Още рецепти » ДОМАШНИ ЛЮТЕНИЦИ

 ДОМАШНИ ЛЮТЕНИЦИ

Гръцка лютеница

Прoдукти: 12 кг червени чушки, 3 кг моркови, 1 л олио, 2 буркана доматено пюре, 3 глави кромид лук, 1 глава счукан чесън, 1-2 ч.ч. захар, подправки, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме през месомелачка изпечените и обелени чушки. Сваряваме морковите и лука и ги смиламе. Смесваме всички продукти, посоляваме и подправяме на вкус. Запържваме олиото, изчакваме да изстине и заливаме сместа. Разбъркваме и разпределяме лютеницата в бурканчета, които стерилизираме 10 мин.

Добруджанска лютеница

Прoдукти: 2 кг червени домати, 2 кг зелени чушки, 1 кг зелени домати, 500 г моркови, 1-2 патладжана, 1-2 тиквички, 1 връзка магданоз, 2 глави чесън, 500 мл олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме морковите. Нарязваме доматите, чушките, тиквичките и патладжаните на парчета. Посоляваме ги и заливаме с олиото. Печем ги до омекване, като често разбъркваме. Изчакваме сместа да изстине, прибавяме морковите и прекарваме всичко през месомелачка. Прибавяме наситнения чесън и скълцания магданоз, посоляваме на вкус и разбъркваме. Разпределяме в буркани, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Доматеница

Прoдукти: 10 кг домати, 1 кг чорбаджийски чушки, 2 ч. ч. олио, 1/2 ч. ч. захар, 1 връзка копър, 1/2 ч. ч. сол.
Нaчин на приготвяне: Смлените домати варим, докато сместа остане наполовина. Опуканите и почистени от дръжките чорбаджийки смиламе и добавяме към пюрето. При постоянно бъркане прибавяме малко по малко олиото, захарта, солта, по желание черен пипер и накрая ситно нарязания копър. Горещата смес насипваме в затоплени буркани. Стерилизираме 10 минути и прибираме на хладно.

Домашна лютеница със зелении

Прoдукти: 7-8 кг меки и узрели домати, 2-3 връзки магданоз, 2 стръка целина, 1 стрък копър, 2 листа босилек, 2-3 глави чесън, 1 с.л. захар, 1 щипка кориандър, 1 щипка стрит хрян, черен пипер, кимион.
Нaчин на приготвяне: Подбираме меки, добре узрели домати, нарязваме ги на парчета и слагаме в тенджера да се варят, докато водата се изпари. Щом сместа се сгъсти, слагаме захарта, нарязания чесън, наситнените магданоз, копър, целина и босилек, Прибавяме кориандъра и хряна и подправяме на вкус с кимион, черен пипер и сол. Отстраняваме от огъня и насипваме в предварително затоплени бурканчета. Затваряме плътно с капачки и обръщаме бурканите надолу. Оставяме така едно денонощие, а после прибираме на хладно място.

Екзотична лютеница

Прoдукти: 5 кг чушки, 2 кг червени домати, 1 кг зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг кисели ябълки, 500 г тиква, 2 ч.ч. орехови ядки, 1 патладжан, 3 глави лук, 1-2 глави чесън, 1 връзка магданоз, 1 пликче зелен или бял пипер, 1 ч.л. кимион, 1 ч.л. анасоново семе, 3 щипки канела, 2 щипки хрян, 2 щипки кориандър, 1 игличка розмарин, 2 ч.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на едри филийки и го запичаме на скара. Нарязваме патладжана на колелца, оставяме го да се отцеди от горчивия сок и го прекарваме през месомелачка заедно с чушките и лука. Сваряваме и пасираме морковите, тиквата и ябълките. Приготвяме пюре от доматите и смесваме с останалите зеленчуци. Прибавяме олиото, нарязаните зелении, едро нарязаните орехи, счукания чесън и подправките. Посоляваме и варим 30 мин, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Разсипваме готовата лютеница в буркани, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Задушена лютеница

Прoдукти: 5 кг червена “Капия”, 10 кг узрели червени домати, 2 глави кромид лук, 500 мл олио, сол, захар и счукан кимион
Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от семките чушки нарязваме на парчета. Нарязваме на четвъртинки обеления лук и доматите. Заливаме ги в тенджера под налягане с малко подсолена вода и затваряме с капака. Щом винтила започне да съска, изключваме котлона. Отцеждаме задушените зеленчуци и ги прекарваме през месомелачка, която има приспособление за отстраняване на люспите. Разбъркваме получената каша много добре и я слагаме на умерен котлон да се сгъсти. Преди да свалим от огъня наливаме олиото и подправяме с изброените подправки. Объркваме сместа добре, разливаме я в сухи бурканчета и стерилизираме 15-20 мин.

