Още рецепти » Домашни курабии

 Домашни курабии

Бързи курабийки

Прoдукти: 4 яйца, 1.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. мас /маргарин/, 1 кг брашно
Нaчин на приготвяне: Бием яйцата и захарта с миксер до побеляване. Прибавяме млякото, в което сме разбъркали содата, мазнината и разбиваме всичко с миксера. Пресяваме брашното с бакпулвера, смесваме го с яйчената смес и измесваме меко тесто. Можем да го разточим, намажем със сладко и навием на руло, а може от разточеното на тънка кора тесто с формички да изрежем различни курабии. В началото печем тестото на силна фурна, а щом почне да се надига намаляваме фурната на умерена температура. Опечените курабийки оставяме да изстинат във фурната и щом изстинат, ги наръсваме с пудра захар.

Ванилени курабийки

Прoдукти: 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1/2ч.л. ванилия, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Препържваме леко кравето масло и отцеждаме светлата част. Прибавяме към нея пудрата захар и ванилията. Разбиваме, докато сместа стане на пяна. Тогава при непрекъснато бъркане сипваме постепенно брашното и замесваме средно меко тесто. Разточваме дебела кора и изрязваме от нея курабийки с различна форма. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги печем в слаба фурна, докато побелеят. Поръсваме готовите курабийки с пудра захар, докато са още горещи.

Войнишки курабии

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, 1 непълна ч.ч. олио, настъргана лимонова кора, 1 ч.л. амонячна сода, 1 ч.ч. захар; 1 белтък за овалване, кристална захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с киселото мляко, захарта и содата. Прибавяме мазнината и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Замесваме средно меко тесто. С намаслени ръце късаме от него топчици с големината на орех и леко ги сплесваме. Потапяме курабийките в разбития белтък и ги нареждаме в намаслена тавичка на разстояние една от друга. Поръсваме ги със захарта и ги печем в умерено загрята фурна.

Бели грудовски курабии

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 150 г пудра захар, 2 ч.ч. брашно, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Претопяваме маслото, изчакваме да замръзне и след това го разбиваме продължително, докато побелее. Сипваме захарта и разбиваме още десетина минути. Накрая прибавяме брашното и омесваме гладко тесто. От тестото оформяме кръгли курабии и ги нареждаме в намаслена тавичка. Печем ги в слаба фурна, като внимаваме да останат почти бели. Изваждаме готовите курабии, изчакваме да поизстинат и ги поръсваме обилно с пудра захар.

Бели курабии „Арменуш”

Прoдукти: 1 ч.ч. краве масло, 2 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 до 2 ч.ч. брашно, 2 ванилии, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и изчакваме да изстине. Прибавяме захарта и разбиваме до побеляваме. Прибавяме ванилията и постепенно сипваме брашното - до 1 1/2 ч.ч. Месим, докато получим хомогенна смес. Правим няколко курабийки и ги изпичаме във фурната за проба. Ако не се разстелят в тавата, значи сместа е готова, ако се разстелят – добавяме още брашно. Печем в умерена фурна /150-180°С/ без да загряваме предварително и без да намасляваме тавата /може да я поръсим с малко брашно/. Курабийките не трябва да се препичат до тъмно розови, а да останат бели и по средата им да се образува дупка.. Поръсваме готовите курабии с пудра захар. Най-вкусни са след 24 часа.

Бели курабийки „Парис”

Прoдукти: 300 г краве масло, 100 г пудра захар, 2 жълтъка, 500 г брашно, 2 ванилии, какао, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото заедно със захарта и прибавяме жълтъците, брашното и ванилиите. Омесваме добре и отделяме малко тесто, което оцветяваме с какао. Правим по 3 топчета от бялото тесто, залепваме ги и по средата им залепваме малко топче какао. Нареждаме така приготвените курабии в тавичка /без да я мажем с масло/ и печем в умерена фурна до бледо розово. Поръсваме готовите курабии с пудра захар.

Казанлъшки курабии

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 цяло яйце, 4 жълтъка, 4 с.л. разтопено краве масло, 250 г захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, кората от половин лимон, 1 белтък за намазване, кристална захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме брашното в голяма тава и оформяме по средата кладенче. Слагаме в него яйцето и жълтъците, захарта, разтопеното масло, ситно настърганата лимонова кора и киселото мляко, в което сме разтворили содата. Омесваме гладко тесто и го разделяме на 2-3 топки. От всяка топка разточваме дебела кора. Изрязваме от корите курабии с различни форми и ги намазваме с разбития жълтък. Нареждаме курабиите в тавичка, поръсваме ги с кристална захар и ги изпичаме в умерено загрята фурна.

