукти: 6 твърдо сварени яйца, 1 с.л. масло, 0.5 л прясно мляко, 1 с.л. брашно /свръх/, 3 жълтъка, 1-2 ч.л. горчица, 1 к.ч. зехтин, 1 лимон, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Обелваме яйцата, разполовяваме ги по дължината и вадим жълтъците. Пасираме ги и ги смесваме с разбитото масло. Подправяме със сол и черен пипер и пълним белтъците с тази смеси. Разбиваме жълтъците за майонезата. Прибавяме брашното, млякото и подправките. Слагаме сместа на слаб котлон и продължаваме бъркането, докато се сгъсти и надигне. Слагаме съда в друг по-голям съд със студена вода и продължаваме бъркането, докато сместа изстине. Прибавяме с бъркане зехтина, горчицата и лимоновия сок. Разбъркваме добре и наливаме заливката в сосиера.

Пълнени яйца с мус от шунка

Прoдукти: 6 твърдо сварени яйца, 100 г шунка, 100 г гъст сос Бешамел, 4 с.л. коняк, 400 г руска салата, 2 сварени моркова, 5-6 маслини, 1 изпечена чушка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме яйцата и ги нарязваме по дължина на половинки, изваждаме жълтъците и ги размачкваме. Смиламе шунката с месомелачка. Прибавяме бешамеловия сос, коняка, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и прибавяме пасираните жълтъци. С приготвената смес пълним белтъците. Нареждаме яйцата в чинийки върху канапе от руска салата и украсяваме с клонки от магданоза, изчистените от костилките маслини, нарязаната на ивички чушка и нарязаните на кръгчета моркови.

Пълнени яйца с риба тон

Прoдукти: 4 твърдо сварени яйца, 100 г консервирана в олио риба тон, 1ч.л. лимонов сок, 1 с.л. сметана, 1 с.л. майонеза, 4 маслини, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Разрязваме надлъжно обелените яйца, вадим жълтъците и леко посоляваме белтъците. Отцеждаме рибата, наситняваме я и я смесваме с пасираните жълтъци. Подправяме със сол, черен пипер, лимонов сок, сметана и майонеза. Объркваме добре и пълним с тази смес белтъците. Отгоре украсяваме с половинки маслини.

Пълнени яйца с хайвер и боровинки

Прoдукти: 8 твърдо сварени яйца, 4 с.л. черен хайвер, 4 с.л. мариновани червени боровинки.
Нaчин на приготвяне: Отрязване твърдо сварените яйца напречно на половинки и отстраняваме жълтъците. Напълваме ги с черен хайвер и ги украсяваме с маринованите боровинки.

Яйца в калъп

Прoдукти: 8 яйца, 30 г краве масло, 1 кофичка кисело мляко, 2 скилидки чесън, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме с маслото малка стъклена огнеупорна тенджерка и счупваме внимателно яйцата, за да се запазят цели жълтъците. Посоляваме, похлупваме тенджерката и я слагаме в съд с топла вода. Варим на умерен огън, докато се втърдят яйцата, като внимаваме водата да не завира, за да не станат яйцата на шупли. Изваждаме ги от водата и, когато яйцата изстинат, отделяме ги с нож от дъното на тенджерката и ги слагаме в плитка чиния. Счукваме чесъна и го прибавяме към киселото мляко, което сме отцеждали 5-6 часа през марля. Заливаме яйцата с млякото, заглаждаме с нож и поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър.

Яйца, печени в чашки

Прoдукти: 8 яйца, 10 стръка магданоз, 4 с.л. ситно няразано месо от пушено пиле, 4 ситно нарязани краставички, краве масло, лют червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме магданоза на ситно и го смесваме със ситно нарязаните пилешко месо и кисели краставички. Намазваме обилно с масло 8 кафени чашки и разпределяме в тях приготвената смес. Поръсваме със сол и леко лют червен пипер. Във всяка чашка чукваме отгоре по едно яйце. Нареждаме чашките в тавичка с вряла вода и варим, докато се втвърдят яйцата. След това изчакваме чашките да изстинат и обръщаме в чинийки.

Домати, пълнени с гъби и майонеза

Прoдукти: 5 пресни домата, 150 г майонеза, 150 г стерилизирани гъби, 100 г шунка, 1 глава лук, магданоз, сол
Нaчин на приготвяне: Избираме по-твърди домати и ги издълбаваме с помощта на малка лъжичка. Посоляваме и оставяме да се отцедят. Задушаваме в малко вода гъбите, нарязани на филийки, и ги прибавяме към майонезата заедно с шунката и лука, нарязани на кубчета, и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбъркваме сместа и с нея пълним доматите. С помощта на шприц украсяваме с майонезата и клончета от магданоз.