Зелена лютеница

Прoдукти: 3 кг зелени домати, 3 кг зелени чушки, 600 мл олио, 200 г сол.
Нaчин на приготвяне: Запичаме доматите във фурната и ги обелваме. Прекарваме ги през месомелачка заедно с изпечените и обелени чушки. Посоляваме на вкус, сипваме олиото и варим на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Разпределяме изстиналата лютеница в бурканчета, затваряме и стерилизираме 40 мин.

Зеленчукова лютеница с корнишони

Прoдукти: 5 кг домати, 4 кг червени чушки, 2 кг патладжани, 2 кг моркови, 1 кг корнишони, 2 връзки магданоз, чесън, черен пипер, кимион; зa маринатата: 2 ч.ч. захар, 2 ч.ч. олио, 1,5 ч.ч. оцет, 1 непълна ч.ч. сол, 1 дафинов лист, 8-10 зърна пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на парченца. Изпичаме чушките и патладжаните, обелваме ги и ги нарязваме на тънки ивици. Морковите и краставиците правим на колелца. Смесваме продуктите за маринатата и ги слагаме на огъня. Когато заврят, пускаме всички зеленчуци и оставяме да се варят до пълно омекване. После пасираме и прибавяме счукания чесън, наситнения магданоз и подправките. Варим още 10-15 мин, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Разпределяме готовата лютеница в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Класическа лютеница

Прoдукти: 6 кг червени чушки, 3 кг домати, 800 мл олио, 700 мл оцет, 1 връзка магданоз, 400 г захар, 200 г сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги прекарваме през машинка за почистване на семената. Изпичаме чушките, обелваме ги и ги почистваме от семената. Прекарваме ги през месомелачка и ги смесваме с доматите. Варим на умерен огън, докато поизври течността от доматите. Към края прибавяме солта, захарта, оцета, олиото и ситно нарязания магданоз. Разбъркваме няколко пъти, сваляме от огъня и оставяме да поизстине. Разпределяме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Лесна лютеница с картофи

Прoдукти: 7 кг червени чушки, 800 г доматено пюре, 2 кг картофи, 800 мл олио, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги смиламе. Запържваме ги в сгорещеното олио. Сваряваме картофите, обелваме ги и пасираме. Към чушките прибавяме доматеното пюре и разбъркваме хубаво. Съединяваме с картофите и разбиваме добре. Оставяме всичко на огъня за 2-3 минути. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Насипваме в буркани и стерилизираме 10 минути.

Люта лютеница

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 500 г домати, 10 люти чушлета, 300 мл олио, 200 г захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Запържваме ги леко в част от олиото. Попарваме доматите, обелваме ги и ги прекарваме през машинка за почистване на семената. Прибавяме захарта, посоляваме и варим на умерен огън. Щом течността от доматите се поизпари, прибавяме изпържените чушки и останалото олио. Варим, докато лютеницата остане на мазнина. Няколко минути преди свалянето от огъня слагаме смлените люти чушки. Разпределяме изстиналата лютеница в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Люта лютеница с чесън

Прoдукти: 5 кг месести червени чушки, 5 кг домати, 500 г люти чушлета, 3 глави чесън, 2 връзки магданоз, 400 мл олио, 100 мл оцет, 200 г захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Попарваме доматите, обелваме ги и ги прекарваме през машинка за почистване на семената. Прибавяме олиото, оцета, захарта и сол на вкус. Варим на умерен огън. Щом течността от доматите се поизпари, прибавяме смлените чушки и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Лютеницата трябва да остане на мазнина. Няколко минути преди свалянето от огъня слагаме смлените люти чушки, ситно нарязания магданоз и скълцания със сол чесън. Разпределяме изстиналата лютеница в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Лютеница без варене

Прoдукти: 5 кг червена капия, 750 г моркови, 800 г доматено пюре, 1 глава счукан чесън, 1 ч.ч. олио, 1 връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка.Сваряваме морковите, пасираме ги и ги смесваме с чушките, доматеното пюре, олиото, чесъна и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус, разбъркваме и разпределяме в бурканчета. Стерилизираме 10 мин.

