26.06.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 5328 |  0 
Скрийте фасадата зад вкусната мелотрия
Мелотрията (Melothria scabra) е катерливо растение от семейство Тиквови. В рода му има около 100 вида. В Африка, откъдето произхожда, се отглежда като многогодишно растение, но при нас се култивира като едногодишно. Най-големите раирани плодове на мелотрията са с размери само 2-2,5 см и имат вкус на краставица, макар че по форма и размери да напомнят маслина. Тънките тревисти стебла леко носят триъгълните, покрити с власинки листа. Цветовете са разделнополови, дребни, опрашват се от насекомите. Ядливите клубеновидни корени на мелотрията по вкус приличат на картофите. Мелотрията плодоноси през юли.
Ефектната лиана с многобройни, подобни на малки дини плодове, ще стане отличителен елемент от дизайна при вертикалното озеленяване. Буйно разраствайки се, тя много бързо оплита стената, оградата или опорите, които вие ще й предоставите.
Мелотрията се разраства силно, като развива много странични филизи, достигайки дължина до 3 м. Затова без шпалири няма да минете. Първоначално лианите се развиват около опори, а след това се катерят по вертикала с помощта на мустачки.
Растението е устойчиво на застудявания и плодоноси до самия сняг. Плодовете се ядат млади, докато са още нежни и ароматни. От тях можете да си направите салата, да ги мариновате или приготвите със сирене. Ако допуснете презряването, те започват да грубеят и да образуват семена, както обикновените краставици. За един сезон от едно растение можете да съберете не по-малко от 5 кг краставички, а ако редовно обирате плодовете, постоянно ще израстват нови краставички.

Грижи

Когато садите мелотрията, направете го в гнезда. Те трябва да са на разстояния до 70 см едно от друго. За разсад семената се засяват около 15-20 дни преди предполагаемото засаждане в почвата, като при това теренът трябва да е с температура поне 10-12°С. Почвата за мелотрията трябва да е плодородна, поливането да е рядко, но обилно. Подготвя се по същия начин, както при краставиците. Мелотрията лесно може да се настани и в саксии, сандъчета, контейнери. Освен това растението, засадено в саксия, ще започне да плододава с 2-3 седмици по-рано, отколкото в оранжерия или на открито. В саксиите или контейнерите трябва да имате предвид да отглеждате растенията като висящи. Дължината на растението леко трябва да се скъси, но плодовете остават същите.
Растенията лесно се вкореняват и почти не боледуват, но се поразяват от вредители, въпреки че типичните им врагове са останали в Африка.
12.01.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022