28.10.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 1603 |  0 
През есента бъбреците се чистят най-добре
Есента е време за увеличена активност на бъбреците. За да си представим какво е тяхното натоварване, ще подчертаем само един факт - за 24 часа бъбреците средно 60 пъти пропускат през себе си кръвта, която циркулира в целия организъм. Най-страшните им врагове са камъните, които се образуват в резултат на нарушаване на водно-солевия баланс, недостатъци в работата на отделителната система, неправилно хранене. Камъните са различни по големина - от песъчинка до портокал. Те дълго време може да останат незабелязани, докато в един момент атакуват много тежко: с повдигане, повръщане, силни нетърпими болки от кръста до половите органи и бедрата. Затова - за профилактика и лечение, е добре бъбреците редовно да се почистват.

Полезни рецепти

• За да се предпазите от образуване на камъни, приемайте по 1 с. л. морковен сок 3-4 пъти дневно в продължение на 4-6 месеца.
• Напълнете половинлитрова бутилка до половината от обема й с нарязан лук и залейте догоре с водка. Оставете настойката да престои на топло място 10 дни. Прецедете и приемайте по 1-2 с. л. 2 пъти дневно преди хранене.
• Ако вече имате камъни, сварете в горещо мляко сухи плодове на смокиня (2-3 плодчета на чаша). От получената отвара се пие по 1 чаша всеки ден до пълното разтопяване на камъните.
• За да се разбият камъните на песъчинки, отново се изпълнява рецепта с водка. Необходима е 1 чаша чиста водка, към която добавете 1 чаша сок от червено цвекло и 1 чаша сок от черна ряпа. Сместа престоява 3 денонощия на тъмно при стайна температура. Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневно 30 минути преди хранене. Щом почувствате, че в бъбреците нещо започва да ви "срязва", веднага пригответе гооеща вана, влезте в нея и изпийте бавно чаша горещ чай с лимон.

Към посочените вече сокове прибавете и изчистваща билкова отвара

Смесете по 10 г плод от анасон и овчарска торбичка, по 15 плод на хвойна, корени от гръмотрън и глухарче, 20 г магданоз. Смелете сместа и я измесете добре. 2 с. л. от нея залейте с 2 чаши кипяща вода. Кисне в термос 1-2 часа. Прецедете и отстранете суровината. Пийте от топлата изчистваща течност на неголеми глътки през деня - в промеждутъците между храненията.
09.11.2014 г. / д-р Севдалина Цанева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020