Лютеница на парчета

Прoдукти: 5 кг червени домати, 2.5 кг патладжан, 2 връзки магданоз, 400 мл олио, сол и захар на вкус
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на кубчета, посоляваме, оставяме да си пуснат горчивия сок и отцеждаме. Загряваме олиото и пържим патладжана до омекване. Вадим го и оставяме да се отцеди от мазнината. В олиото слагаме попарените, обелени и наситнени домати, подправяме със сол и захар и с бъркане готвим, докато им изври течността и се сгъстят. Връщаме патладжаните, наръсваме с наситнения магданоз и пържим още малко. Насипваме сместа в сухи бурканчета, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Лютеница от Павликени

Прoдукти: 3 кг домати, 15 червени чушки, 10 глави лук, 10 балкански ябълки, магданоз, черен пипер, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме ги на ситно и ги смесваме. Варим сместа, докато се сгъсти. Подправяме на вкус, разбъркваме и прецеждаме лютеницата първо през гевгир, а след това – през телена цедка. Разпределяме топлата смес в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Лютеница от сурови чушки

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 2 кг домати, 2 кг патладжан, 1 кг моркови, 3 глави чесън, 3 с.л. сол, 1 ч.ч. захар, 3 ч.ч. олио
Нaчин на приготвяне: Смиламе нарязани на парченца сурови чушки, прибавяме сварените и смлени моркови, опечените, обелени и смлени патладжани и нарязаните на парчета и смлени домати. Подправяме сместа със солта, захарта, наситнения чесън и олиото и бъркаме, докато поеме напълно мазнината. Насипваме в буркани и стерилизираме 20 мин.

Лютеница от Ябланица

Прoдукти: 3 кг зелени чушки, 3 кг червени чушки, 3 кг домати, 500 мл олио, 1 връзка магданоз, подправки на вкус, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме патладжаните, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка заедно с изпечените и обелени чушки. Попарваме доматите, обелваме ги и също ги смиламе с машинка, чрез която се отделят семките. После ги изсипваме в дълбока тенджера и варим, докато се получи гъсто пюре. Прибавяме смлените чушки и патладжани, подправките и олиото. Посоляваме и варим до необходимата гъстота, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Затваряме готовата лютеница в сухи буркани и стерилизираме 10 мин.

Лютеница с бамя

Прoдукти: 20 кг домати, 1 кг чорбаджийски чушки, 1 кг бамя, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги прекарваме през месомелачка. Наливаме олиото, подправяме на вкус и варим доматения сос, докато стане на пюре. Прибавяме почистената бамя и продължаваме да варим. Щом бамята омекне, слагаме и чорбаджийските чушки. Варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лютеницата започне да се отделя от дъното на тавата като мармалад, насипваме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 5 мин.

Лютеница с варен боб и марината

Прoдукти: 7 кг домати, 5 кг червени чушки, 3 корнишони, 2 кг сварен боб, 3 кг моркови, 2 връзки магданоз, 1 стрък целина, 1 стрък маточина, 1 стрък лютива мента; зa марината: 2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар, 1,5 ч.ч. оцет, 1 непълна ч.ч. сол, 1 дафинов лист, 10 зърна черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на кръгчета и ги варим, докато поомекнат. Нарязваме чушките на лентички, а доматите обелваме и дробим на малки парченца. Измиваме зелениите и ги наситняваме. Отцеждаме фасула. Слагаме продуктите за маринатата на огъня. Когато заврят, пускаме нарязаните на колелца краставички да се варят около 10 минути. После ги вадим и оставяме в широк съд. Чушките също варим 10 мин и ги изваждаме. В останалата марината изсипваме нарязаните домати и ги варим, докато се сгъстят. Смесваме всички продукти в голям съд. Прибавяме отцедения боб, нарязаните зелении, разбъркваме добре и оставяме сместа да престои 30 мин. После прекарваме лютеницата през месомелачка и я разсипваме в буркани. Затваряме и стерилизираме 10-15 мин.

