05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 4234 |  0 
Детският имунитет
Имунитетът, това е способността на организма да се защитава от вируси, бактерии, химични натравяния и т.н. Всички родители искат чедото им да бъде здраво, но докато то само не си изработи защита срещу многобройните микроби и вируси, болестите са неизбежни.

Признаци на слабия имунитет

Ако още през първата си година чедото ви боледува от вирусни инфекции, кара пневмония или бронхит, това е сигурен знак, че имунитетът му не е изграден напълно или пък не функционира правилно.

Фактори, отслабващи защитната система:

• глисти
• инфекциозни вирусни заболявания
• хирургически интервенции
• някои лекарства (например антибиотици)
• неправилно хранене, недостиг на витамини, заседнал начин на живот.

Начини за укрепване

Медикаментозен

Приемат се различни препарати, изготвени на базата на природни имуностимулатори. Към тях спадат ехинацеята, астрагалусът, женшенът, червената детелина, жълтият кантарион, змийското мляко, чесънът, девесилът. Важно е да се знае, че се вземат само по лекарско предписание - правилото няма изключения, дори когато става въпрос за най-безобидни на пръв поглед билки.

Физиологичен

За да се стимулират естествените защитни сили на хлапето, много важно е то да се храни пълноценно, да не се навлича с много дрехи и да се движи колкото се може повече.

Здравословни процедури

Закаляване

Трябва да става постепенно и да доставя удоволствие на малкия човек. Т. нар. въздушни бани се правят от най-ранна възраст, като за целта е нужно да извеждате редовно наследника си навън. Другият начин да го калите е да го обливате с вода, чиято температура се понижава постепенно. Започнете с 37° С, след два дни я намалете с половин градус и продължете по същия начин, докато стане 14° С. На финала разтрийте енергично хлапето с хавлиена кърпа.
Важно: този вид закаляване е подходящ за деца над 1 година. За съвсем малките се препоръчват контрастни вани на краката: в едно легенче налейте вода с температура 37° С, в друго - с пет градуса по-ниска. Потопете ходилата на малчугана - първо в топлата вода (2 минути), после в студената (1 минута), повторете няколко пъти и завършете с топлата. Разтрийте краката му с кърпа.

Масаж на биологично активните точки

Те се намират от двете страни на ноздрите, между веждите, върху меката част на ушите. Масажирайте ги с леки кръгови движения. Ето и три упражнения специално за ушите:
1. С кутретата на двете ръце натиснете ушните миди на хлапето в посока напред, към лицето, после с помощта на останалите пръсти ги прилепете към главата. Повторете няколко пъти с бързо темпо.
2. Хванете с палеца и показалеца на всяка ръка меката част на ушите, дръпнете надолу, отпуснете. 5-6 пъти.
3. Пъхнете палците в отворите на слуховите канали и ги притиснете с показалците. Натиснете леко и масажирайте с въртеливи движения около 20 - 30 секунди.Правилно хранене

За да има достатъчно защитни сили, хлапето трябва да консумира редовно млечни продукти, месо, риба, зеленчуци и плодове. Най-добрите приятели на имунитета са: броколито, тиквата, тиквичките, сьомгата, зехтинът, пуешкото, цитрусите (при условие, че детето не е алергично). При всяка смяна на сезоните е добре да приема витаминни комплекси, съобразени с неговата възраст.
28.01.2011 г. / Весела Гигова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021