05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 5464 |  0 
Силен сърбеж тормози детето – защо?
Възможно е сърбежът да е предизвикан от строфулуса или уртикария на детската възраст. Това е хронично и пристъпно появяващо се заболяване, придружено със силен сърбеж.

Какво го причинява?

В днешно време то се свързва с ухапвания от комари, паяци, кърлежи, бълхи, гъсеници и други насекоми. В миналото се е считало, че е проява на хранителна алергия към белтъчни храни, шоколади, мъхести плодове и други. Често първите прояви съпътстват никненето на зъбите. Заболяването се среща най-често между 2-7-годишна възраст. Обривите се наблюдават по откритите части на тялото – лице, крайници, но понякога и по гърдите, корема, гърба. Типичните изменения се характеризират като плътни пъпки (папули), които в центъра имат малко мехурче или мехур, а около тях е налице зачервен ареол. Понякога се наблюдават уртики, следи от разчесвания, корички. Развитието на отделните обриви трае около една седмица. Заболяването протича на тласъци, като на местата на обривите могат да останат пигментирани или белезникави петна. Поради силния сърбеж често сънят на децата се нарушава. Общото състояние обикновено е незасегнато. При вторично инфектиране, особено на мехурите и мехурчетата, температурата се повишава и лимфните възли се увеличават.

Лечение

То е медикаментозно и диетично. Вътрешното лечение включва противоалергични средства (антихистамини), предимно под формата на сиропи в дози, съобразени с възрастта и само с лекарско предписание. В тежки случаи могат да се приложат кортикостероидни препарати през устата за кратко време. Външното лечение се провежда с кортикостероидни кремове, бяла микстура и други.

Диета

Състои се в избягване на белтъчни храни, шоколад, ядки, мъхести плодове, както и дезинсекция на жилището с шпрейни форми срещу насекоми. Добри резултати се получават от пребиваване на високопланински терени с надморска височина над 1500 м или на морския бряг.

Внимание!

При поява на неясни обриви в детската възраст с гореописаната характеристика е наложителна консултация със специалист по кожни болести, тъй като има заболявания като краста, варицела и други, които много наподобяват на различните варианти на строфулуса.
05.01.2011 г. / д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021