Лютеница с гъбен бульон и орехи

Прoдукти: 3 кг червени чушки, 3 кг домати, 1 кг картофи, 500 г моркови, 3 к.ч. олио, 2 връзки магданоз, 3 глави чесън, 3 глави лук, 2 кубчета гъбен бульон, 3 щипки индийско орехче, 2 щипки стрити анасонови семена, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената и ги попарваме 3 мин във вряща вода. После ги потапяме в студена вода и ги прекарваме през месомелачка. Нарязваме лука на филийки, които леко запичаме на скарата.Сваряваме картофите и още топли ги прекарваме през преса. Сваряваме леко морковите, наситняваме ги, а после ги запържваме за 5-6 мин в силно загрятото олио. Изваждаме ги и в същата мазнината запържваме запечените филийки лук и срязаните на две скилидки чесън. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Сипваме ги в голяма тава и варим, бъркайки непрекъснато, докато обемът им намалее на 1/3 от първоначалния. Тогава сипваме зеленчука, наситнения магданоз, стритите кубчета бульон и нарязаните орехи. Прибавяме подправките, посоляваме на вкус и варим 10 мин, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Оставяме лютеницата да поизстине и разпределяме в затоплени буркани. Стерилизираме 40 мин.

Лютеница с извара

Прoдукти: 5 кг червени чушки “Капия”, 1 кг извара, 500 мл олио, 1 глава целина, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги смиламе с машинка за месо. Възвираме 2 л вода със сол и в нея варим 10 мин обелената и нарязана на филийки целина. Обливаме я със студена вода и я прекарваме презмесомелачка. Смесваме двата зеленчука, подправяме със сол и черен пипер и наливаме сгорещеното олио. Бъркаме, докато зеленчукът поеме мазнината. Прибавяме изварата, разбъркваме и оставяме сместа да постои 15 мин преди да я разсипем в сухи и чисти бурканчета. Затваряме бурканите и стерилизираме 30 мин.

Лютеница с камби

Прoдукти: 10 кг камби, 2 кг моркови, 800 г доматено пюре, 2 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме камбите, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Сваряваме морковите и също ги прекарваме през месомелачката. Прибавяме чушките, подправяме с черен пипер и сол на вкус и сипваме олиото. Разбъркваме много добре, сипваме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Лютеница с карамел и лук

Прoдукти: 5 кг червeни пиперки, 2 кг патладжани, 2 кг домати, 1 кг моркови, 3 ч.ч. олио, 1 к.ч. карамелизирана захар /крокан/, подправки.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме и обелваме чушките и патладжаните. Прибавяме сварените моркови и обелените и нарязани домати. Прекарваме всичко през месомелачка. Сипваме сместа в тава и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лютеницата се посгъсти - наливаме олиото, а щом лопатката започне да оставя трайна следа по дъното на тавата – прибавяме счуканата карамелизирана захар и подправяме на вкус с по-екзотични подправки. Разбъркваме и разсипваме сместа в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Лютеница с картофи

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 4 кг домати, 2 кг картофи, 1 кг моркови, 300 г лук, 3 главички чесън, 10 люти чушлета, 1 л олио, 1 връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и ги попарваме 3-4 мин във вряща подсолена вода. Прибавяме сварените моркови и картофи, както и едро нарязания лук. Прекарваме всичко през месомелачка. Сипваме сместа в 1-2 ч.ч. сгорещено олио, прибавяме ситно нарязаните магданоз и чесън и леко запържваме. Попарваме доматите, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме много ситно нарязаните люти чушки и слагаме на огъня. Щом доматите се посгъстят, сипваме запържения зеленчук и останалото олио. Посоляваме на вкус и варим, докато лютеницата добие необходимата гъстота. Разпределяме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Лютеница с коприва

Прoдукти: 10 кг домати, 1 кг червени чушки, 2 ч.ч. олио, 1 непълна ч.ч. захар, 1 връзка магданоз, 1 връзка коприва, 2 стръка копър, 2 листа босилек, 2 листа целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме, нарязваме и смиламе доматите, след което ги оставяме да врят в разлат съд. Когато пюрето започне да се сгъстява, прибавяме нарязаните чушки. Изсипваме олиото, захарта, наситнените зелении и подправаме на вкус. При непрекъснато бъркане варим, докато лютеницата се сгъсти. Сварената лютеница насипваме в сухи и топли буркани. След като изстинат напълно, отгоре наливаме по 1 пръст олио.

