23.09.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 14018 |  0 
Коя бенка се изражда в рак?
Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова.

- Д-р Петрова,всяка бенка ли може да се изроди в рак?

- Почти всеки има бенка и това не е страшно. Трябва обаче да се следи развитието й и да се потърси кожния лекар, когато човек забележи нещо обезпокоително. Това е наложително, защото действително от някоя бенка може да се развие най-злокачествения рак в човешкия организъм - меланомът Малигнум, който причинява развитието на метастази в почти всички органи с много бързи темпове.

- Има ли потенциално застрашени от болестта?

- Човек трябва много да внимава, когато негов близък роднина е имал проблеми със злокачествени бенки. Друг рисков фактор е прекомерното излагане на слънце. Винаги трябва да се употребява слънцезащитен крем, защото вредното влияние на слънцето се натрупва постепенно и може да се появи чак след време - като резултат на това, че се променя ДНК на клетката. Трябва да се внимава да не се дразнят бенките с непрекъснато триене от сутиен, колан ит.н.

- Можем ли сами да разпознаем неблагоприятните промени?

- Това са бързото нарастване на бенката, нейното потъмняване, разливането на пигментацията извън обичайните й очертания, а също сърбежът или появилото се кървене. Червените петънца в повечето случаи не крият опасност. Те са разширени кръвоносни съдове, които след време може да се свият.

- Кой е най-съвременният метод за диагностика?

- Най-съвременният метод за диагностика на доброкачествени и злокачествени пигментации е дерматоскопията. Тя се осъществява чрез малък високоспециализиран уред, наречен дерматоскоп. Специалното устройство се държи в ръка, на външен вид наподобява микроскоп, но не е. Дерматоскопът позволява да се разгледа структурата на бенката в дълбочина.

- Лупата не върши ли същата работа?

- Не, тя само уголемява повърхностния слой, докато апаратът позволява да се предотврати трасформирането на бенката в злокачествено образувание, тъй като с него може да се видят някои промени в структурата.

- Обикновено методите, които откриват туморните образувания, са болезнени за пациентите. И с дерматоскопското изследване ли е така?

- Манипулацията не е болезнена. След като бенката се намаже със специален крем, до нея се допира тръбата на уреда. Така че пациентите не бива да се безпокоят.

- Какво препоръчвате, ако установите тревожна промяна в бенката?

- Тогава препоръчваме оперативното й отстраняване.

- Тежка ли е самата операция, какво представлява тя?

- Интервенцията е амбулаторна, правят се два малки шева, които след време изчезват и не остава белег. Бенката може да се отстрани и с лазер или електрокоагулация - интервенция със слаб ток.
29.06.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020