05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3814 |  0 
Как да облекчим невродермита при децата?
Невродермитът е мъчително кожно заболяване, при което стресът усилва сърбежа. Затова е важно в дома да има подходяща атмосфера.

Укрепете детското спокойствие

За да се облекчат болното си дете, родителите трябва преди всичко да регулират спазването на точно определени навици и часове, например при хранене, сън, игра и т. н. Детето привиква към този ритъм и това автоматично отнема от нервността му. Ритуалите за "лека нощ" не са само добро пожелание. Вечерта трябва да е спокойна и да приключва винаги по един и същи начин: миене на зъбите, събличане, лягане в леглото, а след това прочитане на приказка (разказче) или изпяване на песен от майката (бащата). Ако е необходимо, оставете детето да поговори за своите грижи и неспокойство. Така ще му олекне и ще може да заспи разтоварено психически.

Използвайте подходящи упражнения

Много важни са релаксиращите упражнения, които родителите трябва да правят заедно с детето, ако то е от 3 до 7 г. (посъветвайте се за това със семейния лекар). Те трябва да овладеят техники за автогенен тренинг (да посетят курсове), за да излъчват спокойствие, необходимо за детето. Ако то е над 7 г., може само да се включи в курс за релаксиращи методики.

Няколко практически съвета

Запомнете, че чесането още повече уврежда болната кожа. Затова:

• Охладете кожата, например в областта около сърбящото място потупвайте, пощипвайте, опъвайте или поглаждайте кожата (това често спира сърбежа).

• Отклонете потребността от чесане. Поставете под ръцете дъсчици, покрити с миеща се кожа, за да може да драска детето върху тях вместо върху кожата си.

• При сърбеж научете детето да не се разчесва, а да свие ръце в юмруци, да се хване за седалката, да изпъне ръце, лакти, рамене.

• Упражнявайте го и го хвалете! Никога не казвайте: "Не се чеши" - това ще усили сърбежа. Неуморно показвайте на детето упражненията, така че да свикне автоматично само да ги изпълнява. Възнаграждавайте дори и малък успех в тази посока.
27.09.2010 г. / Д-р Галина ТОДОРОВА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021