Лютеница с мед

Прoдукти: 800 мл доматено пюре, 500 мл мед, 250 мл олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме доматеното пюре и меда. Подправяме на вкус с магданоз, черен пипер и сол и сипваме в сгорещеното олио. Разбъркваме и разсипваме сместа в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Лютеница с много подправки

Прoдукти: 6 кг червени чушки, 2 кг домати, 2 връзки магданоз, 2 листенца босилек, 2 ч.ч. олио, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 1 с.л. смлян кимион, 1 с.л. смлян черен пипер, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка джинджифил, 1 щипка мащерка, 1 щипка риган, 1 глава чесън.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семето и ги нарязваме на ситни парчета. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме. Смесваме ги с чушките и оставяме сместа на умерен огън до пълно разваряване. После ръсим подправките и наситнените зелении и пасираме. Към пюрето добавяме захарта, счукания със сол чесън и олиото. Посоляваме на вкус и доваряваме лютеницата, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Изчакваме да изстине и разсипваме в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 30 мин.

Лютеница с моркови

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 1 кг моркови, 800 мл доматено пюре, 200 мл олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме и обелваме чушките. Прекарваме ги през месомелачка заедно със сварените моркови. Прибавяме доматеното пюре и олиото. Посоляваме на вкус и разбъркваме много добре. Разпределяме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 20 мин.

Лютеница с моркови, тиква, домати и лук

Прoдукти: 10 кг добре узрели домати, 4 кг червени чушки, 3 кг лук, 3 кг моркови, 2 глави целина, 1/3 средно голяма тиква, 2 връзки магданоз, 1 гъбен бульон, 3 ч.ч. олио, 1 с.л. “Вегета”, 4 щипки индийско орехче, 1 щипка джинджифил, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на филийки лука и го запичаме на скара.Сваряваме морковите, тиквата и целината и заедно с филийките лук и изпечените и обелени чушки ги прекарваме през месомелачка. Попарваме леко доматите, обелваме ги и ги настъргваме. Сипваме ги в широка тава и варим, докато намалят обема си наполовина. Прибавяме смлените зеленчуци и варим на умерен огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лопатка. Когато лопатката започне да прави “пътечка”, сипваме олиото, наситнените зелении и подправките. Варим още 20 мин. Към края прибавяме натрошения бульон и пасираме. Разпределяме лютеницата в затоплени бурканчета и запечатваме плътно с капачки. По желание стерилизираме.

Лютеница с моркови и чесън

Прoдукти: 5 кг червена капия, 1 кг моркови, 1 глава чесън, 800 мл доматено пюре, 500 мл олио, 1 връзка магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семената и ги смиламе заедно с люспите. Сваряваме морковите и също ги смиламе. Счукваме чесъна, а магданоза нарязваме на ситно. Смесваме продуктите, прибавяме олиото и доматеното пюре и посоляваме. Разбъркваме много добре и насипваме в буркани. Затваряме и стерилизираме 20 мин.

Лютеница с патладжани

Прoдукти: 5 кг чушки, 4 кг патладжани, 3 кг червени домати, 2 глави чесън, 3 ч.ч. олио, 2 с.л. захар, 1 връзка магданоз, подправки, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе домати и варим, докато се сгъстят и обемът им намалее на 1/3 от първоначалния. Изпичаме чушките и патладжаните, нарязваме ги на парчета и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме към топлия доматен сос, объркан със счукания чесън. Варим, докато сместа се сгъсти толкова, че като прекараме лъжица отгоре, тя да оставя видима следа. Тогава наливаме олиото, посоляваме, подправяме на вкус, а после насипваме в буркани и стерилизираме 15 мин.