Домати, пълнени с риба тон

Прoдукти: 4 големи твърди домата, 2 твърдо сварени яйца, 1 консерва риба тон в олио, 2-3 с.л. майонеза, 4 маслини, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме напречно доматите на половинки и с помощта на лъжица издълбаваме месестата им част, след което леко ги посоляваме от вътрешната страна, обръщаме ги и оставяме да се отцедят. Нарязваме на ситно рибата и яйцата и ги смесваме с майонезата и ситно нарязания магданоз. Прибавяме черен пипер на вкус и пълним доматите с така приготвената смес. Накрая украсяваме с разрязаните на половинки маслини.

Домати с пилешка салата

Прoдукти: 8 големи твърди домата, 100 г шунка, 150 г варено пилешко месо, 1 зелена чушка, 150 г майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме доматите, изрязваме в горната част капачета, издълбаваме сърцевината с лъжичка, посоляваме отвътре и оставяме да се отцеди сокът. Нарязваме на кубчета, шунката, свареното пилешко месо, опечената и обелена чушка. Прибавяме майоназета и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Напълваме доматите с тази смес, захлупваме с изрязаните капачета и ги оставяме да престоят 1-2 часа на хладно.

Краставица със сирене и майонеза

Прoдукти: 1 краставица, 100 г сирене, 1 домат, 4 с.л. майонеза, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата я и я разрязваме напречно на четири парчета. След това разрязваме всяко парче надлъжно на две. Издълбаваме леко парчетата, посоляваме ги и ги оставяме няколко минути да се отцедят. Натрошаваме сиренето и го смесваме с майонезата, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и разбъркваме. С получената смес пълним парчетата от краставица. Отгоре украсяваме с резенчета от домата.

Печени пиперки, пълнени с кьопоолу

Прoдукти: 500 г зелени или червени чушки Капия с еднаква големина, 2 патладжана, 3 скилидки чесън, 50-60 г орехови ядки, 3 домата, 5 с.л. олио, 2 с.л. оцет, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме патладжаните, обелваме ги и ги счукваме на пюре, към което при непрекъснато бъркане прибавяме на тънка струйка олиото, оцета, счукания със сол чесън и смлените орехови ядки. Измиваме пиперките и ги подсушаваме. Изпичаме ги и ги слагаме в затворен съд, за да се задушат, след което ги обелваме. Почистваме ги от дръжките и семената и ги пълним с приготвеното кьопоолу. Подреждаме чушките в плато или в отделни чинии, украсяваме с нарязани на кръгчета домати, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пиперки, пълнени с топено сирене

Прoдукти: 8 зелени пиперки, 8 парченца топено сирене, 4 скилидки чесън, 4 твърдо сварени яйца, 10-12 маслини, 1-2 моркова, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Потапяме пиперките за 10 мин в кипяща подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме твърдо сварените яйца на парченца. Почистваме маслините от костилките и ги нарязваме на парченца. Настъргваме морковите на ситно ренде. Заливаме ги с олиото и ги поръсваме със сол и черен пипер на вкус. Прибавяме топеното сирене, счукания чесън, яйцата и маслините. Разбъркваме добре и пълним пиперките с приготвената смес.

Ябълкови кошнички с риба тон

Прoдукти: 1 малка консерва риба тон, 100 г кашкавал, 1 зелена салата, 4 кисели краставички, 4 ябълки, 1 домат, 1 резен лимон, 1 резен мандарина, магданоз, босилек, 1-3 с.л. бяло вино, лимонов сок, 1 майонеза.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме ябълките на половинки и ги издълбаваме като кошнички. Нарязваме част от издълбаното на дребни кубчета, към които прибавяме нарязаните на ситно лимон, мандарина, дома и краставички, пасираната риба, настъргания кашкавал и зелениите. Поливаме с виното, подправено с лимонов сок и разбъркваме добре. Пълним ябълките и ги нареждаме в чинийка върху листа от салатата. Отгоре шприцоваме майонезата.

Сандвичи с пастет от извара

Прoдукти: 500 г извара, 1 опаковка майонеза, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1 к.ч. ситно нарязани кисели краставички, 10-15 маслини, горчица, сол.
Нaчин на приготвяне: Размесваме изварата с майонезата и прибавяме към сместа счуканите орехови ядки, ситно нарязаните кисели краставички, горчица и сол на вкус. Разбиваме сместа и намазваме с нея филийки от бял хляб. Украсяваме готовите сандвичи с ивички от маслини.

Сандвичи с пюре от чесън и орехи

Прoдукти: 4 филии бял хляб, 1 глава чесън, 1 ч.ч. орехови ядки, 3 с.л. олио, 1 червена пиперка, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Счукваме чесъна. Прибавяме ореховите ядки и също ги счукваме. Постепенно при непрекъснато бъркане наливаме олиото и поръсваме със сол и лимонов сок на вкус. Разбиваме сместа добре и я намазваме върху филийките хляб. Украсяваме сандвичите с ивички от червената пиперка.

