26.06.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 2087 |  0 
Основни изисквания към дворната оранжерия
Оранжерията е задължителен атрибут почти на всяка градина. Зеленчуците, отгледани в нея, винаги служат за добро допълнение на трапезата. Когато няма възможност да разположите оранжерията по правилата, то тогава не трябва да очаквате и прекалено голяма реколта от нея.

Правилата са следните:

- Светлината в оранжерията трябва да прониква от всички страни; най-полезно за растенията е когато лъчите светлина от изток и юг са до обед.
- Най-подходящото направление на върха на покрива на оранжерията е от юг на север, с отклонение от няколко градуса, съответно към запад и изток.
- Оранжерията трябва да стои на абсолютно равна повърхност, като не допускате никакъв наклон по дължина или ширина.
- Дъждовната вода не трябва да се събира в оранжерията, затова трябва да предвидите канавки по периметъра на оранжерията за събиране и изтичане на водата.
- В оранжерията и около нея не трябва да има плевели. Те нерядко служат като укритие на голите охлюви, трипсите и листните въшки.
- Оранжерията с домати трябва да се намира на възможно по-голямо разстояние от насажденията с картофи. Това е нужно, за да не се разболеят доматите от болестите по картофите.
- От северните ветрове оранжерията трябва да се защити с растения или сграда.
- При разполагането в двора на две оранжерии е целесъобразно да осигурите в тях равни условия.
14.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022