Лютеница с патладжани и моркови

Прoдукти: 1 кг домати, 2,5 кг червени чушки, 1 кг патладжани, 500 г моркови, чесън, сол, 1/2 ч. ч. захар, 1,5 ч. ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Измиваме патладжаните и ги обелваме. Сваряваме морковите Смиламе патладжаните, морковите, суровите чушки, доматите и чесъна. Сипваме в тава и варим сместа до необходимата гъстота. При непрекъснато бъркане, още на огъня добавяме останалите продукти. Готовата лютеница насипваме в буркани и стерилизираме 15 минути.

Лютеница с плодове

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 5 кг домати, 2 кг патладжани, 5 ябълки, 5 круши, 5 глави лук, 10 скилидки чесън, 1 ч.ч. олио, 2 връзки магданоз, 100 г захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на парченца, посоляваме леко и ги оставяме 1 час да се отцеждат от горчивия сок. Изпичаме и обелваме чушките. Обелваме плодовете и ги нарязваме на парченца. Нарязваме лука на едро. Смесваме всички продукти и ги прекарваме през месомелачка. Отделно обелваме доматите, настъргваме ги и ги сваряваме на пюре. Прибавяме смлените зеленчуци, ситно нарязания магданоз и захарта. Посоляваме на вкус и кипваме. Отстраняваме от огъня, наливаме олиото, разбъркваме и разсипваме лютеницата в сухи бурканчета. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Лютеница с пюре от тиква

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 3 кг узрели домати, 3 кг тиква, 3-4 зърна карамфил, канела, черен пипер, сол и захар на вкус, 500 мл олио
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките и ги обелваме. Смиламе ги на машинка за месо. Попарваме доматите, обелваме ги, настъргваме ги на ренде и ги сваряваме на доматено пюре. Пасираме обелената от кората и сварена тиква. Смесваме двете пюрета, клокваме ги заедно и прибавяме смлените чушки. Подправяме със сол, канела на прах, счукан карамфил, захар и смлян черен пипер. Разбъркваме, наливаме олиото и варим, докато зеленчуците поемат напълно мазнината. Насипваме топлата лютеница в чисти буркани, затваряме и стерилизираме 30 мин.

Лютеница със сирене

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 500 г сирене, 300 мл олио.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Прибавяме настърганото сирене и сипваме в сгорещеното олио. Разбъркваме и разсипваме сместа в бурканчета. Затваряме и стерилизираме 10 мин.

Лютеница с тиквички

Прoдукти: 3 кг млади тиквички, 2 кг червени домати, 1 ч.ч. готово пюре от печени зелени чушки, 10-12 глави чесън, 2 връзки копър, 2 връзки магданоз, 3 щипки индийско орехче, 2 щипки босилек, олио, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме тиквичките и без да ги белим, настъргваме на едро ренде. Посоляваме и задушаваме на умерен огън, като добавяме и водата, която са пуснали. Когато поомекнат, прибавяме смлените домати, а след 5-6 мин изсипваме чушковото пюре и препърженото олио. Оставяме сместа да къкри на огъня до сгъстяване. Накрая прибавяме счукания чесън, наситнените зелении и подправките. Разсипваме лютеницата в малки бурканчета и стерилизираме 10-15 мин.

Лютеница с ядки

Прoдукти: 8 скилидки чесън, 8-10 с. л. едро счукани орехови ядки, 5 люти чушлета, 3 кг червени домати, 80 черни маслини без костилките, 200 г кашкавал (или пушено сирене), 1 връзка мащерка, 400 мл зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме ореховите ядки в тиганче без мазнина до златисто и ги оставяме да изстинат. Обелваме чесъна. Нарязваме едро лютите чушлета. Обелваме доматите. С пасатора пасираме на пюре чесъна, доматите, чушлетата, маслините, едро настъргания кашкавал или пушено сирене. Добавяме към пюрето зехтина и варим 1/2 час на огъня. Сваляме от огъня и прибавяме ситно нарязаната мащерка, ореховите ядки и посоляваме на вкус. Разбъркваме добре. Насипваме сместа в бурканчета, затваряме с капачки и стерилизираме 10 минути.

