05.03.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 3805 |  0 
Обезводняването при децата
Дехидратирането е една от най-големите опасности, които заплашват кърмачетата и малките деца през лятото. За да не го допуснете, давайте колкото се може повече течности на малчуганите, а биберонът с вода за кърмачето трябва да ви е винаги подръка.
Преди 5 - 6-годишна възраст децата се обезводняват лесно. Причините са много: системата им за регулиране на телесната температура е несъвършена, а бъбреците не могат да задържат урината. Единственото решение - големите количества вода: 5-килогра-мовото бебе трябва да пие около 750 мл на ден, което е равносилно на 7,5 л за 50-килограмова жена! Опасността от дехидратация се засилва в случаите на разстройство, температура или топлинен удар (след дълъг престой на слънце или в претоплена кола). Макар бебето да не може да ви каже, че е жадно, вие трябва да разберете това по някои признаци: вдлъбнати в орбитите очи, сух език, набръчкана кожа, изтощение.

Как дa действате?

Подозирате ли, че детето ви е дехидратирано, веднага го потопете във вода с температура около 36 градуса. Ако сте навън, можете да напръскате лицето му, както и откритите части на тялото. След това му дайте разтвор от 200 г вода, 7 бучки захар и щипка сол, По-големите деца могат да пият на воля вода от чешмата, сироп или газирани напитки (захарта зарежда организма с енергия). Особено подходяща за случая е кока-колата, защото съдържа калий и захар. Ако след взетите мерки състоянието на детето не се подобри - то отказва да пие вода или я повръща, температурата му е висока, има разстройство, веднага потърсете лекарска помощ. Загуба на влага, отговаряща на 10% от телесното тегло, налага приемане в болница. Там детето ще бъде поставено на системи, за да се предотвратят проблеми със сърдечносъдовата му система.

Превантивните мерки

Не прекалявайте със завивките или дрехите: кърмачето не бива да е по-облечено от вас самите. Предпочитайте свободни памучни дрешки, пазете го от преките слънчеви лъчи и топлината и никога не го оставяйте в кола в най-горещите часове на деня. Нека спи в добре проветрена, прохладна стая. Ако го извеждате навън, дръжте го под чадър или най-добре на сянка, като задължително му слагате шапка.
Непрекъснато му давайте мляко, вода или прясно изцеден плодов сок. Майките, които кърмят, също трябва да приемат много течности, без обаче да забравят, че в такъв случай млякото им ще се разреди. По-големите деца пък могат да пият колкото си искат. Не ги спирайте, те вече знаят от какво количество течности се нуждаят.
26.07.2013 г. / д-р Весела Пенева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021