Канелени курабии

Прoдукти: 500 г брашно, 1 пакетче краве масло, 125 г пудра захар, 1 жълтък, 1 с.л. канела, 1 непълна ч.л. сода бикарбонат, винена киселина (на върха на ножа).
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с дървена лъжица брашното и врялото масло, докато сместа стане на трохи. Прибавяме захарта, жълтъка и канелата. Сипваме содата и винената киселина, разтворени в 1 с.л. вода. Омесваме гладко тесто, от което оформяме кръгли курабийки. Нареждаме курабийките в леко намаслена тавичка и ги изпичаме в силна фурна.

Кокосови курабийки

Прoдукти: 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. захар, 2 1/2ч.ч. брашно, 2 пакетчета краве масло, 2 ванилии, 1 ч.ч. кокосово брашно, 1 белтък.
Нaчин на приготвяне: В дълбок съд сипваме свареното мляко. Прибавяме захарта, 1 пакетче масло, 1 ванилия и брашното и разбъркваме добре. Омесваме от сместа меко тесто и го разточваме на кора. От нея изрязваме различни фигурки, намазваме ги с разбит белтък и ги поръсваме с част от кокосовото брашно. Нареждаме ги в намаслена и поръсена с брашно тавичка и ги печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна. След това ги намазваме с крем, който сме приготвили от второто пакетче масло, ванилията и останалото кокосово брашно. Поднасяме ги студени.

Курабии с жълтъци

Прoдукти: 2 пакетчета краве масло, 250 г кристална захар, 4 жълтъка, 1 ванилия, 500 г брашно.
Разбиваме размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта, докато сместа побелее. Прибавяме един по един жълтъците, а след това – ванилията. Постепенно сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разточваме от тестото кора с дебелина около 5 мм и изрязваме от кората курабии с различна форма. Нареждаме курабиите в леко намаслена тавичка и ги изпичаме в умерена фурна.

Курабии с кисело мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 3 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 к.ч. разтопено краве масло, 2 ванилии, 1 кг брашно, 1 яйце за намазване, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме содата в киселото мляко и постепенно при непрекъснато бърканеприбавяме разбитите яйца, пудрата захар, разтопеното масло, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто. С намаслени ръце късаме от него топчици с големината на орех и леко ги сплесваме. Нареждаме курабийките в намаслена тавичка на разстояние една от друга. Намазваме ги с разбитото яйце и ги поръсваме с кристална захар. Печем ги в умерено загрята фурна.

Курабии с мармелад

Прoдукти: 250 г свинска мас, 250 г кисело мляко, 150 г пудра захар, 1 ч.л. амонячна сода, настърганата кора от 1 лимон, 300 г брашно, мармалад от кайсии, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маста със захарта. Прибавяме киселото мляко, разбито с амонячната сода, настърганата лимонова кора и брашното. Замесваме средно твърдо тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм и я разрязваме на квадратчета. Слагаме във всяко квадратче по малко мармелад, слепваме краищата им, нареждаме ги в намаслена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Поръсваме готовите курабийки с пудра захар, докато са още топли.

Курабии с олио и бира

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бира, 1 ч.ч. орехови ядки, 2 ч.ч. кристална захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от пресятото с бакпулвера брашно, като постепенно прибавяме олиото и бирата. От тестото оформяме топчета с големината на орех. Във всяко топче слагаме по 1 орехова ядка. Печем курабиите в силна фурна. Отделно приготвяме сироп от половината захар и 1 ч.ч. вода. Варим сиропа няколко минути на умерен огън и го оставяме да изстине. Потапяме горещите курабии в охладения сироп, след което ги овалваме в останалата захар. /Възможен е и обратния вариант: Студените курабии да потопим в горещ сироп./

Курабии с орехи

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. пудра захар, 1 1/2ч.ч. смлени орехови ядки, 2 ванилии, 1 бакпулвер, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Смесваме олиото със захарта, смлените орехи и ванилията. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме меко тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на формички или кръгла чаша изрязваме фигурки от тестото. Нареждаме ги в намаслена и набрашнена тавичка и ги печем в умерено загрята фурна. Поръсваме готовите курабийки с пудра захар, докато са още горещи.

Овесени курабийки

Прoдукти: 90 г овесени ядки, 50 г брашно, 3 с.л. натрошено сирене, 1 жълтък, 2 с.л. прясно мляко, 50 г краве масло, 1 щипка бакпулвер, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме овесените ядки, брашното, сиренето, солта и бакпулвера. Добавяме маслото, размекнато до стайна температура, и размачкваме всички продукти. След това бавно изливаме млякото и замесваме тесто, което разточваме на тънка кора. С малка формичка изрязваме кръгове, а след това разрязваме кръговете на четвъртинки. Нареждаме курабийките в намаслена тавичка, намазваме ги с жълтъка и ги печем в предварително загрята умерена фурна, докато станат златистожълти.