Маринована лютеница

Прoдукти: 6 кг червени чушки, 1 буркан /800 мл/ готово доматено пюре, 500 мл олио, 600 г захар, 250 мл оцет, сол, черен пипер на зърна
Нaчин на приготвяне: Възвираме марината от олиото, оцета, захарта, черния пипер и солта. Нарязваме чушките на по-едри парчета, които пускаме във врящата марината. Варим ги до омекване, отцеждаме и като поизстинат ги обелваме от люспите. Смиламе ги на машинка и ги разбъркваме с доматеното пюре. Пълним с тази смес сухи бурканчета и стерилизираме 20 мин.

Мешана лютеница

Прoдукти: 2,5 кг червени чушки, 2,5 кг зелени чушки, 2 кг червени домати, 2 кг зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг картофи, 500 г карфиол, 1 люта чушка, 4 ч.ч. олио, 5-6 с.л. ситно нарязан магданоз, 5-6 с.л. ситно нарязани листа от целина, 1-2 с.л. ситно нарязан копър, 1 1/2 к.ч. захар, 1 1/2 к.ч. сол, бахар, кимион, индийско орехче, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от дръжките и семената, попарваме ги за кратко във вряща вода и ги прекарваме през месомелачка. Бланшираме доматите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Сваряваме картофите и ги прекарваме през преса. Сваряваме морковите и карфиола и ги пасираме /или ги прекарваме през месомелачка/. Варим доматите на умерен огън. Щом се посгъстят, прибавяме останалите зеленчуци и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лютеницата се сгъсти, сипваме олиото и прибавяме наситнените зелении, захарта, солта и подправките. Разбъркваме и отстраняваме от огъня. Разпределяме още горещата лютеница в затоплени буркани. Затваряме и стерилизираме 50 мин.

Мързелива лютеница

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 800 г доматено пюре, 1 к.ч. олио, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с доматеното пюре и олиото. Прибавяме захар и сол на вкус и разбъркваме. Прехвърляме сместа в тавичка и бъркаме на загрят котлон не повече от 5 мин. Разпределяме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Пасирана лютеница

Прoдукти: 5 кг домати, 3 кг червена капия, 3 кг патладжани, 3 глави чесън, 500 мл олио, 4 с.л. захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме доматите, обелваме ги и ги пасираме. Изпичаме чушките, обелваме ги и ги почистваме от семената. Прекарваме ги първо през месомелачка, а после ги пасираме. Изпичаме патладжаните, обелваме ги и също ги пасираме. Прибавяме чушките и доматите и варим на умерен огън, докато сместа се сгъсти. Загряваме добре олиото и го изсипваме при зеленчуците. Прибавяме пасирания чесън и захарта. Посоляваме на вкус и при непрекъснато бъркане варим, докато лютеницата се сгъсти. Разпределяме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 10 мин.

Печена лютеница

Прoдукти: 8 кг червени чушки, 4 кг патладжани, 2 кг моркови, 1,5 кг доматено пюре, 3-4 глави чесън, 2 глави целина, 2 връзки магданоз, 3 ч.ч. олио, 2 ч.ч. захар, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Опечените чушки и патладжани обелваме и смиламе на машинка за месо. Остъргваме морковите и ги сваряваме. Отцеждаме, обливаме ги със студена вода и ги прекарваме през месомелачка заедно с обелените скилидки чесън и обелената и нарязана на кубчета целина. В голяма тава смесваме зеленчуците с доматеното пюре, посоляваме, подправяме със захар, наливаме олиото и печем, докато лютеницата остане на мазнина. Преди да извадим лютеницата от фурната наръсваме с магданоза. Разсипваме я веднага в сухи и топли буркани, затваряме херметически и обръщаме с капачките надолу. Оставяме я така 1 нощ, без да стерилизираме. Съхраняваме на тъмно и студено.

