Лечебни рецепти » Вредни ли са мазнините втора употреба?

 Вредни ли са мазнините втора употреба?

Моля, обяснете защо се смята, че използването на мазнината за повторно приготвяне и пържене е вредна.
В. Ил. на 48 г. от Сл.


Въпросът ви е уместен от гледна точка на здравето- в личното домакинство и за обществените хранителни заведения. За съжаление, не можем да разчитаме на ефикасен контрол и качествено готвене, особено в много временно разкрити заведения за бърза консумация. Сигурно сте усетили тежката и неприятна миризма, която се носи около тях и сервираните любими пържени картофи и риба цаца. Повторното използване за пържене и готвене на мазнината често се оправдава с икономията. Но ако се замислите и сте информирани по въпроса, икономията идва от друго: по-малко количество мазнина и ползване на съдове за пържене и печене без мазнина! Да не говорим за здравословния ефект.

Защо диетолози и медици са категорично против повторното ползване на мазнина?

Доказано е, че по време на пърженето в мазнината (особено ако е мас, сланина) се образуват вредни вещества. При всяко готвене със същата мазнина тяхното количество се увеличава. Вредата е налице: променят се вкусовите качества на продукта, засилва се дразнещото действие на храната върху хранопровода и стомаха. Но най-сериозната вреда на тази мазнина се дължи на съдържащите се в нея канцерогенни вещества (предизвикващи рак).
Най-страдащият орган е стомахът. Когато се съчетаят няколко рис-кови фактори с наличието на канцерогенни вещества от повторната употреба на мазнина, вероятността от развитие на рак на стомаха се увеличава неколкок-ратно! Статистиките сочат, че в страните, провели масова просвета по този въпрос и въвели добри законодателни мерки, през последните десет години ракът е намалял около 7.0%.

Нашият съвет:

• Ползвайте предимно растителни мазнини, но също в умерено количество.
• Снабдете се със съдове за готвене без мазнина (особено за хората със стомашни проблеми!).
• Измивайте тигана след всяко пържене.
• В крайна сметка - забравете мазнината втора употреба.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 25 април - 1 май

В разгара на цъфтежа на редица растителни видове много от хората с алергия към цветния прашец се оплакват от често кихане, хрема и чувство за сърбеж и дразнене в очите и ноздрите. За намаляване на дра...

Грипният отит

Едно от най-честите усложнения на грипа е токсичното и възпалително заболяване на ухото, наречено грипен отит. Грипният вирус най-напред попада в горните дихателни пътища, т.е. в носа и гърлото и отта...

Как се разпознава червеният вятър?

Червеният вятър(еризипел) е остра възпалителна реакция на кожата, която се причинява от бета-хемолитичен стрептокок. Засяга всички възрасти, но по-често средната и напредналата. Локализира се по откри...

Биопрогноза зa 6-12 септември

По – сериозни здравословни проблеми могат да имат страдащи от разширени вени. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на по – активен двигателен режим. Особен...

Начало