30.10.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 1433 |  0 
Проблемите на саксийните растения
Съвсем малко растения могат да се развиват успешно в помещение при температура над 23 градуса по Целзий. Осветеността и влажността на въздуха в стайни условия са много по-ниски, отколкото в тропиците или под стъкло, така че за доброто самочувствие в стаята растението няма нужда от голяма топлина.
Само кактусите и другите сукуленти понасят дневната жега и студените нощи. Но дори и те се нуждаят от засенчване при силно слънце по пладне.

Растенията „избеляват” от преките лъчи

Преките слънчеви лъчи в голямо количество за никого не са полезни. Под тяхното въздействие листата на растенията изсветляват и изгарят. Ето защо през лятото повечето растения, намиращи се на южните прозорци, се нуждаят от засенчване с хартия или прозрачна завеса. Растенията не бива да се разполагат плътно до стъклата на прозорците, тъй като допиращите се до тях листа през пролетта и лятото могат да получат слънчеви изгаряния, а през есента и зимата загниват от излишната влага и измръзват от студ. Цветята, които са под открито небе, се нуждаят още повече от защита от обедното слънце. За целта може да се направи неголям, лек навес.

Глинените саксии не задържат влагата

Корените на растенията също имат нужда от защита в горещото време. Обърнете внимание на цвета и материала на саксиите. В тъмните пластмасови съдове субстратът се нагрява по-силно, отколкото в светлите. Не са подходящи и глинените саксии с тънки стени - влагата твърде бързо се изпарява и корените могат да се прегреят. Ако нямате възможност да пресадите растението, можете да поместите саксията в по-светъл и по-просторен съд. Между двете саксии насипете керамзит. Саксиите със стайни растения може да се поставят в широки и дълбоки съдове, в които се налива вода - така може да се избегне прегряването на корените и едновременно да се осъществи поливане. Водата не бива да прекратява достъпа на въздуха към корените. Върху мраморните или каменни первази саксиите с растенията се поставят върху специално изработени дървени решетки, защото при непосредствен допир на саксиите с такива материали кореновата система на растенията през лятото се прегрява, а през зимата се преохлажда. На балкона най-добре саксиите с растения да се поставят в дървени сандъчета с пръст, пясък или торф, тъй като дървото практически не е проводник на топлина и студ.
26.08.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020