28.02.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за родители
 4173 |  0 
Подгответе детето за детската градина
Рано или късно детската градина застава на дневен ред пред повечето родители и деца. Това е не само "свободни ръце "за майката, но и допълнително обучение и социализация на детето, развитие на комуникативните умения.

В зависимост от обстоятелствата, детето може да посещава детска градина от 1,5-2 (ясли) до 6 години (подготовка за училище). Според психолозите, оптималната възраст е 3-4 години. През този период детето понася по-леко промяната. С желание общува с децата и очаква нови преживявания. Но всичко е индивидуално. Някои деца не искат да ходят на градина, за тях обстановката е враждебна и постоянно боледуват. Обикновено този феномен не се дължи само на психологически (чувствителност, силна привързаност към майката, страх от непознати) и физиологични (слаба имунна система, наличие на хронични заболявания) причини, а е резултат от неправилното обучение и адаптация в детската градина (не е срещнало своята детска учителка, и общуването с децата е неуспешно). Ето защо е важна не само адаптацията, но също така и подготвителният период. Детето трябва да влезе в детската градина с желание. Физически да бъде здраво и задължително да пие витамини. Според педиатри, тръгването на детска градина от гледна точка на здравето е най-добре да става на пролет. През това време децата боледуват по-малко. Най-опасният период е краят на есента и зимата.

Вторият важен момент е детето да има създадени навици и да се обслужва само.

Ако вашият син или дъщеря може да се храни (да дъвчи, да използва лъжица и вилица), да ходи в тоалетната, да говори, това ще бъде от полза не само за детската учителка, но и за самото дете. Един стресиращ фактор по-малко.

Научете детето си да се облича само.

То трябва да различава, предницата и гърба на дрехата, да я закопчава, да отваря и затваря цип. Вземете ръчичката на детето в своята и му покажете, как да се облича. То трябва да види всичко. Откажете се от навика сами да отгатвате неговите желания - по изражението на личицето му, жестовете му, или с помощта на въпроси (Искаш ли сок? Искаш ли бисквитка?). Нека то само да си поиска. Това е важно, защото в този период детето се учи да говори.
Докато играе на детската площадка, не се намесвайте в конфликтите с другите деца. Нека се научи да се справя само.

Преди да тръгне на градина, трябва да натрупа опит в колектив без майчина закрила.

Оставяйте детето при роднини, приятели, но не вкъщи. Увеличавайте времето постепенно от два-три до седем-осем часа. Но му обещавайте, че ще го вземете в определен час и не закъснявайте. Хубаво е този момент да остане трайно в паметта на детето, защото в детската градина ще се страхува по-малко, че няма да дойдете за него.
Важно е постепенно да приучите детето си към режима в детската градина. Ако отказва да спи след обяд, започнете с едночасова почивка - само да полежи спокойно. Ако детето ви има любима играчка, възглавница, одеяло или биберон, според изискванията в детската градина, трябва или да се раздели с тях (като промени обстановката, по-лесно ще отвикне), или да послужат за успокояване на детето в градината. Много деца не само отиват на градината с любимото си плюшено мече, но и спят там с него.

Подгответе го психически.

Детето ще поиска само да отиде на детска градина, ако родителите разгърнат широка PR-кампания за популяризиране на събитието. Обяснете му, че вече е пораснало и може да ходи на градина (нека го възприеме като награда за собствените си навици и умения). Разкажете му, че в детската градина е интересно и има много деца, които ще опознае, ще играят и ще се хранят заедно, а освен това ще има и занимания с учителките. Когато се разхождате с детето, нека види най-близката детска градина, където децата играят на площадката под наблюдението на учителките. Съчинете за вашето дете приказки и истории за герои, които ходят на детска градина. Ако е възможно, запознайте го с по-голямо дете, което вече ходи на градина. Нека да представи нещата от положителната им страна.
Важно е да действате постепенно и последователно, като следите за реакциите на детето си и заедно търсите плюсовете в предстоящите промени в начина му на живот.
18.09.2012 г. / Весела Гигова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021