05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3947 |  0 
Гастроинтестиналната алергия при децата
Гастроинтестиналните алергични реакции към храни и хранителни добавки се срещат при 1 - 3% от децата до 1 г. и при около 0,5% от децата над 1 година. Те винаги са пряко и неизменно свързани с приема на определена храна.

Причините

Най-честият провокиращ фактор при деца до 1 г. са белтъците на кравето мляко - едни от първите чуждородни белтъци, с които се среща храносмилателната система на бебето. Алергични реакции се описват и срещу белтъците на соята, ядките, рибата, яйчения белтък и др. Непоносимостта към краве мляко и към редица други храни много често се дължи и на добавяните към тях консерванти, оцветители и антибиотици. Съществува и кръстосана реактивност между поленови антигени и някои храни.

Поставяне на диагноза

Диагнозата "гастроинтестинална алергия" се поставя на базата на анамнестичните данни за поява на стомашно-чревни оплаквания след прием на определени храни: гадене, повръщане, диария, колики, констипация, наличие на кръв и/или слуз в изпражненията, болки в корема, газове и др. При по-малките деца може да се наблюдава и изоставане на растежа и наддаването на тегло. Често гастроинтестиналните проблеми се съчетават с други атопични признаци, като екзема, астма и др., както при самото дете, така и в семейството.

Сходни заболявания

В немалко случаи гастроинтестиналната алергия се налага да се диференцира от лактазен дефицит, муковисцидоза, целиакия, алфа1-антитрипсинов дефицит, хранителни интоксикации, инфекциозни ентерити, гастроентерити и ентероколити и др.

Хранителен режим

При наличие на гастроинтестинална алергия трябва да се премахне поне за месец провокиращата проблема храна (при деца под 1 г. - до края на първата година) и след това да се направи опит за повторното й въвеждане. При повторна поява на стомашно-чревни оплаквания след приема на същата храна, тя отново се елиминира от диетата. Алергичните реакции към кравето мляко постепенно отзвучават между 2- и 3-годишна възраст, но непоносимостта към редица други животински белтъци остава понякога и до края на живота.
23.06.2010 г. / д-р Маргарита Етърска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021