Сандвичи със сирене и печени пиперки

Прoдукти: 500 г хляб, 500 г пиперки, 150 г сирене, половин пакетче краве масло, 2 с.л. прясно мляко, 2 твърдо сварени яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме пиперките, обелваме ги, почистваме ги от дръжките и семената и ги нарязваме. Накисваме сиренето в студена вода, за да се обезсоли, след което го пасираме през сито. Постепенно при непрекъснато разбиване прибавяме размекнатото масло и прясното мляко. С приготвения пастет намазваме тънко отрязаните и разделени напречно на две хлебни филийки. Отгоре слагаме парчета от опечените пиперки и кръгчета от твърдо сварените яйца. Украсяваме с магданозени клончета.

Сандвич с пушена скумрия

Прoдукти: 5 филийки хляб, 1 топло пушена скумрия, 30 г краве масло, 1 жълтък, 50 г кашкавал, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме рибата от кожата и костите и я накъсваме на малки парченца. Прибавяме суровия жълтък и подправките. Разбъркваме сместа и я мажем върху филиите, които предварително сме сме запържили от едната страна в сгорещената мазнина. Поръсваме сандвичите с настъргания кашкавал и ги запичаме 5-6 мин в силна фурна.

Сандвичи с пюре от мозък и маслини

Прoдукти: 1 твърдо сварено яйце, 15-20 маслини, половин телешки мозък, 1 главичка лук, 2 с.л. олио, 1-2 лимона, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме телешкия мозък в подсолена вода, изчистваме го от ципите и го разбиваме. Изчистваме маслините от костилките и ги счукваме заедно със ситно нарязан лук. Настъргваме твърдо свареното яйце и го прибавяме заедно с олиото към мозъка и маслините. Разбиваме, докато получим гладко пюре, и подправяме с лимонов сок. Със сместа намазваме филийките и украсяваме с лимонови кръгчета.

Ордьовър с бира

Прoдукти: 1 бира, 500 г сирене, 180 г краве масло, 1 с.л. горчица, хляб.
Нaчин на приготвяне: Слагаме бирата на огъня да кипне. Отстраняваме я от огъня и смесваме със стритото сирене и част от маслото. При непрекъснато бъркане прибавяме горчицата. Бъркаме, докато сместа изстине. Мажем получения пастет върху препечени хапки хляб, предварително намазани с останалото масло. Нареждаме хапките в тавичка и ги слагаме във фурната, колкото да се постоплят.

Печени филии с пушено сирене

Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.

Пълнени франзели

Прoдукти: 2 франзели, 150 г шунка, 250 г масло, 150 г варен език, 150 г кисели краставички, 3-4 твърдо сварени яйца, 1 ч.л. горчица, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна. Посоляваме. Разрязваме напречно франзелите, издълбаваме ги и ги намазваме отвътре с масло. Наситняваме езика и шунката, а краставичките и яйцата нарязваме на малки кубчета. Смесваме всички продукти с остатъка от маслото, слагаме горчицата и подправяме със сол и черен пипер. Пълним с тази смес франзелите, завиваме ги в тензух и ги прибираме в хладилника за 1-2 часа. При сервиране ги режем на филийки.

Хлебчета с вегетариански хайвер

Прoдукти: 6 хлебчета, 1 к.ч. ориз, 2 стрити твърдо сварени жълтъка, 2 с.л. олио, 1 главичка лук, 1 ч.л. доматено пюре, 12 маслини, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: В 1 ч.ч. вряща подсолена вода изсипваме ориза и варим, докато стане на каша. Оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Щом изстине, смесваме с жълтъците и бием като прибавяме капка по капка олиото. Прибавяме доматеното пюре, размито с малко вода, и много ситно настъргания лук.Подправяме с лимонов сок и черен пипер. Разрязваме на две хлебчетата и мажем с приготвената смес. Украсяваме с по 1 маслина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да си отгледате боровинка

В последните години интересът у нас към културната боровинка непрекъснато се увеличава. Ако и вие искате да имате този вълшебен плод в двора си, изберете слънчево място. Важно е да се знае, че растени...

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., I част.

АВИАТОР ЕКСПРО 225 ЕК - ПШЕНИЦА, ТРИТИКАЛЕ: Ран листен пригор (Septoria tritici), Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondita), Жълта ръжда (Puccinia striiformis), Л...

Как да си отгледате хмел

Обикновеният хмел (Нumulus lupulus) представлява тревисто двудомно многогодишно растение с виещи се четириръбести стебла, дълги до 6 м. Листата са разположени срещуположно, долните са три или петделни...

Пластири вместо хапчета

Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебно...

Начало