Пикантна лютеница

Прoдукти: 3 кг червени чушки, 1 кг патладжани, 800 г ябълково пюре, 3 средно големи глави чесън, 3 средно големи глави чесън, 3 с.л. доматено пюре, 3-4 люти чушки, 1 връзка магданоз, 2-3 стръка девисил, 400 мл олио, 3 с.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките и патладжаните и ги обелваме. Прибавяме лютите чушки, чесъна и девисила и прекарваме всичко през месомелачка. Добавяме останалите продукти и варим, докато лютеницата се сгъсти. Разпределяме в бурканчета, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Пикантна лютеница с моркови и патладжани

Прoдукти: 5 кг червени чушки, 7 кг червени домати, 3 кг патладжани, 1 кг моркови, магданоз, 1-2 глави чесън, 2 ч. ч. олио, сол, оцет.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги нарязваме на тънки лентички. Патладжаните опичаме, обелваме и нарязваме на дребно. Настъргваме морковите и доматите. Счукваме чесъна, нарязваме на ситно магданоза. Смесваме всички продукти, посоляваме и прибавяме оцета. Изсипваме сместа в сгорещеното олио и оставяме да покъкри 10-15 минути. Насипваме лютеницата в буркани, затваряме ги и стерилизираме 10 минути.

Постна лютеница

Прoдукти: 5 кг едра добре узряла зелена “Капия”, 5 кг добре узрели червени домати, 2 китки магданоз, сол на вкус
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките и ги обелваме. Нарязваме ги на ивички или парченца. Опичаме доматите в тава с малко вода, обелваме ги и ги наситняваме. Смесваме ги с чушките, прибавяме наситнения магданоз и солим. Разбъркваме сместа добре и я разсипваме в сухи бурканчета. Стерилизираме 5 мин.

Северняшка лютеница

Прoдукти: 6 кг червени чушки, 2 кг домати, 1 глава чесън, 1 люто чушле, 1 връзка магданоз, 1,5 ч.ч. олио, 2 с.л. сол, 1-2 с.л. захар, подправки на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките на малки парченца. Обелваме доматите и ги настъргваме на едро ренде. Смесваме ги с чушките и варим на умерен огън до пълно разваряване, след което пасираме. Сипваме сместа в широка тава и варим на умерен огън, докато получим гъсто пюре. Прибавяме счукания чесън, подправките, олиото, захарта и солта. Разбъркваме всичко добре. Насипваме лютеницата в затоплени буркани и стерилизираме 30 мин.

Тракийска лютеница

Прoдукти: 2,5 кг зелени чушки, 1,2 кг червени чушки, 2,2 кг червени домати, 400 г зелени домати, 1,2 кг моркови, 1,2 кг картофи, 1,4 кг лук, 400 г карфиол, 100 г люти чушки, 800 мл олио, 100 г захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги и ги прекарваме през месомелачка. Обелваме двата вида домати и също ги смиламе. Сваряваме морковите и картофите и ги пасираме. Накъсваме карфиола на розички и го попарваме 2-3 мин във вряща подсолена вода. Почистваме лютите чушки от семената и ги нарязваме на ситно. Сипваме домати в голяма тава и варим, докато намалят обема си двойно. Прибавяме останалите зеленчуци, захарта и олиото. Посоляваме на вкус, разбъркваме и загряваме на огъня. Разпределяме лютеницата в бурканчета, затваряме и стерилизираме 50 мин.

Ябълкова лютеница

Прoдукти: 2 кг недозрели ябълки - обелени, почистени от семките и задушени в малко вода до омекване, 350 г накълцани стафиди, 1 кг обелени домати, 300 г лук, 1 кг захар, 1 к. л. джинджифил, 1 с. л. оцет, по желание - карамфил, горчица и червен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, отстраняваме семената, слагаме малко вода и ги задушаваме на тих огън, докато омекнат, а след това ги пасираме. Накълцваме на ситно лука и доматите. Смесваме всички продукти и задушаваме на слаб огън 1 час. Насипваме сместа в бурканчета и ги стерилизираме 15 минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хипертония при децата

Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева. Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в...

Плетената мебел

От какво ли вече не се правят плетени мебели? От ратан, палмови листа, морска трева, върба... Вариантите са многобройни, както традиционни, създадени по мотиви на древни народни занаяти, така и най-съ...

Мозаечно пано - цвете

С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или...

Непознатият Сингапур

В туристическите гидове под рубриката „Кога да отидем в Сингапур?" пише: „По всяко време." Просто защото в страната цари вечно лято - температурите целогодишно са между 28 и 34 градуса. Паднат ли докъ...

Начало