Ориенталски курабии с канела

Прoдукти: 3-4 яйца, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. орехови ядки, 1 пакетче краве масло, 3 ч.л. канела, 1/2 ч.л. бакпулвер, 1 малка вафлена кора
Нaчин на приготвяне: От маслото, 2-3 яйца, 2 ч.л. канела, изравнени с ножа отгоре, брашното с бакпулвера и част от орехите замесваме тесто, след което точим кори. Със стъклена чашка изрязваме кръгчета, които нареждаме в тавичка, отгоре глазираме с яйце, в средата им слагаме по малко смес от едра кристална захар, канела, счукани орехови ядки и вафлени кори. Изпичаме в умерена фурна. Горещите курабии отделяме с нож от тавичката и нареждаме в чиния или кутия.

Постни немски курабии

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч.бира, 1 ч.ч. олио, 1 непълна ч.ч. нарязани орехови ядки, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1-2 с.л. коняк, 2 щипки ванилия, 1 щипка кардамон, 1 бакпулвер, захар за наръсване
Нaчин на приготвяне: От бирата, захарта, орехите, брашното, което сме пресяли предварително, ароматите и бакпулвера замесваме тесто. Правим топченца, като във всяко слагаме по една орехова ядка и изпичаме в силна фурна. Топлите сладки пускаме в студен сироп. Приготвяме го от захарта и водата, които варим 5 мин и ароматизираме накрая с коняка. После овалваме курабиите в едра кристална захар.

Анадолски курабии с кокос

Прoдукти: 2 1/2 ч.ч. брашно, 1-1 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч.+ 4 с.л.захар, 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 с. л. гликоза, 2 пакетчета краве масло, 2 ванилии
Нaчин на приготвяне: Объркваме млякото, 1 ч.ч. захар, гликозата, ванилията, 1 пакетче меко масло и брашното. Разстиламе сместа в наръсена с брашно, кокос или нишесте тавичка и печем 30 минути във фурна на около 150ºС. Разбиваме останалото омекналото масло с 4 с.л. захар и кокосовите стърготини, заливаме тестото и допичаме още 20 мин. Режем сладкиша на дребни полумесеци с метални формички или със стъклена чаша. Отгоре по желание поръсваме с настърган или разтопен бял шоколад.

Бананови курабийки

Прoдукти: 120 г овесени ядки, 1 яйце, 40 мл прясно мляко, 40 г маргарин, 30 г кокосови стърготини, 100 г банани, 40 г сушени кайсии, 1 щипка канела, 1 щипка смлян исиот, настърганата кора на 1 портокал
Нaчин на приготвяне: Омекналото масло разбъркваме с кокосовите стърготини и овесените ядки. Яйцето разбъркваме с млякото. Намачкваме банана с вилица. Нарязваме на ситно сушените кайсии. Измесваме от всички тези продукти еднородно тесто. Оставяме го 15 мин да си почине. Покриваме дъното на тавичката за печене с намаслена пергаментова хартия. С помощта на две малки лъжички оформяме курабийки на разстояние една от друга. Печем ги около 10 мин в предварително загрята на 180°С фурна.

Иракски курабийки

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1 ч.л. суха мая, 2 щипки сол, 2-3 ч.ч. брашно, сладък пълнеж
Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от олиото, млякото, маята, солта и брашно, така че да се получи меко и гладко тесто. После го оставяме да втаса 1-2 часа, след което късаме топчета, разплескваме ги с пръстите на кръгчета и във всяко слагаме плънка от кристална захар, смлени орехови ядки и ванилия. Може да използваме и други смеси по избор. Прегъваме курабиите, прищипваме ги с вилица или с пръсти. По желание ги овалваме между дланите или им придаваме други подходящи форми. Готовите курабии намазваме с разбито яйце и олио и изпичаме в намаслена тава до зачервяване.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Съкровищата на Краков

Днес всичко напомня за времето, когато Краков е бил столица на държавата и резиденция на полските крале. Техните имена може да ги прочетете в названията на улиците и площадите, в историята на всеки па...

Поставете си диагноза пo пулса

Преди няколко хиляди години китайските лечители, забелязали връзката между пулса на човека и неговото здравословно състояние, съставят стройна система за диагностика на най-различни заболявания, като ...

Вечните краски на мозайката

Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...

Време е да приберете саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Начало